נהוג להגדיר "אישיות" כמכלול התכונות המולדות והנרכשות שמכתיבות את ההתנהגות, המחשבות, הרגש והתחושות של האדם בחיי היום יום. תכונות אישיות אלו משפיעות ללא הפסק על האופן שבו אנו חווים את עצמנו, את האחרים סביבנו ואת העולם. בדרך כלל מתייחסים לתכונות אישיות (המכונות גם תכונות אופי) כאלמנטים קבועים, יציבים ולא משתנים. האמנם אכן כך?
תכונות אישיות – איך זה בא לידי ביטוי?
ישנן תכונות אישיות רבות ומגוונות, ביניהן מוחצנות – הנטייה לבטא כלפי חוץ רגשות, מחשבות ועמדות והרצון לבלות זמן רב עם אנשים אחרים. אנשים מוחצנים מצליחים לנהל תקשורת פתוחה וטובה עם אחרים בקלות יחסית, הם אקטיביים ולרוב לא נוטים להיות מאופקים או ביישנים. דוגמה נוספת לתכונת אישיות היא נוירוטיות. אנשים נוירוטיים מתאפיינים בחוסר יציבות רגשית, הם מתקשים להתמודד ביעילות עם מצבים מלחיצים ונוטים לרגישות חרדה ולדאגנות. נוירוטיות מלווה לעתים קרובות בחרדות, בנטיות אובססיביות קומפולסיביות, במצב רוח שלילי ואף בדיכאון. יתר על כן, אנשים נוירוטיים תופסים גירויים רבים כמאיימים, גם כאשר אין איום של ממש. לכן אין זה מפתיע שטיפולים פסיכולוגיים רבים כוללים ניסיון להפחית את מידת הנוירוטיות של המטופלים באמצעים שונים.
במחקר מהעת האחרונה צוות חוקרים בחן מחדש 207 מחקרים שכללו יותר מ20,000 נבדקים שעברו טיפול פסיכולוגי מסוגים שונים: למשל טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), ייעוץ ותמיכה, טיפול תרופתי, מסגרת אשפוזית ולעתים שילוב של הנ"ל. במחקרים קליניים רבים נוהגים לבקש מהמטופלים למלא שאלוני דיווח עצמי לפני טיפול הפסיכולוגי ואחריו. על בסיס שאלונים אלו החוקרים הראו שאנשים שעברו התערבות טיפולית כלשהי היו פחות נוירוטיים ויותר מוחצנים לאחר הטיפול ביחס למצבם לפניו. המשמעות היא שבניגוד לתפיסה המקובלת לפיה תכונות אישיות הן תכונות שמלוות אותנו לאורך כל החיים ומתקבעות כבר בינקות או בילדות, נראה כי ניתן בהחלט לשנות ולפתח אלמנטים שונים באישיות שלנו.
טיפול קוגנטיבי – מסייע להגמיש דפוסים
השינויים האישיותיים שנמדדו הופיעו כבר לאחר 24 שבועות בממוצע, כלומר לאחר טיפול קצר מועד יחסית. בעוד שאנשים שהתמודדו עם התמכרויות לאלכוהול ולסמים הראו שינוי מועט בלבד במאפייני האישיות שלהם, אנשים שהתמודדו עם הפרעות חרדה הראו שינוי אישיותי ניכר. חשוב מכך, השינויים האישיותיים נותרו גם זמן רב לאחר הטיפול הפסיכולוגי ולא רק במהלכו. לסיכום, אם אתם או אנשים הקרובים אליכם מופנמים וזקוקים לטיפול בחרדות, או סובלים מדאגות, מצבי רוח שליליים וכדומה מזה שנים רבות, יש מה לעשות בנידון.
בטיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT למשל המטופל\ת לומד\ת על המחשבות, הרגשות וההתנהגויות שקשורים לתכונת אישיות כזו או אחרת שלו\ה. בהמשך לכך, המטופל\ת רוכש\ת בעזרת המטפל\ת הרגלים חדשים ויעילים שמסייעים להגמיש את הדפוסים הנוקשים שמכתיבות תכונות האישיות שלו\ה. אם נחזור לתכונות שבהן התמקד המחקר שהוזכר לעיל, ניתן לתרגל בהדרגה ביטוי עצמי (על מנת להגביר מוחצנות) ולעבוד על ויסות רגשי (על מנת להפחית נוירוטיות).
Roberts BW et al. A Systematic Review of Personality Trait Change Through Intervention. Psychological Bulletin, Published January 5 2017. doi: 10.1037/bul0000088