מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
072-3306499

סיבות להתקפי חרדה

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בהתקפי חרדה מתמקד בהקניית כלים המאפשרים להתמודד עמם בצורה טובה יותר, כך שתדירות ההתקפים ועוצמתם פוחתת לאורך הזמן. אולם אנשים רבים עם התקפי חרדה שואלים למה זה קרה להם, ומנסים להבין אם התקפי החרדה הם אות לכך שמשהו לא בסדר באורח החיים שלהם. שאלה זו היא שאלה הגיונית, ולעיתים התקפי חרדה יכולים לנבוע מאורח החיים, קשיים ומתחים רגשיים בזמנים מתוחים או תפיסות בעייתיות של האדם. במקרים אלו התקפי חרדה יכולים להיות איתות לכך שמשהו לא בסדר וכדאי לעשות שינויים נרחבים יותר מטיפול ספציפי בהתקפי החרדה. במאמר הבא נפרט את הסיבות האפשריות להתקפי חרדה ובחלקו השני מה אפשר לעשות כדי לשנות גורמים אלו:

עומס רב

אורח חיים עמוס ולחוץ, למשל עבודה תובענית, שילוב בין לימודים לעבודה או הורות לקריירה, נסיעות רחוקות וכן הלאה יכולים להוביל ללחץ מתמשך ומתמיד כך שהאדם נמצא ברמת דריכות גבוהה מהרצוי באופן כרוני. המצב האובייקטיבי לא חייב להיחוות על ידי אחרים כמלחיץ, החשוב הוא איך האדם חווה את מצבו: למשל סטודנט במשרה מלאה שמצפה מעצמו לציונים גבוהים מאוד ולומד באופן אינטנסיבי יכול להרגיש לחוץ מאוד, וסטודנט אחר שלומד ועובד אך מצליח לארגן את הזמן באופן יעיל יותר ולמרות שהוא שואף לציונים גבוהים אינו מוטרד מהנושא, לא יחווה את חייו כמלחיצים באותה המידה. כשרמת הלחץ עוברת רמה מסוימת, אפשר לדמות זאת לכוס המתמלאת מעבר לגדותיה והמים גולשים החוצה – רף הלחץ כל כך גבוה שמערכת גופנית הפועלת במצבי איום מופעלת, והאדם חווה התקף חרדה.

קושי רגשי

פרידה, מוות של אדם קרוב, בידוד חברתי, נישואים, גירושים… החיים מזמנים מגוון מצבים המובילים לעומס רגשי. עומס רגשי שהאדם לא יודע איך להתמודד עמו יכול להגביר פגיעות לחוות התקפי חרדה.

סטנדרטים נוקשים ונטילת אחריות מופרזת

כולם צריכים לעמוד במשימות שונות, בין אם מדובר במשימות במסגרת לימודים או עבודה, בחיים החברתיים, במשפחה או בתחומי חיים שונים. אם האדם פרפקציוניסט או דורש מעצמו מעל ומעבר הוא צפוי להתאכזב או להעמיס על עצמו מעל ומעבר על מנת לעמוד בציפיות שלו מעצמו. גם לסביבה יכול להיות חלק בכך, אם האדם נמצא בסביבה הישגית או שהציפיות של אחרים ממנו גבוהות הדבר יחזק את הציפיות שלו מעצמו והוא לא יגמיש את הסטנדרטים שלו. הרדיפה הבלתי פוסקת אחר הסטנדרטים יוצרת עומס רב, הן מבחינה רגשית והן מבחינת סדר היום, וכאמור, עומס וקשיים רגשיים מהווים מצע להתקף חרדה.

הפרעות חרדה או דאגות מופרזות

חרדות שונות כולל חרדה חברתית, דאגות מופרזות או תפיסת העולם כמסוכן והעצמי כחלש ולא מסוגל להתמודד עמו מעמיסות לחצים רבים על האדם. כך למשל, אדם עם חרדה חברתית המרגיש מתוח וחרד לפני ובזמן מצבים חברתיים שונים ומבקר עצמו אחריהם מתמודד באופן קבוע עם רמות גבוהות של חרדה. כתוצאה, הוא עלול לחוות התקפי חרדה כשהמערכות שלו לא מסוגלות להתמודד עם ההצפה הרגשית הקבועה. כמו כן, התקפי חרדה יכולים להגיע בתגובה ישירה למצב מלחיץ, למשל לפני או בזמן עמידה מול קהל.

קושי עם אסרטיביות

במחקרים שונים נמצא כי אנשים המתקשים לנהוג באסרטיביות פגיעים יותר להתקפי חרדה. אסרטיביות לא מספקת יכולה להוביל לכך שהאדם יצטרך להתמודד עם עומס רב (למשל בשל קושי לסרב לבקשות של אחרים) ולתסכול וכעס שנאגרים אצלו כיוון שאינו מביע אותם. העומס והמטען הרגשי יכולים בסופו של דבר להיות יותר מדי ולהוביל לפריצה של התקף חרדה. חומרים מעוררים, תרופות או סמים. צריכה מוגברת של קפאין, תחילת שימוש בתרופות נגד דיכאון ממשפחת SSRI, שימוש בריטאלין, סוגי אנטיביוטיקה מסוימים, סמים ואלכוהול יכולים להוביל להתקפי חרדה. גם גמילה מאותם חומרים יכולה להוביל לפריצת התקפים.

נטייה כרונית להיפר וונטילציה

היפר וונטילציה היא נשימת יתר המובילה לשינוי האיזון בין חמצן לפחמן במוח, שינוי היחס יכול לאותת למוח שהגוף נמצא במצוקה ועליו להפעיל את המערכת שמכינה את הגוף להתמודדות עם סכנה, דבר הנחווה כהתקף חרדה.

חרדה מופרזת לגבי בריאות

הגוף שלנו משתנה כל הזמן, לפעמים קצב הלב מהיר או חזק יותר, יש דקירות בחזה, תחושת מחנק או שהנשימה לא נכנסת כמו שצריך וכן הלאה. תחושות מעין אלו קיימות מדי פעם אצל כולם, אולם רוב האנשים לא מייחסים להן חשיבות. אנשים שאוחזים בתפיסה לפיה כל תחושה פיזית לא נעימה ולא מוסברת היא בעייתית ויכולה להעיד על בעיה רפואית מתמקדים יותר בתחושות הגוף שלהם ולכן מוצאים יותר סימנים חריגים מאנשים שלא אוחזים בתפיסה זו. הם מפרשים סימנים אלו בצורה מאיימת, הדבר מגביר חרדה והתמקדות נוספת בגוף וכתוצאה הסבירות שיחוו התקף חרדה גוברת.

לקריאה נוספת על היפוכונדריה לחצו כאן.

מחלות כרוניות

מחלות שונות כגון מחלות לב, אפילפסיה, אסתמה וכן הלאה יכולות להגביר את תשומת הלב לתחושות פיזיות שונות. כתוצאה, כמו בסעיף הקודם, האדם ישים לב לסימפטומים שאחרים לא היו שמים לב אליהם בהכרח או פותרים אותם בלא כלום. החשש מכאב או תחושות פיזיות לא נעימות אחרות, או מנזקים ארוכי טווח לבריאות אם האדם לא יאתר התפרצות של המחלה מגביר את הפחד ולכן מעלה את הסבירות להתקף חרדה. הטיפול באנשים עם התקפי חרדה ומחלה כרונית מורכב כיוון שיש סיכון ממשי, ותסמינים פיזיים שהיו משויכים לחרדה אצל אדם אחר נבדקים אצלם במלוא הרצינות, דבר שמגביר עוד יותר את הפחד.

מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו 072-3306499
אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף