מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

חזרה לעבודה אחרי החגים

ד"ר דני דרבי

stressאחרי הקיץ והחגים שאחריו, מגיעה התקופה בה שום דבר מעודד לא נראה באופק. פרט לסופי שבוע, אין אף אי של חופש שישמח את לבבנו ויפיג את השגרה עד פסח. ההסתגלות לשגרת עבודה אחרי שהתרגלנו לחופשים התכופים יכולה להיות קשה. איך אפשר להתמודד עם החזרה לשגרה בצורה טובה? כמה טיפים שיעזרו לכם לעשות זאת.

1. קבלו את המצב
יכול להיות שיותר כיף להיות בחופש מללכת לעבודה בבוקר, אבל זה המצב. ככל שתחשבו יותר על מה אתם מפסידים, כמה אתם שונאים לקום מוקדם בבוקר, על כך שאתם רוצים יותר זמן לעצמכם וכן הלאה, החזרה תהיה קשה יותר. מיקוד בחלקים השליליים של המצב הופך אותם לבולטים וברורים יותר, דבר שיוביל מן הסתם למצב רוח ירוד או עצבנות. מצב רוח רע יכול להוביל לגישה שלילית לעבודה עצמה ולעובדים איתכם, כך שלא תהנו גם מדברים שיכלו להיות מהנים (או לפחות לא מענים). שימו לב למה אתם חושבים ואומרים. הפחיתו "קיטורים" לגבי חזרה לעבודה, שימו לב למחשבות שליליות וכשהן מופיעות עצרו אותן כמיטב יכולתכם ועברו לסעיף הבא (שיסייע לכם להזיז את המחשבות השליליות הצידה).

2. התמקדו בחלקים שאתם אוהבים
זה יכול להיות עמית לעבודה שאתם נהנים מחברתו, חלק מהעבודה שמאתגר ומעניין אתכם, שיחות עם לקוחות או כל דבר אחר. סביר להניח שיש דבר או דברים שאתם אוהבים בעבודה (ואם לא, כדאי לשקול אם העבודה מתאימה לכם). חשבו מה אתם אוהבים בעבודה, אם קשה לכם לזכור זאת כעת כתבו זאת והסתכלו על הרשימה כשקשה לכם. שימו לב לחלקים אלו על ידי מתן תשומת לב אקטיבי לכך, כשהכוונה היא ממש להזכיר לעצמכם כשאתם עושים זאת ובסוף היום, למשל: "מעניין לי עכשיו", "שקעתי בתכנות כמה שעות היום ונהניתי מזה", "הרגשתי סיפוק כשהשלמתי את העיצוב", "היה כיף ללכת לצהריים עם החבר'ה מהמשרד" וכן הלאה. אם העבודה שלכם כוללת מספר חלקים ויש לכם אפשרות לקבוע במה תתמקדו, בחרו להשקיע יותר זמן בדברים שאתם אוהבים לעשות.

3. פעלו בצורה חיובית
מצב רוח הוא דבר מדבק. אם תתלוננו על החזרה לעבודה או פשוט תהיו עגומים, אנשים סביבכם יכולים להיגרר למצב הרוח, דבר שיגרום לסביבת העבודה שלכם להיות מבאסת. אם לעומת זאת תפעלו בצורה אנרגטית, תצחקו, תחייכו, או בקיצור – תקרינו אווירה חיובית, יכול מאוד להיות שתקבלו יחס דומה מהסביבה שיהפוך את החזרה לעבודה לחביבה יותר. הדבר נכון גם לגבי משימות בעבודה – אם תגשו אליהן בהתלהבות ותשתדלו לשקוע בהן הסיכוי שתהנו גדול מאם הגישה שלכם תהיה "אוי לא".

4. שנו דברים בסביבה
חזרה מחופשה יכולה להבליט את הדברים שאתם לא אוהבים. עם חלק מהם תצטרכו להשלים, אך עם קצת מאמץ וחשיבה מחוץ לקופסה תוכלו לשנות אחרים. שונאים להיתקע בפקקים? יכול להיות שאם תצאו מהבית רבע שעה יותר מוקדם תצליחו להתחמק מהפקק. יש משימות משעממות שמשגעות אתכם? האזנה לתוכנית רדיו במקביל יכולה לשנות מאוד את המצב. שונאים לקום בבוקר? זה ישמע מנוגד להיגיון, אבל ויתור על עוד כמה דקות של התפנקות במיטה שתאפשר לכם לשתות כוס קפה בשקט יכולה להפוך את הבוקר לרגוע ונעים. חשבו או רשמו חלקים קטנים ומעצבנים בשגרה ומה אפשר לעשות אחרת. יתכן שיהיה לכם קשה לחשוב על אלטרנטיבות כיוון שכשרגילים לדרך מסוימת קשה לאתר אפשרויות אחרות, אם זה המצב, תארו את המצב לאנשים קרובים ובקשו מהם עזרה בחשיבה על דרכים אחרות.

5. סדרו את סביבת העבודה בצורה נעימה
חזרה לשולחן עמוס בברדק, דפים שזקוקים לטיפולכם ושום נגיעה אישית יכולה להיות מייאשת. הקדישו זמן לפנות את השולחן מחפצים לא נחוצים (תתפלאו לגלות עד כמה זה יכול להיות כיף לזרוק או לגרוס דפים שעבר זמנם), הביאו עציץ או תמונה שאתם אוהבים, שימו תמונות מהחופש שלכם על הדסקטופ של המחשב או על לוח שעם, הביאו כוס אישית שלכם לשתות קפה במקום הכוסות של המשרד. בקיצור, תעשו את מה שאתם יכולים כדי שסביבת העבודה שלכם תהיה נעימה.

6. דחוף דחוף? לא בהכרח
התקופה שאחרי החגים יכולה להיות עמוסה. פרוייקטים התעכבו, לקוחות חיכו לשירות, והכל דחוף דחוף לעכשיו. במקום לגלוש חזרה לעבודה, להתרגל, אתם צריכים לעבור באופן חד ממצב חופש למצב של לחץ שהופך את החזרה לעבודה לחוויה לא נעימה. אל תגררו לאווירת הלחץ. עשו רשימה של המשימות שאתם צריכים לעשות ותעדפו אותן. אם יש דברים שאתם רואים שלא תספיקו להגיע אליהם בזמן ידעו את האדם שמחכה להם כדי להסיר מעצמכם לחץ מיותר.

7. זכרו ליהנות!
היום יום מספק לנו הרבה חופשים קטנים, זכרו לקחת אותם. עשו הפסקות בעבודה וזכרו לעשות דברים שאתם אוהבים אחרי העבודה ובסופי שבוע.

8. רוצים שינוי?
רוב האנשים יחזרו לשגרה אחרי תקופת הסתגלות קצרה
. אולם, עבור חלק מהאנשים החזרה לשגרה היא קשה יותר ומהווה סימפטום של קושי נרחב יותר. הקושי יכול להיות חוסר שביעות רצון מהעבודה או קושי פסיכיאטרי רחב יותר כגון דיכאון, הפרעת חרדה או הפרעת קשב. אם אתם רואים שהקושי מתמשך ופוגע באיכות חייכם כדאי להבין מה מקור הקושי. יכול להיות שברור לכם שהעבודה לא מתאימה לכם ופועלים כדי לשנות זאת. אם זה המצב – נהדר ובהצלחה! אם אתם רוצים לעשות שינוי בעבודה אך יש סיבות שעוצרות אתכם (למשל קושי להבין מה כן מתאים לכם, פחד מראיונות עבודה או מרכזי הערכה), או שמדובר בקושי רחב יותר המקשה עליכם ליהנות מהעבודה ו/או מתחומים נוספים בחיים – הגיע הזמן לעצור ולעשות חושבים. לפעמים חשיבה על הבעיה לבד או בעזרת אדם קרוב יכולה להעלות אופציות לשינוי שתוכלו ליישם. פעמים אחרות המצב יותר מורכב, או שאתם יודעים מה לעשות אבל לא מצליחים לעשות זאת. אם זה המצב, איש מקצוע יכול לסייע לכם. כיום קיימות גישות שונות בתחום הפסיכולוגיה, לצד הגישה הקלאסית העובדת על שינויים עמוקים דרך טיפול ממושך, קיימות גם גישות ממוקדות המציעות אבחון וטיפול נקודתי בבעיות ספציפיות כגון קשיי אסרטיביות, הפרעות קשה והפרעות חרדה. אם אתם יודעים להגדיר את הקושי שאתם מתמודדים עמו אתם יכולים לפנות לפסיכולוג הבקיא בטיפול בנושא. אם אינכם יודעים למקד, ניתן להגיע לפגישת אבחון והערכה שתסייע להגדיר את הקושי ולאפשר לכם למצוא את הטיפול המתאים ביותר עבורכם.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
ד"ר דני דרבי
פסיכולוג קליני מומחה ומדריך | מייסד ומנהל קליני של בית קוגנטיקה

דני דרבי, מייסד ומנהל קליני של מרכז קוגנטיקה, פסיכולוג קליני מומחהמדריך ודוקטור למיניות האדם. לאורך השנים התמחה בטיפול בטראומה נפשית והפרעות חרדה ופוסט טראומה. בשנת 2010, יחד עם פרופסור גיא דורון, זיהה תת סוג של OCD סביב מערכות יחסים (ROCD) מאז הוא עוסק במחקר ופיתוח טיפולים ל OCD בכלל ו ROCD בפרט. ד"ר דרבי הוא מייסד שותף של היחידה לחקר טורדנות כפייתית ביחסים ומייסד שותף של בית הספר לפסיכותרפיה מבוססת מחקר ומצוינות קלינית.

 

תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף