הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD) היא הפרעה פסיכיאטרית שכוללת מחשבות טורדניות (תמונות, דימויים, דחפים) והתנהגויות כפייתיות חזרתיות.
מחשבות אלו יכולות להיות פיזיות או מנטליות – כלומר שמתבצעות בתוך הראש. המחשבות הטורדניות יכולות להיות, למשל, סביב זיהום מחיידקים.
מחשבות אלו עשויות להוביל לטקסים כפייתיים של רחיצת ידיים, מקלחות ארוכות וכיוצא בזה.
הטיפול הנפוץ בהפרעה טורדנית כפייתית הוא טיפול פסיכולוגי, טיפול פסיכיאטרי או שילוב של השניים. סטטיסטיקות מצביעות על כך שלפחות אחד מכל 50 אנשים בארצות הברית סובל מ-OCD.
וסטטיסטיקות עדכניות מדברות אפילו על אחד מכל עשרה. ההפרעה פוגעת בתפקוד של האדם עצמו, כמובן, אך גם גורמת סבל רב לבני המשפחה של אותו אדם המתמודד עם ההפרעה.
מחקר חדשני מטעם אוניברסיטת UCLA שבארצות הברית הראה שהפעילות המוחית של אנשים הסובלים מ-OCD אשר עברו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) משתנה באופן מהותי.
שינוי זה מתבטא בפועל בירידה בכמות ובעוצמת הסימפטומים הקשורים ישירות ל-OCD.
במחקר זה השתתפו 43 נבדקים הסובלים מ- OCD כמחציתם עברו טיפול קוגניטיבי התנהגותי מדי יום במהלך חודש אחד והמחצית השניה עברה את אותו הטיפול רק לאחר חודש .
במסגרת טיפול זה, הם למדו איך להתנגד לקומפולסיות שלהם ואיך להתמודד בצורה יעילה יותר עם מצבי לחץ שונים. נבדקים אלו הושוו ל-24 נבדקים שאינם סובלים מ-OCD , אך לא קיבלו שום טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי.
כל הנבדקים עברו הדמיה מוחית לפני ואחרי הטיפול (אם היה כזה) באמצעות מכשיר דימות תהודה מגנטית פונקציונאלי (FMRI), המאפשר לצפות בפעולת המוח בזמן אמת ולראות בו שינויים מבניים ותפקודיים.
בתוך חודש אחד, נצפתה עלייה ניכרת בחוזקם של חיבורים בין אזורים שונים במוחותיהם של הנבדקים במחקר שעברו טיפול CBT.
עלייה זו עשויה להצביע על היווצרותם של דפוסי חשיבה חדשים ושל שיפור ביכולת ויסות ההתנהגות- מה שתורם להפחתה בסימפטומים השונים.
באופן ספציפי, רק בקרב הנבדקים שעברו טיפול CBT, חלה עלייה משמעותית בקישוריות המוחית בין אזור שנקרא צרבלום (איזור הקשור לתנועה פיסית) לבין אזור שנקרא סטריאטום (איזור הקשור לויסות התנהגות ולדחפים). בנוסף, נראתה עלייה בקישוריות בין אזור הצרבלום לאזור הפרה פרונטלי (איזור הקשור לתכנון ולאירגון התנהגות).
תוצאות המחקר עומדות בקנה אחד עם ממצאים מחקריים קודמים רבים ומגגונים, שהראו שטיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול פסיכולוגי יעיל עבור אנשים המתמודדים עם OCD ושניתן לראות את השפעתו באמצעי דימות שבוחנים את השפעת הטיפול על המוח.
על פי דוקטור ג'יימי פאוזנר, האחראי על תוכנית הטיפול בOCD באוניברסיטת UCLA, השינויים המוחיים הללו אמנם לא מהווים תיקון של המערכות האובססיביות הבעייתיות, אך הם מפצים על הלקויות במידה שמאפשרת חזרה לתפקוד נורמטיבי.
לסיכום, בשנים האחרונות מתפרסמים עוד ועוד מחקרים שמצביעים על כך שניתן לסייע לאנשים הסובלים מהפרעה אובססיבית קומפולסיבית באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי. טיפול מסוג זה יכול לגרום לשינויים מוחיים של ממש, וחשוב מכך- לשיפור ניכר באיכות החיים של האדם המתמודד עם ההפרעה.
לתאום פגישת הערכה התקשר/י 1-800-657-657
הכתבה מבוססת על-