מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
072-3306499

ROCD- הפרעה טורדנית כפייתית ביחסים

רוב האנשים שהיו במערכת יחסים ממושכת חוו רגעים ספקות או חוסר וודאות. מי לא שאל עצמו שאלות כמו: "האם היא באמת אוהבת אותי?", "האם אני רוצה להיות איתה לשארית חיי?", תהה אם הוא יכול להשלים עם הרגלים ותכונות שהוא לא אוהב וכן הלאה. על פי הבנה קוגניטיבית התנהגותית ספקות רגילים עלולים להפוך לדאגה כרונית, מחשבה טורדנית או אובססיה כשהן מקבלות משמעות מוגזמת המייצרת מצוקה.

לדוגמא:
טריגר: לא שמעתי ממנה כמה שעות —-> מחשבה אוטומטית שלילית: אולי היא לא באמת אוהבת אותי ——> פרשנות מוגזמת: אולי היא מתכוונת לעזוב אותי —–> רגש: מצוקה/טרדה/דאגה.

כדי להרגיע את הדאגה נוצר צורך מתמיד בחיפוש אחר אישורים חיצוניים או סימנים או בעריכת בדיקות חוזרות ונשנות. כשהספקות ממשיכים להטריד התנהגויות אלו הופכות כפייתיות. העיסוק בכפייתיות מביא אמנם להקלה מיידית של הדאגה/המצוקה, אלא שהוא גורם לאדם להיות מכוונן מאוד לנושא ומקד את הקשב שלו בחוויות פנימיות ("האם כרגע אני נמשך אליה מספיק?" "האם עכשיו הוא באמת אוהב אותי?") או חיצוניות ("אולי הרמה המוסרית שלו לא גבוהה מספיק עבורי") בנוגע לקשר, דבר המגביר בטווח הארוך את העיסוק במחשבות הטורדניות.

כשהדאגות או ההתנהגויות הכפייתיות בנוגע לקשר צורכות זמן רב, מעוררות מצוקה רבה, גובות מחיר תפקודי מהאדם, מובילות לקשיים בקשר או ביכולת ליהנות ממנו אנו מדברים על טורדנות כפייתית הממוקדת במערכות יחסים (ROCD- relationship obsessive compulsive disorder).

מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו 072-3306499

סוגי אוסידי במערכות יחסים

ניתן לדבר על שני סוגי ROCD:

נכונות הקשר – בסוג זה האדם טרוד בספקות בנושאים הבאים: א. האם אני באמת אוהב אותה/נמשך אליה מספיק? ב. האם היא באמת אוהבת אותי/נמשכת אלי מספיק? ג. האם היחסים שלנו "נכונים"?
בסוג ROCD זה האדם רגיש למידע בנושאים אלו ואף מחפש אותו באופן אקטיבי. תחושות פנימיות או אירועים חיצוניים הקשורים לנושא יכולים לעורר גל של מחשבות טורדניות וספקות לגבי הקשר. דוגמאות לטריגרים לעיסוק בנושא: קירבה פיזית לבן/בת הזוג יכולה להעלות שאלות לגבי רמת המשיכה. תדירות שיחות הטלפון יכולה לשמש כראיה למידת הקירבה. שיחה לבבית עם אישה אחרת יכולה לעורר ספקות שמא בת הזוג אינה האישה המתאימה ביותר ועוד.

מידת ההתאמה של בן/בת הזוג – בסוג זה של ROCD תשומת הלב מופנית למאפיינים שונים של בן/בת הזוג כמו מראהו החיצוני, תכונות שלו, התנהגותו בחברה, מקצועו ועוד. האדם בוחן ללא הרף דבר שהוא רואה כפגם אצל הצד השני ומנסה להבין עד כמה הדבר נורא, לשקול יתרונות מול חסרונות, להשוות לאחרים וכן הלאה – כל זאת על מנת להבין אם הוא יכול לחיות עם פגם זה. דוגמאות לנושאים שאנשים עם ROCD זה מוטרדים מהן: חלק מסוים בהופעה החיצונית (למשל גודל השדיים, צורת האף, משקל), יכולות חברתיות או התאמה לחברה של האדם, יכולת התקדמות עתידית בעבודה, אינטליגנציה ועוד.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף