מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
072-3306499

הפרעה סומטית

ד"ר שני נוה

הפרעה סומטית

הפרעה סומטית היא מצב נפשי מורכב שבו אדם חווה תסמינים גופניים ממשיים, שלא ניתן להסבירם באופן מלא באמצעות בדיקות רפואיות. מדובר בהפרעה שכיחה למדי, המשפיעה על כחמישה אחוזים מהאוכלוסייה הכללית, כאשר נשים נוטות לסבול ממנה יותר מגברים.

המאפיין המרכזי של ההפרעה הוא הקשר העמוק בין מצבו הנפשי של האדם לבין התסמינים הגופניים שהוא חווה, כאשר הדאגה מהתסמינים עצמם עלולה להחמיר את המצב ולייצר מעגל קסמים של מצוקה נפשית וגופנית. בנוסף, בעיות שינה עשויות להיות חלק מהסימפטומים של הפרעה סומטית, כאשר הדאגה והחרדה מהתסמינים הגופניים גורמות לנדודי שינה, פוגעות באיכות השינה ומחמירות את המצב הנפשי.

חשוב להכיר ולהבין את ההפרעה הסומטית כדי לספק טיפול מתאים ותמיכה נכונה למתמודדים עימה, שכן היא עלולה לפגוע משמעותית באיכות החיים ובתפקוד היומיומי של הסובלים ממנה.

מאפיינים ותסמינים של הפרעה סומטית

הפרעה סומטית מאופיינת בתסמינים גופניים מגוונים שמשפיעים באופן משמעותי על תפקודו היומיומי של האדם. התסמינים יכולים להופיע באזורים שונים בגוף ולהשתנות בעוצמתם לאורך זמן.

המאפיין המרכזי הוא שהתסמינים אינם מוסברים באופן מלא על ידי ממצאים רפואיים, אך הם גורמים למצוקה אמיתית וסבל ממשי.

  • כאבים כרוניים במערכות גוף שונות
  • תחושות של חולשה ועייפות קיצונית
  • בעיות במערכת העיכול
  • סחרחורות וכאבי ראש תכופים
  • קשיי נשימה ותחושות חנק
  • דאגה מתמדת לגבי מצב הבריאות
  • חרדה מתמשכת מפני מחלות חמורות
  • ביקורים תכופים אצל רופאים
  • קושי לקבל הסברים רפואיים מרגיעים
  • פגיעה משמעותית בתפקוד החברתי והתעסוקתי

טיפול בחרדה

הגורמים להתפתחות הפרעה סומטית

התפתחות הפרעה סומטית מושפעת ממכלול גורמים מורכב המשלב היבטים ביולוגיים, פסיכולוגיים וסביבתיים. מחקרים מצביעים על כך שקיימת נטייה גנטית מסוימת להפרעה, המתבטאת ברגישות יתר של מערכת העצבים לכאב ולתחושות גופניות.

בנוסף, דפוסי חשיבה והתנהגות שנרכשו בילדות, כמו למשל התייחסות מוגזמת לתסמינים גופניים או חרדה בריאותית משפחתית, עשויים להוות גורם משמעותי.

חוויות טראומטיות, לחץ מתמשך, או אירועי חיים משמעותיים יכולים גם הם לתרום להתפתחות ההפרעה. המוח מפרש את המצוקה הרגשית כסימפטומים פיזיים, ובכך יוצר מעגל של חרדה ותסמינים גופניים המזינים זה את זה. התסמינים של הפרעת גוף, שמחייבים טיפול מקצועי, יכולים לכלול תחושות מוגזמות של כאב או חולי, גם כאשר אין בסיס פיזיולוגי לכך. הבנת המורכבות של הגורמים הללו חיונית לצורך אבחון מדויק וטיפול יעיל בהפרעה.

תהליך האבחון המקצועי

תהליך האבחון של הפרעה סומטית דורש גישה מקצועית ומקיפה, המשלבת בדיקה רפואית יסודית עם הערכה פסיכולוגית מעמיקה. חשוב להדגיש כי האבחון נעשה בשיתוף פעולה בין רופא המשפחה, רופאים מומחים ואנשי בריאות הנפש. להלן השלבים העיקריים בתהליך האבחון:

  1. בדיקה רפואית מקיפה הכוללת בדיקות דם, הדמיה ובדיקות נוספות לשלילת בעיות רפואיות אורגניות.
  2. תשאול מעמיק של ההיסטוריה הרפואית והמשפחתית, כולל תיעוד מדויק של התסמינים והשפעתם על חיי היומיום.
  3. הערכה פסיכיאטרית מקיפה לבחינת מצבו הנפשי של המטופל ונוכחות של הפרעות נפשיות נלוות.
  4. שימוש בכלי אבחון סטנדרטיים ושאלונים ייעודיים להערכת חומרת התסמינים והשפעתם.
  5. תצפית והערכה של דפוסי ההתנהגות והתגובות הרגשיות בהקשר של התסמינים הגופניים.

דרכי הטיפול בהפרעה סומטית

הטיפול בהפרעה סומטית מצריך גישה רב-מערכתית המשלבת מספר אסטרטגיות טיפוליות. הטיפול הפסיכולוגי, ובפרט טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), מהווה את אבן הפינה בטיפול.

במסגרת הטיפול הפסיכולוגי, המטופל לומד לזהות דפוסי חשיבה שליליים ולפתח אסטרטגיות התמודדות יעילות עם תסמיניו הגופניים. במקרים מסוימים, ניתן לשלב טיפול תרופתי, בעיקר נוגדי דיכאון או נוגדי חרדה, כדי להקל על התסמינים הנלווים. חשוב לציין כי התערבות טיפולית מוקדמת משפרת משמעותית את סיכויי ההחלמה.

בנוסף, שילוב של טיפולים משלימים כמו הרפיה, מדיטציה ופעילות גופנית מתונה עשוי לתרום לשיפור איכות החיים של המטופל. ההתמדה בטיפול והשמירה על קשר רציף עם הצוות המטפל מהווים מפתח להצלחת הטיפול. במקרים של דרמטילומניה, שבו המטופל חווה דחפים לכפייתיות של חיטוט בעור, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי יכול להיות יעיל במיוחד לשיפור המצב ולשלוט בדחפים.

הפרעה סומטית 

תמיכה במתמודדים עם הפרעה סומטית

תמיכה נכונה במתמודדים עם הפרעה סומטית היא מרכיב קריטי בתהליך ההחלמה. חשוב להקשיב למתמודד ולהכיר בכך שהכאב והסבל שהוא חווה הם אמיתיים עבורו, גם אם לא נמצא להם הסבר רפואי מובהק.

יש להימנע משיפוטיות או מביטול התחושות שלו, ובמקום זאת לעודד אותו בעדינות לשתף ולבטא את רגשותיו. אחד התפקידים החשובים של המעגל התומך הוא לסייע למתמודד לשמור על שגרת חיים בריאה ומאוזנת, הכוללת פעילות גופנית מתונה, תזונה נכונה ושעות שינה סדירות.

חשוב לעודד את המתמודד להתמיד בטיפול המקצועי ולהיות שם עבורו ברגעי משבר. במקביל, על התומכים לזכור לשמור על גבולות בריאים ולדאוג גם לרווחתם האישית, שכן תמיכה מיטבית מחייבת כוחות נפשיים ופיזיים. בנוסף, רומינציה, כלומר חזרתיות מחשבתית על תסמינים גופניים, יכולה להחמיר את המצב ולהפוך את ההתמודדות לקשה יותר, ולכן יש להתמקד בדרכים לסייע למתמודד להשתחרר ממחשבות טורדניות אלו.

סיכום וקריאה לפעולה

הפרעה סומטית היא מצב מורכב המשלב בין גוף ונפש, והשפעתה על איכות החיים יכולה להיות משמעותית. חשוב להבין כי מדובר בהפרעה אמיתית הניתנת לטיפול, וככל שפונים מוקדם יותר לקבלת עזרה, כך גדלים הסיכויים להתמודדות מוצלחת.

אם אתם או מישהו מיקיריכם חווים תסמינים של הפרעה סומאטית, אל תמתינו – פנו לבית קוגנטיקה לקבלת ייעוץ מקצועי והכוונה טיפולית.

צוות המומחים שלנו כאן כדי לעזור לכם להתגבר על האתגרים ולשפר את איכות חייכם. התקשרו עכשיו ל072-3306499 לקבלת ייעוץ ראשוני!.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף