מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

אי שימוש באינטרנט וחרדות

חרדות ומחשבים

נסו לדמיין שבוע ללא סמארטפון, חיבור לאינטרנט או גישה למחשב. סביר להניח שעבור רבים, ניתוק מהמסכים יפגע בשגרת היום המקצועית, הבינאישית, ובשעות הפנאי. למרות שמדובר בטכנולוגיות חדשות יחסית, התרגלנו להיות "מחוברים" וזמינים מסביב לשעון, ולהסתמך על הרשת בהתמצאות בסביבה, שמירת קשר עם חברים, וקבלת מידע. אולם עבור חלק מהקוראים, רק המחשבה על ניתוק מהנייד או מהאינטרנט מעוררת אי-נוחות ואולי אף חרדה. חרדה זאת נובעת הן מהיעדר הפונקציות שהאינטרנט והתקשורת הסלולארית מספקות, והן מכך שטכנולוגיות אלו מהוות מפלט ממצבים מעוררי חרדה. בהיעדר טכנולוגיות אלו יש צורך להתמודד עם הנושאים שמעוררים את החרדה ללא המטריה המגינה שהן מספקות.

חלק מהקושי נובע מזמינות הטכנולוגיה. לרובנו יש מחשבים בסביבת העבודה, וטלפונים ניידים אישיים, המספקים מפלט ופתרון קצר טווח למצבים מעוררי חרדה. לדוגמא, אנשים הסובלים מחרדה במצבים חברתיים בעבודה, או מביצוע מטלות שעומדות בבחינה וביקורת, ימצאו מפלט זמין ומיידי בגלישה באתרים או בהתעדכנות בפייסבוק. בנוסף לטכניקת הימנעות זמינה, הרשת מספקת אמצעי ישיר להורדת ולהתמודדות עם חרדה. עבור אנשים רבים, הישגים במשחקי מחשב או בסמארטפון נותנים תחושת סיפוק ויכולת אישית, הנתפסים בעיניהם כנחוצים על מנת לחזור למטלה שערערה את תחושת המסוגלות האישית. גם בשעות הפנאי, שימוש נרחב ברשתות חברתיות לתקשורת בינאישית, ואפילו בערוצי שירות לקוחות מקוונים או אתרי קניות ברשת יכול להפוך למנגנון הימנעות ממצבים מעוררי חרדה ולהוריד חרדה בטווח המיידי. אולם עבור אנשים הסובלים מחרדה חברתית, עולם וירטואלי זה עלול למנוע מהם התנסויות חדשות שיסייעו בהפחתת החרדה בטווח הארוך.

חלק ניכר מהשפעת האינטרנט על חיינו קשורה לערוצי התקשורת הבינאישיים שהוא מציע דרך הרשתות החברתיות. נכון לנתונים משנת 2012, כמחצית מהאוכלוסייה בישראל משתמשת בפייסבוק, וקרוב למיליון באינסטגרם. מעל ל70% מבני הנוער משתמשים ברשתות חברתיות באופן יומיומי לשמירת קשר והתעדכנות במצב מכריהם. אך אופי הרשתות כיום מציב אתגרים שבולטים פחות בערוצי התקשורת הישנים. לדוגמא, אופי המידע המפורסם עלול להציג את המציאות בצורה מעוותת. המידע שנקבל מחברים בפייסבוק לרוב מוטה לכיוון החיובי, כלומר טיולים שעשו, אירועים חברתיים ותמונות בהם הם נראים במיטבם. מידע זה עלול ליצור אצל חלק מהאנשים תחושה שלחבריהם חיים "מושלמים", להדגיש ביתר שאת את הדברים שמפריעים להם בעצמם ובחייהם, ועל ידי כך להגביר חרדה חברתית או פגיעה בדימוי העצמי.

אין בדברים שנכתבו להציג את התפתחות האינטרנט כתופעה המזיקה לבריאות הנפש. הטכנולוגיה ובמקרה זה האינטרנט, מציעים לאדם המודרני כלים חדשים להתמודד ולהסתגל לעולם. מדובר בכלי מורכב ונרחב, שככל הנראה רק התחלנו לעמוד על האפשרויות והסכנות הגלומות בו. ככל התקדמות טכנולוגית בהיסטוריה האנושית, יש לו פוטנציאל לסייע לאנשים אך גם לפגוע בהם. בנוסף, התייחסותנו למה נחשב מתון ומה נחשב שימוש מוגזם בטכנולוגיה קשור לאמות מידה חברתיות, שמשתנות עם הזמן והתבססות הטכנולוגיה בימינו. ייתכן ובעוד מספר שנים אדם שיעזוב את ביתו "לא מחובר" ייחשב כאדם המתנהג באופן לא מסתגל ורציונאלי.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף