בית > אביליפיי – אריפיפרזול, אריפליי
אביליפיי היא תרופה חדשה (2002), השייכת למשפחת הא-טיפיים, דור חדש של תרופות שמשמש לטיפול במגוון הפרעות: OCD, חרדה, דיכאון, סכיזופרניה והפרעה בי פולארית. אביליפיי אינה ככל התרופות במשפחה זו ומנגנון הפעולה שלה שונה. משפחת תרופות זו משמשת במינונים גבוהים לטיפול בסכיזופרניה. אך גם להפרעות מתחום מצבי הרוח (כמו דיכאון, והפרעה דו קוטבית) וה-OCD, לרוב במינונים נמוכים יותר. אביליפיי משמשת גם לטיפול בטורט ובחוסר שקט הנובע מאוטיזם.
מנגנון הפעולה של אביליפיי אינו מובן לחלוטין. ידוע שהיא משפיעה על שני סוגים עיקריים של קולטנים במוחנו. הראשון הינו קולטן הדופמין. רמות גבוהות של דופמין מתקשרות לסכיזופרניה, ואביליפיי גורם לכך שהקולטן יפעל בעוצמה פחותה. הסוג השני הינו קולטני סרוטונין. רמות נמוכות של סרוטונין מקושרות לדיכאון. אביליפיי מעודד את פעילותם של רוב קולטני הסרוטונין וכך המוח מרגיש שקיימת רמה גבוהה יותר של סרוטונין.
לרוב נוטלים כדור פעם ביום. במידת הצורך קיימות זריקות לטווח קצר או ארוך.
סכיזופרניה: מטפלים במינון של 10-30 מ"ג ביום.
מחלה דו-קוטבית: אביליפיי משמשת לטיפול בהתקפים מאניים חריפים וכטיפול אחזקתי (לטווח ארוך) לאחר החזרה לאיזון. יחד עם זאת, אביליפיי אינה מסייעת לבדה בטיפול בדיכאון שהינו חלק ממחלה דו-קוטבית, וכטיפול אחזקתי היא מונעת בצורה פחות טובה החמרות דכאוניות. לכן היא אינה התרופה המועדפת במקרים אלה. לעיתים נשתמש באביליפיי כתוספת לטיפול הקיים (אוגמנטציה), דוגמת ליתיום או נוגדי פרכוס (כמו ולפרואט). כטיפול יחיד יש ליטול 15-30 מ"ג ביום וכטיפול נוסף 10-15. במאניה חריפה אביליפיי מסייעת לכחצי מהמטופלים, בדומה לתרופות הנפוצות במצב זה כליתיום.
דיכאון: אינה משמשת כטיפול בודד, אלא כתוספת לטיפול הקיים. נוסיף אותה אם הושג שיפור חלקי בלבד בטיפול עם נוגד דיכאון אחד או שניים. הטיפול הינו במינונים נמוכים: 5-15 מ"ג ביום ובמקביל ממשיכים בטיפול בנוגדי דיכאון. אביליפיי היא אחת מ-2 התרופות המוצלחות ביותר לצורך כך, כשלצידה קיים אנטיפסיכוטי א-טיפי נוסף בשם סרוקוול (קואטיאפין). תוספת אביליפיי מסייעת לכשליש מהמטופלים שהטיפול הראשוני לא סייע להם. השיפור אמור להיות מורגש תוך 6 שבועות. במידה שאין שיפור לאחר 12 שבועות יש לנסות טיפול אחר.
OCD: לאחר כישלון של טיפול תרופתי ופסיכולוגי, ניתן להוסיף לטיפול התרופתי אביליפיי במינון נמוך של 1.25-15 מ"ג ביום. לאביליפיי יעילות דומה לתרופות אחרות ממשפחת האנטיפסיכוטיים הא-טיפיים, ולרוב היא מובילה לפחות תופעות לוואי.
בשונה מתרופות אחרות ממשפחה זו שימוש באביליפיי מוביל פחות להשמנה ובמינונים גבוהים נראה פחות סוכרת. הוא אינו מעלה את רמות השומן והכולסטרול בדם, ולרוב גם לא את רמות הסוכר. יחד עם זאת, מטופלים סכרתיים המתחילים טיפול באביליפיי צריכים לוודא שרמות הסוכר שלהם אינן עולות.
אביליפיי נחשבת לתרופה עם תופעות לוואי קלות יותר ביחס לתרופות האחרות ממשפחתה, בזכות מנגנון הפעולה השונה שלה. אך היא אינה חפה מתופעות לוואי, והנפוצות כוללות: רעד, חוסר שקט, עייפות, תנועות לא רצוניות, השמנה ובחילות. היא עלולה לגרום אף ללחץ דם נמוך.
שימוש באביליפיי בעת ההריון עלול להזיק לעובר, אך יש לשקול בכל מקרה לגופו את הסיכון לעובר מול הסיכון לאם. בנוסף, היא אינה מומלצת לשימוש בעת ההנקה.
אביליפיי הינה תרופה חדשה וטובה. היא מתאימה לטיפול בדיכאון ו-OCD שלא הגיבו לטיפול הראשוני, למצבים של OCD עם היסטוריה או היסטוריה משפחתית של טיקים, מצבים דו קוטביים וסכיזופרניה. יתרונה העיקרי הינו מיעוט תופעות הלוואי תחת שימוש בה, והעובדה שביחס לשאר האנטיפסיכוטיות הא-טיפיות היא מובילה לפחות בעיות השמנה וסוכרת. היא מתאימה גם כטיפול במאניה או טיפול טווח ארוך במצב דו-קוטבי, אך במקרים אלה היא לרוב אינה התרופה הראשונה שתיבחר.
דני דרבי, מייסד ומנהל קליני של מרכז קוגנטיקה, פסיכולוג קליני מומחהמדריך ודוקטור למיניות האדם. לאורך השנים התמחה בטיפול בטראומה נפשית והפרעות חרדה ופוסט טראומה. בשנת 2010, יחד עם פרופסור גיא דורון, זיהה תת סוג של OCD סביב מערכות יחסים (ROCD) מאז הוא עוסק במחקר ופיתוח טיפולים ל OCD בכלל ו ROCD בפרט. ד"ר דרבי הוא מייסד שותף של היחידה לחקר טורדנות כפייתית ביחסים ומייסד שותף של בית הספר לפסיכותרפיה מבוססת מחקר ומצוינות קלינית.