חרדה חברתית מאופיינת בחשש ובהימנעות ממצבים חברתיים. מדובר באחת מהפרעות החרדה הנפוצות ביותר: כ-13% מהאוכלוסייה באירופה ובארה"ב יחוו חרדה חברתית מתישהו במהלך חייהם.
למרבה הצער, מרבית האנשים הסובלים מחרדה חברתית לא זוכים לקבל את הטיפול ההולם להפרעה ממנה הם סובלים. כיצד ניתן להסביר את העובדה הזו?
טיפול CBT – יעיל מטיפול תרופתי לחרדה חברתית
ראשית, אחד ממאפייני הליבה של חרדה חברתית הינו הימנעות ממגוון מצבים חברתיים ופנייה לטיפול עשויה להיחוות כעוד אתגר בינאישי שעדיף להימנע ממנו.
במילים אחרות, עצם השיחה הטלפונית עם הפסיכולוג\ית עלולה להיתפס כמאיימת, שלא לדבר על המפגש פנים מול פנים שמגיע אחר כך… יתרה מכך, לאלו שכן מעזים לפנות לטיפול מוצע לרוב טיפול תרופתי בלבד, זאת עקב מחסור באנשי מקצוע (כמו פסיכולוגים קליניים) המיומנים בטיפול המותאם לחרדה חברתית.
מצב זה בעייתי במיוחד, שכן מחקר חדש אשר פורסם בכתב העת היוקרתי The Lancet Psychiatry הראה כי טיפול קוגניטיבי התנהגותי (Cognitive behavioral therapy; CBT) יעיל יותר מטיפול תרופתי לחרדה חברתית.
המחקר נערך בשיתוף פעולה בין אוניברסיטאות מובילות בארה"ב ובאנגליה ובמהלכו נותחו נתונים של לא פחות מ-13,000 אנשים אשר פנו לטיפול בשל חרדה חברתית. כ-9,000 מהנבדקים קיבלו טיפול תרופתי, השאר השתתפו בטיפול פסיכולוגי מסוגים שונים.
במסגרת המחקר, החוקרים השוו סוגים שונים של טיפולים פסיכולוגיים ומצאו כי CBT הינו הטיפול היעיל ביותר לחרדה חברתית.
לדברי החוקר הראשי (אוואן מאיו-ווילסון) טיפול CBT מתאים במיוחד לאנשים הסובלים מחרדה חברתית, כיוון שהוא מסייע למטופלים לאתגר את מחשבותיהם האוטומטיות והלא רציונליות וכן להפסיק בהדרגה את ההימנעות מסיטואציות חברתיות.
היתרון שנמצא לטיפול CBT על פני טיפול תרופתי קשור ככל הנראה לכך שCBT כולל רכישת כלים להתמודדות עם הבעיה וניהולה, מה שמאפשר את המשך ההשפעה החיובית של הטיפול גם לאחר סיומו.
זאת לעומת טיפול תרופתי בלבד, במסגרתו ברוב המקרים השיפור בסימפטומים ייפחת מאוד ואף ייעלם לאחר שהאדם מפסיק לנטול את התרופות.
ניתן לטפל בבעיה ולצמצם את הפגיעה באיכות החיים
מסקנות המחקר משמעותיות ביותר עבור כל מי שמתמודד עם חרדה חברתית. מאחר ומדובר בהפרעה אשר מתפתחת בדרך כלל בגיל ההתבגרות או בבגרות הצעירה, היא עלולה לפגוע במידה רבה בתפקודו של האדם בטווח הארוך. מאיו-ווילסון הסביר שחרדה חברתית חורגת הרבה מעבר לביישנות הרגילה והמוכרת. לדבריו, אנשים הסובלים מחרדה חברתית עלולים אף לוותר על חברויות ועל הזדמנויות עבודה אשר דורשות אינטראקציה חברתית תכופה.
החדשות הטובות שנובעות ממחקר רחב היקף זה הן שניתן לטפל ביעילות בחרדה חברתית- באמצעות טיפול CBT ובמידת הצורך גם בטיפול תרופתי מסוג SSRI (selective serotonin reuptake inhibitors . לכן כדי למנוע או לכל הפחות לצמצם את הפגיעה הרחבה באיכות החיים של האדם, מאיו-ווילסון ממליץ להציע טיפול CBT לסובלים מחרדה חברתית ולהשקיע את מירב המשאבים בהנגשת טיפול זה לכלל האוכלוסיה.
לתאום פגישת הערכה התקשר/י 1-800-657-657
הכתבה מבוססת על-