אנדומטריוזיס היא מחלה מורכבת המאופיינת בנוכחות של תאים הדומים בהרכבם לתאי רירית הרחם, מחוץ לחלל הרחם, בעיקר באזור האגן והבטן. במקרים חמורים וחריגים, תאים אלו יכולים לנדוד ולהשפיע אף על אזורים מרוחקים יותר כמו הריאות, הלב, המוח ועוד. תאי רירית הרחם הם בעלי תפקיד בתהליך ההיריון. כחלק מתפקודם התקין, הם מפרישים חומרים מסוימים. כאשר תאים אלו נוכחים באזורים בהם אינם אמורים להיות, פעילותם ה"תקינה" הופכת למכאיבה, משבשת ולעיתים מסוכנת.
הסימפטומים של המחלה רבים, ומשתנים בין אישה לאישה. מרבית הנשים הסובלות מדווחות על כאבים עזים מאד באזור האגן או הבטן בעת הוסת החודשית, ולעיתים באופן כרוני ומתמשך (חשוב לציין כי על אף שתסמין זה הוא הנפוץ ביותר, הוא אינו הכרחי עבור אבחון של אנדומטריוזיס). תסמינים נפוצים נוספים הם כאבים עזים בזמן או לאחר קיום יחסי מין הכוללים חדירה, בעיות בעיכול, עייפות וחולשה מתמשכת, תסמיני דמויי דלקת בשלפוחית השתן, קשיי פוריות ועוד.
אנדומטריוזיס היא אחת מהמחלות הגניקולוגיות השכיחות ביותר, הפוגעת בכ10% מהנשים בגילאי הפוריות. אנדומטריוזיס היא מחלה הכרוכה לא רק בכאבים ותסמינים פיזיים, אלא גם בכאב, תסכול, קושי ואתגרים נפשיים רבים העומדים בפני האישה- הן בהתמודדות עם המחלה, והן בתהליך האבחון הארוך, המתיש ומורט העצבים.
על אף שכיחותה הרבה, הזמן הממוצע לאבחון של אנדומטריוזיס בקרב הסובלות הוא באיחור של 11 שנים מרגע הופעת הסימפטומים. נשים רבות מספרות כי במשך שנים ארוכות, כאשר התלוננו על כאבים עזים, התגובה אותה הפנימו מהסביבה הייתה כי "כאבי מחזור כואבים", וכי כל הנשים חוות ומתמודדת עם הכאב באופן חודשי. תגובה זו מעוררת תחושות של מצוקה ובושה שכן הנערה מבינה כי התחושות שלה אינן חריגות, וכי החריגות היחידה היא בקושי שלה להתמודד עם הכאב ה"רגיל".
מחקרים רבים מצאו כי בקרב נשים אשר סובלות מאנדומטריוזיס, נמצאה שכיחות גבוהה יותר של סימפטומים של דיכאון, חרדה, דימוי עצמי ירוד, ועוצמה גבוהה של רגשות שליליים. השילוב של הסימפטומים הפיזיים והנפשיים, מוביל לפגיעה נרחבת ומשמעותית ביכולת התפקוד, ונמצא כי אנדומטריוזיס עלול להביא לפגיעה באובדן כושר העבודה, מוגבלות חברתית ואיכות חיים ירודה.
הטיפול באנדומטריוזיס הינו טיפול רפואי. יחד עם זאת, בשל המורכבות הנפשית הכרוכה בהתמודדת עם מחלה זו, טיפול פסיכולוגי יכול להוות אמצעי משמעותי לעיבוד וקבלה של המחלה לאחר האבחון, התמודדות עם התסמינים, ריכשת כלים לוויסות והתמודדות עם הכאב, ניהול אורח חיים בריא ומותאם, שיפור בדימוי ותפיסת העצמי, ותרגול של חמלה, עדינות ורגישות כלפי עצמי. טיפול CBT המשלב בתוכו התייחסות לגוף עשוי לסייע לנשים המתמודדות עם אנדומטריוזיס. מתוך הבנה כי הגוף והנפש קשורים ומשפיעים זה על זה באופן הדדי, נקודת המוצא של טיפול זה היא כי הסימפטומים אותם חווה האישה ברמה הגופנית, קשורים גם לגורמים נפשיים וקוגנטיביים – רגשות, מחשבות, אמונות ועוד. ההנחה היא כי נשים החוות כאבים עזים וממושכים וסימפטומים אחרים הפוגעים באיכות חייהן, מפתחות עם הזמן דפוסי חשיבה, רגש והתנהגות שליליים ובלתי מסתגלים (כמו למשל תחושות של בושה ואשמה, אמונה בפגימות וחריגות, הימנעות ממצבים מיניים ועוד). דפוסים אלה מהווים גורם מצוקה בפני עצמו, כאשר הם מביאים את האישה לחוות תחושות קשות כלפי עצמה וכלפי גופה, ופעמים רבות הופכים להיות גורם אשר בסופו של דבר משפיע לרעה על הכאבים אותם היא חווה. המוקד הטיפולי הוא שינוי של דפוסי החשיבה ורכישת דרכי התמודדות חדשות, מתוך הנחה כי לשינויים אלה תהיה השפעה חיובית על היכולת של אותה אישה לנהל את חייה בתחושה של שליטה ובחירה, מתוך העקרונות והמטרות אותם היא מציבה לעצמה, מה שיביא להטבה הן ברמה הנפשית והן בסימפטומים הפיזיולוגיים.