העולם שלנו מציע אופציות רבות על כל צעד ושעל. חשבו על היומיום שלכם: סביר להניח שאתם בוחרים מה ללבוש, עובדים או לומדים במקום שהחלטתם להיות בו, מחליטים איך לבלות את שעות הפנאי, מי יהיו החברים שלכם, מה לשמוע, מה לאכול וכן הלאה. גם בחירות מהותיות יותר, כמו מי יהיה/תהיה בן/בת הזוג שלכם, מה יהיה הכיוון המקצועי שלכם, איפה לגור, איך להשקיע את הכסף שלכם וכן הלאה, נמצאות בידיים שלכם.
מצד אחד, חופש בחירה הוא דבר נפלא, ומעטים היו מוכנים לוותר עליו. מצד שני, לפעמים מדובר בכאב ראש לא קטן, ואם קשה לכם לקבל החלטות, חופש הבחירה יכול לשבש את חייכם. בעוד שחלק מהאנשים מקבלים החלטות בקלות יחסית ומפסיקים לחשוב על הנושא לאחר שהגיעו להחלטה, אצל אנשים המתקשים בקבלת החלטות, מדובר בסיפור אחר לגמרי.
חלק מהמתקשים בקבלת החלטות מתקשים ברוב ההחלטות. החלטות יומיומיות וטריוויאליות כמו איזה בגד לקנות, מה לאכול או מה לעשות בערב יכולות לעורר התלבטות מתמשכת. אחרים אינם מתקשים בהחלטות שאין להן השלכות משמעותיות, אך חווים קושי בהחלטות גדולות יותר, כשככל שההחלטה משמעותית יותר בעיניהם – הקושי גובר. כך למשל, עבור אדם אחד החלטה מה להזמין במסעדה יכולה להיות מייסרת, ואילו אחר לא יחווה קושי בנושא זה, אך רכישת פריט שישמש אותו הרבה (למשל נעלי ספורט חדשות) – יכולה לעורר קושי גדול.
סיבות לקושי בקבלת החלטות
דמיינו שאתם מוזמנים לארוחה אצל חברים וביקשו מכם להביא קינוח. מה תביאו? מבחר האופציות מסחרר. קודם כל, אתם יכולים להכין משהו בעצמכם או לקנות. נניח שבישול אינו הצד החזק שלכם, כך שהיה קל יחסית להחליט לקנות, עכשיו תצטרכו להחליט איפה לקנות: קונדיטוריה, סופר או גלידריה? בחרתם בגלידריה, עכשיו מה תבחרו ממגוון הטעמים? המוכר ממליץ לא לקחת יותר מדי טעמים, אבל איך אתם יכולים לדעת איזה טעמים יזכו להצלחה? אתם טועמים מספר טעמים, כולם טובים, אבל יכול להיות שאלה שלא טעמתם יותר טובים, וגם אם אתם אוהבים אותם, מי יודע מה האורחים אוהבים? אולי אף אחד לא יאכל גלידה בעוד שקינוחים אחרים יזכו להצלחה מסחררת?
בכל פעם שאנחנו מקבלים החלטה אנחנו מתחייבים לאפשרות אחת ומוותרים על אחרות. יתכן שהאפשרות שבחרנו תתברר כבעייתית (למשל בעיות רציניות בצנרת בדירה שעברנו אליה), יתכן שהיא לא תהיה בעייתית, אבל נגלה שיש אופציות טובות יותר. גם אם נבדוק כמיטב יכולתנו וניעזר באמצעים שונים כגון קריאה, התייעצות עם אחרים שעמדו בפני אותה החלטה או עם מומחים – לא נוכל לבטח עצמנו מנזקים או לוודא שהאפשרות שבחרנו טובה מאחרות. למה חלקנו לא מקדישים מחשבה רבה להפסדים האפשריים, בעוד שעבור אחרים הדבר מהווה מקור בלתי נדלה לבלבול ותסכול?
רק הכי טוב הוא מספיק טוב
ניקח לדוגמא בחירת יעד לחופשה. כדי להחליט לאן לנסוע נעשה שקלול של נתונים כגון העדפות אישיות שלי, העדפות של שותפי לנסיעה, תקציב, מידע ששמעתי מאנשים שהיו במקום ושקראתי באינטרנט. אם אני רוצה חופשה של "בטן גב" ובתקציב נמוך יחסית, תאילנד יכולה להיראות כמו אופציה טובה: שמעתי דברים טובים על המקום, ראיתי תמונות של נופים יפהפיים, המחייה זולה, ואוכל תאילנדי הוא אוכל נהדר בעיני. אם איני מתקשה בקבלת החלטות, יתכן שאחליט לטוס לתאילנד. אם יש לי קושי בקבלת החלטות, הסיפור לא ייגמר כאן. אומנם החופים של תאילנד נראים נהדרים, אבל מה עם האיים הקריביים? המולדביים או איים אחרים שלא שמעתי אליהם? ולמה לנסוע כל כך רחוק, אולי יש מקום נפלא וקרוב יותר? ובעצם, למה דווקא אי או חוף, אולי דווקא טיול בנופים ירוקים יהיה מרגיע יותר?
יש הרבה אופציות טובות, גם בנופש וגם בנושאים אחרים. אנשים שמחפשים אופציה טובה עבורם, יוכלו למצוא בקלות. אולי יש מקומות יותר יפים מתאילנד, אבל זה לא משנה, אי אפשר להיות ביותר ממקום אחד באותו זמן, וגם אם יש בעולם מקום יותר מוצלח, זה לא הופך את החופש שלי לפחות מהנה. אם המטרה אינה למצוא אופציה טובה, אלא את האופציה הכי טובה – יש לנו בעיה. בחינת כל מקומות הנופש העונים על הקריטריונים תיקח זמן רב, וגם בסופה כנראה שלא אוכל להגיד בוודאות מה המקום הטוב ביותר. גם בהודו יש נופים יפים מאוד ואולי דווקא השתתפות בסדנאות רוחניות תתרום יותר מרביצה על החוף, האיים הקנריים קרובים יותר ונראים פחות תיירותיים, והיי, לפני כמה ימים שמעתי שדרום אפריקה מקסימה וזולה. איך אפשר לדעת מה עדיף? התשובה לכך היא שאי אפשר לדעת. אולם בעוד שאנשים ללא קושי ניכר בקבלת החלטות מתרכזים באופציה שבחרו, אנשים עם קושי בקבלת החלטות ממשיכים לחשוב ולהשוות בין האופציות.
הכל פתוח, עוד לא מאוחר
אנשים עם קושי בקבלת החלטות מתקשים "למחוק" אופציות ממוחם, והן ממשיכות להיות רלוונטיות עבורם זמן רב, כשהדבר מקשה לקבל החלטה. גם כשהם בחרו, חלק מהאופציות ממשיכות להיות פתוחות, והם ממשיכים להתלבט ולהתייסר. נמשיך בדוגמא הקודמת. התחייבות לאופציה אחת, הן מבחינה פרקטית (הזמנת כרטיסי טיסה) והן מבחינה פנימית ("מחיקת" האופציות האחרות) מאפשרת ליהנות מהאופציה שנבחרה. פסיחה בין הסעיפים והשארת האופציות האחרות כאפשרויות ריאליות מבטיחה קושי לקבל החלטה. ישנם מצבים בהם קושי זה בולט במיוחד, כמו אצל אנשים המאובחנים עם ASD, אשר לעיתים מתקשים לסגור דלתות ואפשרויות בגלל מאפייני החשיבה הייחודיים שלהם. אם האופציות הנוספות נשארות "פתוחות" גם לאחר קבלת ההחלטה, הדבר עלול להוביל להמשך ההתלבטות על הנושא ולחרטה על הבחירה.
קטסטרופיזציה
אף אחד לא יכול לדעת את העתיד, אבל אנחנו משערים ללא הרף מה הוא טומן בחובו. האם מחר ירד גשם, מתי האוטובוס יגיע, האם יהיו פקקים וכן הלאה. ניחוש העתיד הוא נטייה של המוח האנושי, הקיימת ככל הנראה אצל בני אדם בלבד. פעמים רבות אנו נוטים לחשוב בכיוון שלילי, נטייה שמאפשרת לנו להתכונן לבאות, ויתכן שהיא אחת הסיבות שבני אדם הצליחו לשרוד ולשגשג למרות החסרונות הגופניים הבולטים שלהם לעומת בעלי חיים. נטייה זו משפיעה על אופן קבלת ההחלטות שלנו. אם מזג האוויר אינו ברור, יתכן שנסתכל בתחזית מזג האוויר לפני שנחליט מה ללבוש. הסיבה לבדיקה זו היא שאנו יודעים, גם מבלי לחשוב על כך לעומק, שאם נתלבש בצורה שאינה מתאימה למזג האוויר יתכן שיהיה לנו קר או חם מדי.
אצל אנשים עם קושי בקבלת החלטות הנטייה לנבא עתיד שלילי חזקה במיוחד. לדוגמא, אדם עם קושי בקבלת החלטות שנמצא בקשר רומנטי, יכול להתקשות לעשות צעדים מחייבים בקשר (למשל לעבור לגור יחד). הקושי נובע מכל הסיבות שפורטו לעיל, אולם נתרכז כרגע בקטסטרופיזציה. כשהוא מסתכל על העתיד, במקום לראות בעיני רוחו בעיקר דברים חיוביים ומרגשים, הוא יראה בעיקר את הדברים השליליים שעלולים לקרות: האהבה תדעך, תכונות שלה שמפריעות לו מעט יפריעו לו בצורה בלתי נסבלת, הם לא יצליחו להחליט איפה לגור או איך לחנך את הילדים (שטרם נולדו כמובן) ועוד. בני אדם נוטים להעריך את הסבירות של אפשרויות שנמצאות בתודעה שלהם כגבוהות. לכן, פעמים רבות אנשים עם קושי בקבלת החלטות יעריכו אינטואטיבית את ההסתברות שהדבר השלילי יתרחש כגבוהה.
ראיית השלילי אינה מסתכמת בראיית תרחישים שליליים ושיפוט ההסתברות שלהם כגבוהה, אלא גם בתוצאות שהאדם צופה. דברים לא נעימים קורים, זוגות רבים אכן עוברים משברים בזוגיות או דעיכה של הרגש, השאלה היא מה ההשלכות של כך ואיך האדם חושב שהן ישפיעו על איכות חייו. אדם עם קושי בקבלת החלטות יראה את ההשלכות כאיומות ואת עצמו כחסר אונים מולן, בעוד שיתכן מאוד ויכולת ההתמודדות שלו בפועל גבוהה מכפי שהוא מצפה. למשל, כשהוא ידמיין את העתיד הוא יכול לראות עצמו לכוד בקשר ללא אהבה, מדוכא ומיואש מחייו. אילו מצב זה היה קורה בפועל, יתכן שהוא היה עובד על הקשר או מחליט לסיים אותו ומצליח לבנות חיים שהוא מרוצה מהם אחרי הקשר, ולא נשאר לכוד כפי שהוא חושש.