מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

רסיטל – ציטלופרם, ציפרמיל

ד"ר דני דרבי
נכתב ע"י: ד"ר אור שחר

מבוא

רסיטל (ציפרמיל) היא תרופה ממשפחת ה-SSRIs. זו אחת התרופות הנמכרות ביותר בארה"ב – מקום 13 בשיאה. רסיטל משמשת לטיפול ב-OCD, הפרעות חרדה שונות ודיכאון. היא מסייעת לכ-65% מהסובלים מחרדה ודיכאון ולכחצי מהאנשים עם OCD. לרסיטל יעילות דומה למתחרותיה, ולעומת תרופות הדור הישן, היא בעלת תופעות לוואי קלות יותר.

משפחת ה-SSRIs משפיעה בעזרת העלאת רמת הסרוטונין במוח. סרוטונין הינו חומר המקשר בין תאי העצב. רמה נמוכה של סרטונין קשורה לבעיות שונות, ביניהן דיכאון, חרדה ו-OCD. ה-SSRIs מונעים את ספיגת הסרוטונין בעצבים לצורך פירוקו וכך רמתו במוח נשארת גבוהה יותר, מה שמוביל להטבה.

בין רסיטל וציפרלקס

רסיטל היא תרופת האב של ציפרלקס (אסציטלופרם). היא מכילה 2 חומרים כימיים זהים בהרכבם, המסודרים כתמונת מראה זה של זה. הם נקראים R-ציטלופרם ו-S-ציטלופרם. ציפרלקס מורכבת רק מ-S-ציטלופרם ומכאן שמה. S-ציטלופרם היא המובילה לשיפור הרפואי בעוד שתפקיד ה-R-ציטלופרם אינו ברור. ישנן עדויות כי צורת ה-R אף מעכבת מעט את פעילות ה-S. בהתאם, בהשוואה ל-SSRIs אחרים, רסיטל פחות יעילה מציפרלקס כטיפול לדיכאון. אולם, היא יעילה מסרוקסט (פרוקסטין). אין עדות כי ההבדלים ממשיכים מעבר ל-12 שבועות מתחילת הטיפול.

מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו 1-800-657-657

מינון

נהוג ליטול רסיטל פעם ביום.

הפרעות חרדה ודיכאון: בדיכאון מתחילים ב-20 מ"ג ביום וניתן לעלות עד 40. בהפרעות חרדה מתחילים ב–10 מ"ג ביום, עולים ל-20, וניתן להגיע עד 40, אך לרוב אין בכך צורך. בחרדה מתחילים במינון נמוך משום שבשבועיים הראשונים הטיפול עלול להחמיר את החרדה, ורק לאחר מכן להפחית אותה. המינון הנמוך והעליה האיטית מסייעים להפחית זאת. הטיפול משפיע לרוב תוך כ-4 שבועות, ויש להתמיד בו לפחות חצי שנה. במידה ואין הטבה תחת הטיפול לאחר 6-8 שבועות שוקלים שינוי טיפולי עם הרופא המטפל.

OCD: הטיפול הבסיסי הינו ב-40-60 מ"ג ביום. במרכז זה מטפלים בגישה החדשה – מתחילים במינון של 40-60 מ"ג ביום, ועולים מהר למינון של 80-120. כך מביאים להטבה מהירה וארוכה יותר, אך גם לעליה בתופעות הלוואי. ההטבה מופיעה לרוב תוך 6-8 שבועות של טיפול. לאחר היעלמות הסימפטומים יש להמשיך בטיפול לפחות שנה, שבסיומה ניתן לשקול הורדה הדרגתית של הטיפול. בהיעדר הטבה לאחר 10-12 שבועות, יש לשנות את הטיפול עם הרופא המטפל.

תופעות לוואי

לרסיטל מעט תופעות לווא קלות, לרוב נוטות לחלוף לבד תוך מספר שבועות מתחילת הטיפול. לכן חשוב להתמיד בטיפול אף על פי שבהתחלה עלולים לסבול מתופעות לוואי בטרם נהנים מהטבה. תופעות הלוואי הנפוצות כוללות: בחילה, הקאות, עייפות, קשיי שינה, כאבי ראש וקושי בתפקוד המיני.

בנוסף, מזהירים ששימוש במינונים גבוהים של ציטלופרם (מעל 40 מ"ג ביום) עלול להוביל להפרעות קצב בלב. מחקרים שונים סתרו זאת, אך האזהרה עודנה קיימת. לכן חלק מהמטפלים מעדיפים להשתמש ב-SSRIs אחרים בטיפולים במינונים גבוהים, כמו ב-OCD למשל.

רסיטל היא מה-SSRIs עם הניסיון הרב ביותר בשימוש בזמן הריון והנקה והיא נחשבת בטוחה יחסית. אולם בזמן שימוש בה, יש להיוועץ עם רופא או עם מרכזים טרטולוגים* ההמתמחים בכך.

*מרכז טרטולוגי הוא מרכז בו ניתן לקבל מידע וייעוץ לגבי גורמים סביבתיים (למשל: תרופות ומחלות) שעשויים להשפיע על נשים בהריון ועל התפתחות העובר.

מתי נבחר ברסיטל?

רסיטל משמשת באופן נרחב לטיפול ב-OCD, חרדה ודיכאון. עקב הניסיון הרב בשימוש בה בזמן הריון והנקה היא מתאימה במיוחד למטופלות צעירות המעוניינות להביא ילדים לעולם. במידה ואתם שוקלים טיפול ברסיטל או כל SSRI אחר מומלץ להיוועץ ברופא מומחה.

ביבליוגרפיה

Gentile S. The safety of newer antidepressants in pregnancy and breastfeeding. Drug Safety. 2005 Feb;28(2):137-52.
Cipriani A, Purgato M, Furukawa TA, Trespidi C, Imperadore G, Signoretti A, Churchill R, Watanabe N, Barbui C. Citalopram versus other anti‐depressive agents for depression. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2012(7).
Pittenger C, Bloch MH. Pharmacological treatment of obsessive-compulsive disorder. Psychiatric Clinics. 2014 Sep 1;37(3):375-91.
Zivin K, Pfeiffer PN, Bohnert AS, Ganoczy D, Blow FC, Nallamothu BK, Kales HC. Evaluation of the FDA warning against prescribing citalopram at doses exceeding 40 mg. American Journal of Psychiatry. 2013 Jun;170(6):642-50.
Shoar NS, Padhy RK. Citalopram. StatPearls [Internet]. 2020 Jan 20.
Stein DJ, Andersen EW, Overo KF. Response of symptom dimensions in obsessive-compulsive disorder to treatment with citalopram or placebo. Brazilian Journal of Psychiatry. 2007 Dec;29(4):303-7.
Davidson JR, Zhang W, Connor KM, Ji J, Jobson K, Lecrubier Y, McFarlane AC, Newport DJ, Nutt DJ, Osser DN, Stein DJ. A psychopharmacological treatment algorithm for generalised anxiety disorder (GAD). Journal of Psychopharmacology. 2010 Jan;24(1):3-26.
Lenze EJ, Mulsant BH, Shear MK, Dew MA, Miller MD, Pollock BG, Houck P, Tracey B, Reynolds CF. Efficacy and tolerability of citalopram in the treatment of late-life anxiety disorders: results from an 8-week randomized, placebo-controlled trial. American Journal of Psychiatry. 2005 Jan 1;162(1):146-50.
Pampaloni I, Sivakumaran T, Hawley CJ, Al Allaq A, Farrow J, Nelson S, Fineberg NA. High-dose selective serotonin reuptake inhibitors in OCD: a systematic retrospective case notes survey. Journal of Psychopharmacology. 2010 Oct;24(10):1439-45.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
ד"ר דני דרבי
פסיכולוג קליני מומחה ומדריך | מייסד ומנהל קליני של בית קוגנטיקה

דני דרבי, מייסד ומנהל קליני של מרכז קוגנטיקה, פסיכולוג קליני מומחהמדריך ודוקטור למיניות האדם. לאורך השנים התמחה בטיפול בטראומה נפשית והפרעות חרדה ופוסט טראומה. בשנת 2010, יחד עם פרופסור גיא דורון, זיהה תת סוג של OCD סביב מערכות יחסים (ROCD) מאז הוא עוסק במחקר ופיתוח טיפולים ל OCD בכלל ו ROCD בפרט. ד"ר דרבי הוא מייסד שותף של היחידה לחקר טורדנות כפייתית ביחסים ומייסד שותף של בית הספר לפסיכותרפיה מבוססת מחקר ומצוינות קלינית.

 

תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף