מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
072-3306499

מהו פחד מרופאי שיניים?

רבים חווים דרגה זו או אחרת של פחד מרופא שיניים אך מצליחים להתמודד עם הפחד ולעבור טיפולי שיניים בהצלחה ובמינימום סבל.

על הגורמים להתפתחות פחד קיצוני (פוביה) מרופאי שיניים:

פחד מרופא שיניים (דנטופוביה) הוא פחד נפוץ, שכ-75% מהאנשים חווים אותו במידה כלשהי. אצל כאחד מחמישה אנשים פחד מרופא שיניים הוא קיצוני, ומוביל לעיתים קרובות להימנעות מהליכה לרופא שיניים כל עוד הדבר אפשרי. כתוצאה, אנשים הסובלים מרמה גבוהה של פחד מרופא שיניים אינם מקבלים טיפול הולם, ולעיתים הדבר גורם להתפתחות בעיות שמצריכות בסופו של דבר טיפולים ארוכים ומורכבים שאינם יכולים להימנע מהם. פחד מרופא שיניים שכיח יותר אצל נשים מגברים ואצל צעירים ממבוגרים.

האם פחד מרופא שיניים הוא פוביה?

לפי ה-DSM (ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי) פוביה היא פחד מאובייקט ספציפי העונה על הקריטריונים הבאים:

  1. פחד מופרז ולא הגיוני מאובייקט או מצב ספציפי.
  2. תגובת חרדה, עד לכדי התקף פאניקה, המתרחשת כתוצאה מחשיפה לגירוי.
  3. הכרה כי פחד זה הוא מופרז ולא הגיוני.
  4. הימנעות מהמצב או האובייקט שמעורר את החרדה.
  5. פגיעה בתפקוד או מצוקה רבה כתוצאה מהפוביה.

לפי הגדרה זו, פחד הוא פוביה רק אם הוא לא הגיוני והאדם מודע לכך. בפוביות אחרות, תנאים אלו מתקיימים: האדם מפתח פחד גם אם לא הייתה לו התנסות לא נעימה או מפחידה עם אותו מצב או אובייקט, ומודע לכך שגם אם נשקף לו סיכון כלשהו מאותו אובייקט או מצב, התגובה שלו אליו מופרזת.

בניגוד לפוביות אחרות, בפחד מרופאי שיניים קשה להגיד באופן מוחלט שהפחד הוא לא מבוסס. אצל חלק מהאנשים פחד מרופא שיניים התעורר מבלי חוויה טראומטית מוקדמת, אך במקרים אחרים האדם חווה חוויה קשה וכואבת שהפחד התעורר בעקבותיה. במקרים בהם פחד מרופא שיניים התעורר עקב חוויה מוקדמת, הסימפטומים של פחד מרופא שיניים דומים יותר בחלק מהמקרים לתגובה פוסט טראומתית ואינם מזכירים פוביה. במילים אחרות, אין הגדרה חד משמעית התקפה לכל הסובלים מפחד מרופא שיניים, ויש לברר כיצד פחד זה התפתח על מנת להכריע אם יש כאן פוביה שנוצרה ללא סיבה, או חד שנוצר מאירוע טראומתי.

מהם מקורות הפחד מרופא שיניים?

  1. אבולוציוני. פחד מכאב הוא הכרחי להישרדות, כיוון שאם לא נפחד אנו עלולים להישאר במצבים שיכולים לגרום לפגיעה פיזית או אף מוות. במקרים רבים הדבר פועל לטובתנו, כך למשל נתרחק מאש בוערת, ניזהר בכביש כדי להימנע מדריסה וכן הלאה. כיוון שטיפול אצל רופא שיניים כרוך לעיתים בכאב, והוא משתמש במכשירים שניסיון העבר שלנו מראה שהם קשורים לכאב (חפצים חדים, סכינים) – מתעוררים אצל אנשים רבים פחדים ודחף לברוח, כפי שקורה בעת מגע עם גירויים המסכנים את האדם. למעשה אין כאן אבחנה בין מקרים שונים – פחד מכאב אמור לשמור על בריאותנו ואילו במקרה זה הוא עושה את ההיפך, אולם המוח של אדם הסובל מפחד מרופאי שיניים אינו מצליח לעשות הפרדה זו ומרגיש פחד קיצוני מבלי שהדבר משרת פונקציה של שימור עצמי.
  2. תחושת חוסר אונים. בכל פרוצדורה רפואית, האדם צריך להפקיד עצמו באופן מוחלט בידיו של אדם אחר, ולהאמין שלא יגרום לו נזק או כאב. החוויה של העברת השליטה לאדם לא מוכר, בסיטואציה שאנו פגיעים גנטית (כפי שפורט בסעיף הקודם) להרגיש בה חוסר נוחות או פחדים, היא חוויה מאיימת המגבירה תחושת פחד ועלולה ליצור פוביה. העובדה שמוקד הטיפול הוא בפה מוסיפה לתחושת חוסר האונים ואובדן שליטה, כיוון שהאדם אינו יכול לדבר ולעיתים חושש שלא יצליח לנשום כהלכה. חווית חוסר האונים עלולה להתגבר בשל התנסויות קודמות, למשל טיפול אצל רופא שיניים שהמשיך למרות שהאדם סבל מכאב, פחד או ביקש להפסיק.
  3. חוויה מוקדמת. אנשים רבים חוו במהלך חייהם חוויה לא נעימה או מכאיבה אצל רופא שיניים. כתוצאה, כשהם נתקלים בגירויים המזכירים את אותה החוויה, כמו תמונות של רופאי שיניים, שיחה על הנושא, וכמובן – הליכה לרופא שיניים, הם חווים שוב תחושות הקשורות לזיכרון המאיים, מצפים שגם הפעם יחוו כאב כפי שחוו בעבר ומרגישים פחד כתוצאה.
  4. למידה דרך צפייה. גם אם האדם לא חווה חוויה לא נעימה בעצמו, לא חסרים אנשים אחרים שעברו חוויה כזו אצל רופא שיניים. שמיעה על התנסות לא נעימה, בפרט אם האדם שסיפר קרוב לאדם והוא מעריך אותו, יכולה לעורר פחד מרופא שיניים. גם אם אין סיפור ישיר, האדם יכול ללמוד כי פחד הוא תגובה הגיונית לרופא שיניים על ידי האופן שהוא רואה שאנשים אחרים מתייחסים בו לרופאי שיניים, למשל ילד שילך עם אמו לרופא שיניים ויראה שהיא עצבנית ומפוחדת יבין כי פחד הוא תגובה הגיונית, גם אם היא אומרת שרופא השיניים הוא נחמד ואין ממה לפחד.
  5. ייצוגים תרבותיים. גם התרבות שלנו תורמת להיווצרות פחד מרופאי שיניים – בסרטים, סדרות וספרים שונים רופא השיניים מוצג כדמות מאיימת, כך שהאדם לומד שיש ממה לפחד.

טיפול CBT (טיפול קוגנטיבי התנהגותי) עשוי לעזור להתמודד עם פחד מרופא שיניים.

כיצד יתבצע הטיפול? לחצו כאן לקריאה נוספת.

ונסיים בסרטון משעשע על פחד מרופא שיניים:

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף