מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
072-3306499

סימבלטה – דולוקסטין Duloxetine

ד"ר דני דרבי
נכתב ע"י: ד"ר אור שחר

סימבלטה הינה תרופה ממשפחת ה-SNRIs. זוהי תרופה חדשה יחסית, המשתייכת לדור החדש של נוגדי הדיכאון. סימבלטה משמשת לטיפול בהפרעות חרדה ובדיכאון. ישנן עדויות שהיא מתאימה גם לטיפול גם ב-OCD, אך הניסיון בתחום זה דל. סימבלטה משמשת גם לטיפול בכאבים שונים, ביניהם כאבים ללא הסבר רפואי, כאבים במצבים רפואיים המצריכים טיפול פסיכיאטרי וכן במצבים כגון פיברומיאלגיה.

סימבלטה מסייעת למטופלים רבים: כ-70% בחרדה, כ-60% בדיכאון. ב-2 התוויות אלה סימבטלה נמצאה יעילה לפחות כמו תרופות הדור הישן (TCAs טריציקליות) וה-SSRIs, ועם משמעותית פחות תופעות לוואי ביחס ל-TCAs. שימוש ב-SNRIs משפר את איכות החיים של המטופלים ומעניק להם את היכולת לחזור ולתפקד בצורה טובה.

סימבלטה כאמור משמשת גם לטיפול בכאב. תסמיני כאב קיימים במעל ל-50% מהלוקים בחרדה או דיכאון. לכן סימבלטה מתאימה במיוחד למטופלים אלה – היא מסייעת הן בהיבט הנפשי והן בהיבט הפיזי של הכאב, בנוסף לאיכויותיה כטיפול בדיכאון או חרדה.

כיצד התרופה פועלת?

SSRIs (קבוצת נוגדי הדיכאון הגדולה ביותר), משפיעים בעיקר על סרוטונין. השפעתם על נוראפינפרין מינימלית. לעומתם, SNRIs) Serotonin & Norepinephrine reuptake inhibitors) משפיעים הן על סרוטונין והן על נוראפינפרין. 2 חומרים אלה משמשים כמקשרים בין תאי העצב במוחנו. שינויים ברמתם נקשרו לבעיות כחרדה, OCD ודיכאון. ה-SNRIs חוסמים את החזרתם לתאים לאחר הפרשתם. כך רמתם נשארת גבוהה – ומובילה להטבה בתסמינים.

סרוטונין ונוראפינפרין נקשרו לבעיות אלה משום ש-TCAs פועלים אף הם במנגנון של SNRIs ומעלים רמות סרוטונין ונוראפינפרין. חיזוק נוסף לתיאוריה זו היא העובדה שבטיפול במינונים גבוהים של SSRIs הם מזכירים את מנגנון הפעולה של ה-SNRIs, כלומר מעלים הן את רמות הסרוטונין והן את רמות הנוראפינפרין.

תופעות לוואי

לסימבלטה תופעות לוואי קלות ומעטות. כמו ב-SSRIs, הן לרוב מופיעות עם תחילת הטיפול וחולפות במהרה. תופעות הלוואי הנפוצות כוללות בחילה, עצירות, שלשול, יובש בפה, כאבי ראש, עייפות, קשיי שינה ובעיות בתפקוד המיני.

סימבלטה משפיעה על מערכת הלב וכלי הדם. היא עלולה להעלות מעט את קצב הלב ואת לחץ הדם. לכן היא פחות מתאימה לחולים עם יתר לחץ דם ובעיות לבביות.

בניגוד לרוב נוגדי הדיכאון הנמצאים בשימוש, לסימבלטה השפעה מועטה יחסית על התפקוד המיני של מטופלים.

לרוב ניתן להשתמש בסימבלטה בזמן הריון והנקה, אך יש להתייעץ עם הרופא המטפל או עם מרכזים טרטולוגים מומחים.

הטיפול

ניתן לקחת את התרופה פעם או פעמיים ביום.

במסגרת הטיפול בחרדה ודיכאון, מתחילים במינון של 60-120 מ"ג, כאשר במקרים עמידים לעיתים מעלים את המינון מעבר ל-120. במידה וחוששים מתופעות הלוואי ניתן להתחיל ב-30 מ"ג ביום ולהעלות את המינון בעוד 30 לאחר 1-2 שבועות. לרוב חשים הטבה לאחר 2-4 שבועות. הטיפול אורך לפחות חצי שנה. במידה ואין הטבה תוך 6-8 שבועות יש להתייעץ עם הרופא המטפל על שינוי בטיפול.

מתי נבחר בסימבלטה?

סימבלטה מהווה טיפול טוב לחרדה ודיכאון. בזכות איכויותיה כמשכך כאבים, סימבלטה טובה במיוחד לטיפול בחרדה ודיכאון כאשר אחד הסימפטומים הינו תחושת כאב. בנוסף, היא מתאימה למטופלים שחיי המין חשובים להם, משום שכאמור פגיעתה בתחום זה מועטה ביחס לשאר האפשרויות העומדות בפני המטופלים. כמו כן, היא יכולה להוות חלופת טיפול מוצלחת לאחר ניסיון טיפול לא מוצלח ב-SSRIs. יחד עם זאת, היא עלולה להיות מעט פחות מתאימה לחולי לב ויתר לחץ דם עקב השפעתה על מערכת הלב וכלי הדם.

ביבליוגרפיה

  1. Knadler MP, Lobo E, Chappell J, Bergstrom R. Duloxetine. Clinical pharmacokinetics. 2011 May;50(5):281-94.
  2. Carter NJ, McCormack PL. Duloxetine. CNS drugs. 2009 Jun;23(6):523-41.
  3. Goldstein DJ, Lu Y, Detke MJ, Wiltse C, Mallinckrodt C, Demitrack MA. Duloxetine in the treatment of depression: a double-blind placebo-controlled comparison with paroxetine. Journal of clinical psychopharmacology. 2004 Aug 1;24(4):389-99.
  4. Nemeroff CB, Schatzberg AF, Goldstein DJ, Detke MJ, Mallinckrodt C, Lu Y, Tran PV. Duloxetine for the treatment of major depressive disorder. Psychopharmacology bulletin. 2002 Sep 1;36(4):106-32.
  5. Dougherty DD, Corse AK, Chou T, Duffy A, Arulpragasam AR, Deckersbach T, Jenike MA, Keuthen NJ. Open-label study of duloxetine for the treatment of obsessive-compulsive disorder. International Journal of Neuropsychopharmacology. 2015 Feb 1;18(2).
  6. Muscatello MR, Zoccali RA, Pandolfo G, Mangano P, Lorusso S, Cedro C, Battaglia F, Spina E, Bruno A. Duloxetine in psychiatric disorders: expansions beyond major depression and generalized anxiety disorder. Frontiers in psychiatry. 2019 Oct 25;10:772.
  7. Treatment of Adult Major Depressive Disorder (MDD) Tool
  8. Gautam S, Jain A, Gautam M, Vahia VN, Gautam A. Clinical practice guidelines for the management of generalised anxiety disorder (GAD) and panic disorder (PD). Indian journal of psychiatry. 2017 Jan;59(Suppl 1):S67.
  9. Sanchez C, Asin KE, Artigas F. Vortioxetine, a novel antidepressant with multimodal activity: review of preclinical and clinical data. Pharmacology & therapeutics. 2015 Jan 1;145:43-57.
אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
ד"ר דני דרבי
פסיכולוג קליני מומחה ומדריך | מייסד ומנהל קליני של בית קוגנטיקה

דני דרבי, מייסד ומנהל קליני של מרכז קוגנטיקה, פסיכולוג קליני מומחהמדריך ודוקטור למיניות האדם. לאורך השנים התמחה בטיפול בטראומה נפשית והפרעות חרדה ופוסט טראומה. בשנת 2010, יחד עם פרופסור גיא דורון, זיהה תת סוג של OCD סביב מערכות יחסים (ROCD) מאז הוא עוסק במחקר ופיתוח טיפולים ל OCD בכלל ו ROCD בפרט. ד"ר דרבי הוא מייסד שותף של היחידה לחקר טורדנות כפייתית ביחסים ומייסד שותף של בית הספר לפסיכותרפיה מבוססת מחקר ומצוינות קלינית.

 

תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף