מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

האם אנשים עם אישיות בלתי נעימה צוברים

ד"ר דני דרבי

דמיינו מנהל שמחזיק במעמד ארגוני גבוה ובכח השפעה רב במקום העבודה שלו. מנהל מוצלח, שמקבל החלטות בקלות, מאציל סמכויות בהצלחה ונחוש להתקדם ולהצליח. אילו תכונות הייתם מייחסים לאותו מנהל? מה עזר לו להגיע למעמד זה? האם חשבתם על נדיבות? אגרסיביות? שיתופיות? ערמומיות? אסרטיביות?

אפשר לשים לב שפעמים רבות אנשים בעלי עוצמה וכח כמו פוליטיקאים או מנהלי חברות גדולות, נתפסים כאנשים לא נעימים בכלל, דורסניים ואגרסיביים. אך האם תכונות אלו ו עזרו להם להגיע לאן שהגיעו?
אם אנחנו רוצים להתקדם בתוך ההיררכיה הארגונית, האם כדאי שגם אנחנו נשתמש במרפקים ובכוחניות על מנת לתפוס עמדות מפתח? האם אלו תכונות שכדאי שאנחנו נאמץ על מנת להתברג בתפקידים נחשקים?

מחקר שנעשה בשיתוף חוקרים מהמחלקה לפסיכולוגיה ולמנהל עסקים באוניברסיטת ברקלי שבקליפורניה, בדק בדיוק את השאלות האלו.

החוקרים עקבו במשך כ-14 שנים אחר אנשים עם מאפיינים שונים (נשים, גברים, צעירים ומבוגרים) ומדדו את מידת "אי הנעימות" שלהם (אנוכיות, ערמומיות ואגרסיביות) לפני כניסתם לשוק העבודה. מטרת המחקר היתה לבדוק האם תכונות אלו, שנוטות להיתפס בחברה כבעלות פוטנציאל לקדם כח ועצמה בעולם העבודה, אכן קידמו את אותם אנשים "בלתי-נעימים", כ-14 שנה אח"כ.
אז מה הכוונה לאישיות "בלתי נעימה" לפי מחקר זה? מדובר על נטייה להתנהג באופן ווכחני, קר, חסר רגישות ואנוכי. אנשים "בלתי-נעימים", לפי הגדרה זו של המחקר, נוטים להיות עוינים ופוגעניים כלפי אחרים, לפעול בהונאה ומניפולציה בשביל הרווח האישי שלהם, ולהתעלם מדאגותיו או רווחתו של האחר.
התיאוריה מלמדת על כך שישנם ארבעה נתיבים להשגת כח:

1. ע"י התנהגות דומיננטית-אגרסיבית, המערבת יצירת פחד, חרדה, איום וכפייה לשם השגת דירוג חברתי גבוה.
2. ע"י התנהגות פוליטית, המערבת אסטרטגיות כמו שימוש בכח השכנוע וההשפעה לצורך השגת מטרות אישיות או ארגוניות.
3. ע"י התנהגות שיתופית, המערבת מתן עזרה לאחרים ונדיבות. התנהגויות אלו מוערכות בחברה ולכן מייצרות לאדם מעמד גבוה בארגון.
4. ע"י התנהגות המעידה על מסוגלות והישגיות, דבר שמייצר מוניטין של "ביצועיסט" בארגון, ולכן מגביר את כוחם והשפעתם בקרב שותפיהם לעבודה.
במחקר, בחנו את מידת ההשפעה של ארבעת הנתיבים הללו על השגת כח והשפעה בארגונים.

מה מצאו במחקר?

שאנשים בלתי נעימים נוקטים בשני דפוסי התנהגות, שלמעשה מקזזים זה את השפעתו של זה על השגת כח בעבודה. כלומר, מצד אחד, אנשים אלו עוסקים בהתנהגות המאופיינת בדומיננטיות-אגרסיבית רבה (הם מאיימים), שמובילה להשגת כח רב יותר, אך יחד עם זאת, הם עוסקים בהתנהגויות פחות שיתופיות ונדיבות (מחזיקים במערכות יחסים בינאישיות דלות), שמובילות להשגת פחות כח בארגון. כך למעשה, כאשר שתי התנהגויות אלו משתלבות באדם אחד, הן מבטלות האחת את השניה ולכן האדם בסופו של דבר לא צובר כח בארגון.
לעומת זאת, נמצא שאנשים מוחצנים, אסרטיביים וחברותיים משיגים כח רב יותר בארגון. אנשים אלו משתפים אנשים אחרים במחשבות והתלבטויות שלהם, הם מביעים את דעתם ורוצים לשמוע את דעתם של אחרים וגם יוצרים קשרים בין-אישיים מעבר למקצועיים. כלומר, הדרך להשיג כח והערכה היא דווקא דרך תכונות שיתופיות ונדיבות המשלבות אסרטיביות ודומיננטיות.

האם אנשים עם אישיות בלתי נעימה צוברים יותר כח בעבודה?

מדוע זה חשוב?

ראשית, כדי לנפץ את התפיסה שאישיות לא נעימה מקדמת כח. כשאנשים רואים אנשים לא נעימים בעמדות כח, כמו אותם מנהלים גדולים שחשבנו עליהם קודם, הם עלולים להסיק כי אם גם הם יפגינו התנהגויות כאלו הם עשויים להתקדם יותר ולהשיג כח רב יותר, וכך משתמרות ההתנהגויות המזיקות הללו.
שנית, אנשים בלתי נעימים עלולים לפגוע באלו שעובדים עמם, לתעדף את האינטרסים שלהם מעל לטובת הקבוצה, ליצור תרבות של שחיתות ובסופו של דבר להוביל את הארגונים בהם עובדים לכישלון. כאשר אנשים אלו מחזיקים בעמדות כח בארגונים, הם משפיעים רבות על ההחלטות שמתקבלות בארגונים ולמעשה מעצבים את תרבות הארגון. לכן, מציעים החוקרים, יש לארגן מחדש את ההירכיות הארגוניות, ולהציב בתחתיתן את אותם אנשים.
אם אתם נמצאים בתחילת מסלול קריירה ומעוניינים להתקדם לעמדות מפתח בעלות מעמד ארגוני גבוה, קחו את מסקנות המחקר האלו ועזרו לעצמכם להתקדם! אם חשבתם שחסרים לכם ה"מרפקים", היכולת לדרוס אחרים ולשים את עצמכם במקום הראשון, אתם יכולים להיות רגועים ? וותרו על הניסיון להפגין את התכונות האלו כיוון שלדרך להצלחה נתיבים שונים…
המלצתנו אליכם – נסו להפגין התנהגויות אסרטיביות ומקצועיות המשלבות חברותיות, שיתופיות ונדיבות, כך תשיגו כח במקום עבודתכם, מבלי להפעיל כח על אחרים.
בנוסף, אם תרצו ללמוד להיות אסרטיביים יותר, אנחנו יכולים לסייע !

כתבו: שקד פרבשטיין יבין, נטע עמיאל​

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
ד"ר דני דרבי
פסיכולוג קליני מומחה ומדריך | מייסד ומנהל קליני של בית קוגנטיקה

דני דרבי, מייסד ומנהל קליני של מרכז קוגנטיקה, פסיכולוג קליני מומחהמדריך ודוקטור למיניות האדם. לאורך השנים התמחה בטיפול בטראומה נפשית והפרעות חרדה ופוסט טראומה. בשנת 2010, יחד עם פרופסור גיא דורון, זיהה תת סוג של OCD סביב מערכות יחסים (ROCD) מאז הוא עוסק במחקר ופיתוח טיפולים ל OCD בכלל ו ROCD בפרט. ד"ר דרבי הוא מייסד שותף של היחידה לחקר טורדנות כפייתית ביחסים ומייסד שותף של בית הספר לפסיכותרפיה מבוססת מחקר ומצוינות קלינית.

 

תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף