מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

חרדה? שתזכה לחיים ארוכים!

stress anxietyשנים שרופאים מזהירים מהשפעת לחץ על הבריאות, דבר המגביר פחד אצל הסובלים מחרדות. הרצאה של פסיכולוגית רפואית ב-TED נותנת מידע מעודד: לא הלחץ מזיק, אלא גישתנו כלפיו. כיצד להפוך את הלחץ לחבר?

בהרצאה מרתקת של TED שתמצאו בסוף הכתבה מוצגים מחקרים השופכים אור שונה על לחץ: לא הלחץ כשלעצמו מזיק, אלא גישתנו כלפיו. מחקר שעקב אחר 30,000 איש במשך 8 שנים, בדק את רמות הלחץ והאם שפטו את הלחץ כמזיק. במחקר נמצא כי אנשים שחוו רמות גבוהות של סטרס היו בסיכון גבוה ב-43% למות, אך רק כשהאמינו שלחץ פוגע בבריאות. אלה שלא האמינו, לא היו בסיכון מוגבר, למעשה, הסיכון היה נמוך יותר מאצל אנשים עם רמות לחץ נמוכות יותר.

במחקר נוסף שמתואר בהרצאה אנשים השתתפו במטלה מלחיצה, כשחלקם לא קיבלו הסבר, וחלקם קיבלו הסבר על תגובות לחץ וכיצד הן עוזרות להם להיות ערוכים בצורה טובה יותר לאתגר שעומד בפניהם. נמצא כי אצל נבדקים שלא קיבלו הסבר כלי הדם התכווצו, ואצל אלו שקיבלו הסבר הלב פעם מהר יותר, אך כלי הדם לא התכווצו – תגובה דומה לתגובה הגופנית בזמן שמחה או הפגנת אומץ. התכווצות כלי הדם לאורך תקופה עלולה להגביר את הסבירות למחלות לב. כלומר, גם מחקר זה תורם להשערה החדשה – לחץ כשלעצמו איו מזיק, לחץ + פחד ממנו מובילים לנזק.

מה משמעות הדבר לגבי התקפי חרדה?

כפי שכל מי שחווה התקף חרדה יודע היטב, לחץ מוביל לסימפטומים פיזיים שונים. פירוש הסימפטומים כבעלי פוטנציאל להזיק מוביל לפחד מסימפטומים אלו, דבר המגביר את רמת הלחץ וכתוצאה גם את הסימפטומים הפיזיים. המחקרים שלעיל המחישו את חשיבות התפיסות לגבי לחץ ותגובות פיזיות.

בטיפול קוגניטיבי התנהגותי בהתקפי חרדה יש הבנה של הכוח העצום שיש לפרשנויות שלנו למצב. לכן, חלק חשוב בטיפול הוא הקניית מידע מדויק: המטופל לומד לפרש את התחושות שהוא חווה בזמן התקף באופן אחר – לראות את התועלת שבהן ולא לתת להן פרשנויות הרות אסון. הבנה זו מסייעת להפחית את הפחד מפני הסימפטומים וכך מתחיל להישבר המעגל בו פחד מסימפטומים מגביר את הסבירות שיקרו וחוזר חלילה.

כמובן שאין די הבנה רציונאלית של הנושא. גם אם אנו יודעים שהפרשנות שלנו ולא הסימפטומים עצמם היא שמזיקה לנו, ההרגשה היא שונה לגמרי. לכן, הטיפול כולל חלק התנהגותי בו התובנות מתורגמות להתנסות קונקרטית בה האדם לומד להתמודד באופן הדרגתי ומבוקר עם סימפטומים פיזיים שהוא חווה בזמן התקף. שילוב המרכיבים מאפשר יצירת תפיסה שונה לגמרי על התקפי חרדה, תפיסה שמפחיתה את החשש מהם, ובעקבות כך, לרוב תדירות ועוצמת ההתקפים פוחתת אף היא.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף