מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
072-3306499

DBT

DBT – מהו טיפול דיאלקטי-התנהגותי?

טיפול דיאלקטי-התנהגותי (DBT) הוא גישה טיפולית מתקדמת שפותחה בשנות ה-80 על ידי ד"ר מרשה לינהאן. שיטה זו משלבת עקרונות מהפילוסופיה המזרחית, כגון מיינדפולנס, עם טכניקות קוגניטיביות-התנהגותיות מערביות.

הטיפול מבוסס על העיקרון הדיאלקטי של קבלה ושינוי – קבלה של המטופל כפי שהוא לצד עבודה אקטיבית לשינוי דפוסי התנהגות מזיקים.

זוהי שיטה מובנית המתמקדת בפיתוח מיומנויות להתמודדות עם מצוקה רגשית, שיפור מערכות יחסים ופיתוח יכולות ויסות רגשי.

התפתחות שיטת ה-DBT

פיתוח שיטת ה-DBT החל בשנות השמונים על ידי ד"ר מרשה לינהאן, שעבדה באותה תקופה עם מטופלות הסובלות מהפרעת אישיות גבולית.

במהלך עבודתה, לינהאן זיהתה שהטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי המסורתי אינו מספק מענה מספק עבור מטופלות אלו, במיוחד בכל הנוגע להתמודדות עם רגשות עזים ונטיות אובדניות. היא שילבה עקרונות מהפילוסופיה הבודהיסטית, במיוחד את רעיון המיינדפולנס והקבלה, יחד עם טכניקות שינוי התנהגותי.

הגישה הדיאלקטית, המשלבת בין קבלה לשינוי, התגלתה כפריצת דרך משמעותית בטיפול בהפרעות נפשיות מורכבות. המחקרים הראשוניים שערכה לינהאן הראו תוצאות מבטיחות, מה שהוביל להתפתחות ולהתרחבות השיטה לתחומים נוספים מעבר להפרעת אישיות גבולית.

למי מתאים טיפול DBT?

טיפול DBT פותח במקור עבור אנשים המתמודדים עם הפרעת אישיות גבולית, אך במהלך השנים הוכח כיעיל במגוון רחב של מצבים נפשיים ורגשיים. הטיפול מתאים במיוחד למטופלים המתקשים בוויסות רגשי ובהתמודדות עם מצבי מצוקה.

  • אנשים המאובחנים עם הפרעת אישיות גבולית (BPD)
  • מטופלים המתמודדים עם דיכאון עמיד לטיפול
  • אנשים עם נטיות אובדניות או התנהגות של פגיעה עצמית
  • מטופלים הסובלים מהפרעות אכילה
  • אנשים המתמודדים עם הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD)
  • מטופלים עם קשיים בוויסות רגשי
  • אנשים המתמודדים עם התמכרויות
  • מטופלים עם קשיים ביחסים בינאישיים

ההבדלים בין DBT ל-CBT

בעוד ששתי השיטות, DBT ו-CBT, נשענות על עקרונות קוגניטיביים-התנהגותיים, ישנם הבדלים משמעותיים ביניהן. טיפול CBT מתמקד בעיקר בזיהוי ושינוי דפוסי חשיבה והתנהגות לא יעילים, ולכן הוא נפוץ במיוחד במסגרת טיפול CBT בדיכאון, שבו מושם דגש על זיהוי מחשבות שליליות ושיפור ההתמודדות עם מצבי רוח נמוכים.

ה-DBT מייחד תשומת לב רבה למיומנויות ויסות רגשי ולעבודה על מערכות יחסים, תוך שימוש במרכיבים של מיינדפולנס ומודעות קשובה.

בנוסף, בעוד ש-CBT מתנהל בדרך כלל כטיפול פרטני, ה-DBT משלב באופן אינטגרלי עבודה קבוצתית עם טיפול אישי, ומציע תמיכה טלפונית בין המפגשים. הגישה הדיאלקטית המאפיינת את ה-DBT מאפשרת התמודדות מורכבת יותר עם מצבים רגשיים קיצוניים והתנהגויות מסכנות חיים.

משך הטיפול ומבנהו

טיפול DBT נמשך בדרך כלל כשנה, אך משך הטיפול עשוי להשתנות בהתאם לצרכים האישיים של המטופל ולחומרת מצבו. הטיפול מתחיל בדרך כלל בפגישה שבועית אינטנסיבית של שעה וחצי, במקביל להשתתפות בקבוצת מיומנויות.

ככל שהמטופל מתקדם ורוכש כלים להתמודדות, תדירות המפגשים עשויה להשתנות. גורמים נוספים המשפיעים על משך הטיפול כוללים את מידת המחויבות של המטופל לתהליך, יכולתו ליישם את המיומנויות הנלמדות בחיי היומיום, והתקדמותו בהשגת המטרות הטיפוליות.

חשוב לציין כי המטפל והמטופל מגדירים יחד את יעדי הטיפול ומעריכים באופן תקופתי את ההתקדמות, מה שמאפשר התאמה מיטבית של משך הטיפול לצרכי המטופל.

מרכיבי הטיפול הדיאלקטי-התנהגותי

טיפול DBT בנוי מארבעה מרכיבים מרכזיים המשתלבים יחד ליצירת מערך טיפולי מקיף ויעיל. המרכיב הראשון הוא טיפול פרטני שבועי, שבו המטופל והמטפל עובדים יחד על יישום המיומנויות בחיי היומיום.

המרכיב השני הוא קבוצת מיומנויות המתקיימת אחת לשבוע, שבה המטופלים לומדים ומתרגלים כלים חדשים להתמודדות. המרכיב השלישי הוא ייעוץ טלפוני זמין בעת משבר, המאפשר תמיכה ועזרה בזמן אמת.

המרכיב הרביעי הוא פגישות צוות המטפלים, המבטיחות טיפול מתואם ואיכותי. שילוב ארבעת המרכיבים יוצר מסגרת טיפולית תומכת המספקת למטופל כלים מעשיים להתמודדות עם אתגרי החיים.

טיפול פסיכותרפי אישי

הטיפול הפסיכותרפי האישי מהווה אבן יסוד מרכזית בטיפול DBT. במסגרת המפגשים האישיים השבועיים, המטפל והמטופל עובדים יחד על זיהוי דפוסי התנהגות בעייתיים ופיתוח אסטרטגיות להתמודדות עימם.

המטפל מסייע למטופל ליישם את המיומנויות הנלמדות בקבוצה במצבי חיים ספציפיים, תוך שימת דגש על איזון בין קבלה ושינוי. בנוסף, המפגשים האישיים מאפשרים עיבוד של משברים ואירועים מאתגרים, תוך שימוש בכלים דיאלקטיים וחיזוק המוטיבציה להמשך הטיפול.

מטרת הטיפול האישי היא לסייע למטופל לפתח תובנות עמוקות לגבי התנהגויותיו ולבנות מערכת כלים יעילה להתמודדות עם מצבי מצוקה.

קבוצות מיומנויות

קבוצות המיומנויות בטיפול DBT מהוות נדבך מרכזי בתהליך הטיפולי ומתקיימות במקביל לטיפול האישי. במסגרת המפגשים הקבוצתיים, המתקיימים בדרך כלל אחת לשבוע למשך כשעתיים, המשתתפים לומדים ומתרגלים מיומנויות חדשות בסביבה תומכת ומכילה.

הקבוצה מתמקדת בארבעה תחומי ליבה: מיינדפולנס, ויסות רגשי, יעילות בין-אישית וסובלנות למצוקה. המשתתפים מקבלים שיעורי בית ומתרגלים את המיומנויות שנלמדו בחיי היומיום, תוך שיתוף בהתקדמות ובאתגרים במפגש הבא.

הלמידה הקבוצתית מאפשרת למשתתפים להיחשף לניסיון של אחרים, לקבל תמיכה הדדית ולפתח תחושת שייכות ונורמליזציה של קשייהם.

הקניית כישורים פסיכו-סוציאליים

במסגרת טיפול DBT, מושם דגש מיוחד על הקניית כישורים פסיכו-סוציאליים המסייעים למטופלים להתמודד טוב יותר עם מצבים חברתיים ורגשיים מאתגרים.

תהליך הלמידה מתבצע באופן הדרגתי ומובנה, כאשר המטפל מלמד את המטופל מיומנויות ספציפיות ומתרגל איתו את יישומן במצבי חיים אמיתיים. הכישורים כוללים תקשורת בינאישית אפקטיבית, זיהוי והבעת רגשות באופן בריא, התמודדות עם קונפליקטים, ופיתוח יכולת לבניית מערכות יחסים יציבות ובריאות.

המטופלים לומדים כיצד להגיב באופן מסתגל למצבי לחץ, לזהות דפוסי התנהגות לא יעילים ולפתח אסטרטגיות חדשות להתמודדות. התרגול נעשה הן במסגרת המפגשים הטיפוליים והן כשיעורי בית, מה שמאפשר הטמעה והפנמה של המיומנויות החדשות בחיי היומיום.

שמירה על קשר בין מפגשים

שמירה על קשר רציף בין המפגשים מהווה מרכיב חיוני בטיפול DBT. המטפל נשאר זמין למטופל באמצעות שיחות טלפון קצרות או הודעות בזמני משבר, מה שמאפשר תמיכה מיידית ויישום המיומנויות הנלמדות במצבי אמת.

קשר זה מסייע למטופלים להתמודד עם מצבים מאתגרים בזמן אמת, מונע הסלמה של מצבי משבר, ומחזק את הברית הטיפולית. חשוב לציין כי הקשר נשמר במסגרת גבולות ברורים ומוסכמים מראש, כאשר המטרה היא לעודד עצמאות ולא תלות.

גישה זו מייחדת את טיפול ה-DBT מגישות טיפוליות אחרות ומדגישה את החשיבות של תמיכה רציפה בתהליך השינוי.

סובלנות למצוקה

סובלנות למצוקה היא אחת המיומנויות המרכזיות הנלמדות בטיפול DBT, המתמקדת ביכולת להתמודד עם מצבי לחץ וכאב רגשי מבלי להיגרר להתנהגויות הרסניות.

מטרת המיומנות היא לפתח יכולת לשאת מצבים מאתגרים מבלי לנסות לשנות אותם באופן מיידי או להימנע מהם. המטופלים לומדים טכניקות מעשיות להרגעה עצמית, קבלה רדיקלית של המציאות, והסחת דעת אדפטיבית.

דרך תרגול מיומנות זו, המטופלים מפתחים חוסן נפשי ויכולת טובה יותר להתמודד עם משברים ומצבי לחץ, תוך שמירה על איזון רגשי והימנעות מהתנהגויות מזיקות.

יעילות בין-אישית

יעילות בין-אישית היא אחת המיומנויות המרכזיות בטיפול DBT, המתמקדת בשיפור היכולת ליצור ולשמר מערכות יחסים בריאות. במסגרת זו, המטופלים לומדים כיצד לתקשר באופן אסרטיבי, להציב גבולות בריאים ולנהל קונפליקטים באופן בונה.

הדגש מושם על פיתוח יכולות כמו הקשבה פעילה, הבעת צרכים באופן ברור, והתמודדות עם דחייה חברתית. המטפל מסייע למטופל לזהות דפוסי תקשורת לא יעילים ולהחליפם באסטרטגיות תקשורת מועילות יותר, תוך שמירה על כבוד עצמי וכבוד לזולת.

מיומנות זו חיונית במיוחד עבור אנשים המתמודדים עם קשיים ביחסים בין-אישיים ומסייעת בבניית רשת תמיכה חברתית יציבה ומשמעותית.

ויסות רגשי

ויסות רגשי הוא אחת המיומנויות המרכזיות בטיפול DBT, המתמקדת בפיתוח היכולת לזהות, להבין ולנהל רגשות באופן יעיל. במסגרת זו, המטופלים לומדים להכיר את הרגשות שלהם לעומק, להבין את תפקידם בחיים ולפתח אסטרטגיות לוויסות רגשי בריא. מיומנות זו חשובה במיוחד עבור מטופלים המתמודדים עם ODD, מכיוון שהיא מסייעת להם לשלוט בהתפרצויות כעס ולהגיב בצורה מותאמת למצבים יומיומיים.

הטיפול מלמד טכניקות מעשיות להתמודדות עם רגשות עוצמתיים, כגון זיהוי מוקדם של טריגרים רגשיים, הפחתת פגיעות רגשית, והגברת חוויות רגשיות חיוביות.

דרך תרגול מתמשך, המטופלים מפתחים יכולת טובה יותר להתמודד עם מצבי רוח משתנים ולשמור על יציבות רגשית לאורך זמן.

שימת לב בסיסית (מיינדפולנס)

שימת לב בסיסית, או מיינדפולנס, היא המיומנות הרביעית והבסיסית ביותר בטיפול DBT. היא מהווה את היסוד עליו נבנות שאר המיומנויות ומלמדת את המטופלים להיות נוכחים ברגע הנוכחי, תוך התבוננות והקשבה לחוויה הפנימית והחיצונית ללא שיפוטיות.

באמצעות תרגול מיינדפולנס, המטופלים לומדים להתבונן במחשבותיהם, ברגשותיהם ובתחושות הגופניות שלהם מתוך עמדה של סקרנות וקבלה, במקום להגיב אליהם באופן אוטומטי.

מיומנות זו מסייעת בהפחתת תגובות אימפולסיביות ומאפשרת התמודדות מאוזנת יותר עם מצבי מצוקה רגשית.

יעילות הטיפול ומחקרים

מחקרים רבים שנערכו לאורך השנים מוכיחים את יעילותו הגבוהה של טיפול DBT בטיפול בהפרעת אישיות גבולית ובמגוון הפרעות נפשיות נוספות. מחקרי מעקב ארוכי טווח הראו ירידה משמעותית בהתנהגויות אובדניות, פגיעה עצמית, ואשפוזים פסיכיאטריים בקרב מטופלים שעברו טיפול DBT מלא.

בנוסף, נצפה שיפור משמעותי ביכולת לוויסות רגשי, בתפקוד החברתי ובאיכות החיים הכללית של המטופלים. מחקרים השוואתיים מצאו כי DBT יעיל יותר מטיפולים פסיכותרפיים אחרים בהפחתת התנהגויות מסכנות חיים ובשיפור היכולת להתמודד עם מצבי מצוקה.

התוצאות החיוביות נשמרות גם שנים לאחר סיום הטיפול, מה שמעיד על היותו של ה-DBT התערבות טיפולית יעילה ובת-קיימא.

שאלות תשובות על DBT

  • מהו טיפול DBT?
    טיפול DBT הוא שיטה פסיכותרפית המשלבת קבלה ושינוי, ומתמקדת במיומנויות כמו ויסות רגשי, מיינדפולנס ושיפור יחסים בין-אישיים.
  • למי מתאים טיפול DBT?
    הטיפול מתאים לאנשים עם הפרעת אישיות גבולית, קשיים בוויסות רגשי, נטיות אובדניות, הפרעות אכילה או PTSD.
  • מה ההבדל בין DBT ל-CBT?
    DBT כולל שילוב בין קבלה לשינוי, עם דגש על מיינדפולנס, עבודה קבוצתית ותמיכה טלפונית, לעומת CBT שמתמקד בעיקר בשינוי דפוסי חשיבה.

סיכום

טיפול DBT מציע גישה ייחודית ומקיפה להתמודדות עם קשיים רגשיים והתנהגותיים מורכבים. שילוב המרכיבים השונים – הטיפול האישי, העבודה הקבוצתית, הקניית המיומנויות והליווי המתמשך – יוצר מסגרת טיפולית יעילה במיוחד.

המחקרים מראים שהטיפול מצליח לשפר משמעותית את איכות החיים של המטופלים ולהפחית התנהגויות מסכנות. היכולת של DBT לשלב בין קבלה לשינוי, תוך מתן כלים מעשיים להתמודדות יומיומית, הופכת אותו לאחת משיטות הטיפול המבוקשות והאפקטיביות בתחום בריאות הנפש כיום.

אם אתם מחפשים כלים מעשיים לשיפור איכות החיים והתמודדות עם אתגרים רגשיים, טיפול DBT בבית קוגנטיקה הוא הבחירה המושלמת עבורכם. צרו קשר עכשיו והתחילו את השינוי!

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף