דני דרבי, מייסד ומנהל קליני של מרכז קוגנטיקה, פסיכולוג קליני מומחה מדריך ודוקטור למיניות האדם. לאורך השנים התמחה בטיפול בטראומה נפשית והפרעות חרדה ובשנים האחרונות לצד דברים אחרים הוא עוסק במחקר וטיפול ב OCD. ד"ר דרבי הוא בוגר התוכנית ללימודי פסיכולוגיה באוניברסיטת הרטפורד בקונטיקט ולימודי דוקטורט במכון לחקר מיניות האדם בסן פרנסיסקו.
בשנת 2002 שהה כקלינאי אורח במרכז להחלמה מטראומה, באוניברסיטת מזורי שבסנט לואיס, שם עבד עם פרופסור פטרישה ריסיק. בשנת 2005, הוסמך מטעם הממרכז הלאומי לפוסט טראומה בבוסטון, להדריך ולהכשיר מטפלים בגישת העיבוד הקוגניטיבי (CPT) בפוסט טראומה. בנוסף הוכשר והוסמך כמדריך לטיפול מבוסס חשיפה בפוסט טראומה בתוכנית בניהול פרופ' עדנה פואה באוניברסיטת פנסילבניה.
משנת 2005 ועד שנת 2014 העביר קורס, על שיקום מיני של נפגעות ונפגעי תקיפה מינית, במסגרת התכנית לטיפול מיני של אוניברסיטת בר אילן.
במשך שנים רבות עסק ד"ר דרבי בטיפול, מחקר והוראה במרכז לחקר טראומה נפשית והפרעות חרדה בקהילה, בבית החולים הדסה עין כרם.
בשנת 2011 הקים יחד עם פרופסור גיא דורון את היחידה לחקר טורדנות כפייתית ביחסים. מאז הם עוסקים במחקר ופיתוח הטיפול ב ROCD ומאז הם מובילים את המחקר על ROCD בארץ ובעולם.
בשנת 2012, יחד עם פרופסור פטרישה ריסיק, פרסם את הספר "אופקים חדשים – טיפול בתסמונת פוסט טראומטית בעזרת עיבוד קוגניטיבי – פרוטוקול טיפול מורחב". בקרוב תצא מהדורה חדשה של הספר שמשקפת את השינויים שעברו על הטיפול בעקבות מחקרים מהעשור האחרון.
בנימה אישית
שלום, שמי דני דרבי ואני מנהל את מרכז קוגנטיקה. העניין שלי בפסיכולוגיה החל בסביבות גיל 16, כאשר אמי חלתה במחלת הסרטן ולימים נפטרה ממנה. הספרים הראשונים שקראתי כנער היו "פשר החלומות" מאת זיגמונד פרויד ו"האדם מחפש משמעות" מאת ויקטור פרנקל. הרעיונות שהוצגו בספרים אלו הפכו לתחומי עניין מרכזים שלי בשנים שלאחר מכן.
בכיתה יא' נשרתי ממסגרת בית ספרית רגילה. לשמחתי בהמשך הדרך בעזרתו של ד"ר שבתאי לובל – שבתי לחיק הלימודים, תחילה כשומע חופשי באוניברסיטת בר-אילן ולאחר מכן כתלמיד מן המניין.
את לימודי התואר הראשון עשיתי בפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת בר אילן. אוניברסיטת בר אילן הייתה עבורי כר מצוין לצמיחה, והתפתחות. תוכנית הלימודים חשפה אותי לתחומים נוספים. במהלך התואר הראשון עבדתי עם פרופסור יצחק לוין, שהיה מראשוני חקר השינה והחלום בישראל. יחד פרסמנו מאמר על חלומותיו של רבי נחמן מברסלב.
במהלך התואר הראשון היה לי עניין רב בתיאוריות הומניסטיות ובתיאוריות אקזיסטנציאליסטיות. בשנים אלו הושפעתי מרעיונותיהם של אריך פרום ושל קארן הורני, ורעיונות אלו מלווים אותי גם בעבודתי היום. בהשפעת קורס שעסק באלימות במשפחה התחלתי להתנדב בקו הסיוע לגברים נפגעי תקיפה מינית. עבודתי בקו הסיוע חשפה אותי להשפעות הקשות של טראומה נפשית על בני אדם ועוררה אצלי רצון עז למצוא דרכים לסייע לאנשים שעברו טראומה. בתחילה מרבית העניין שלי היה בטיפול בנפגעים ונפגעות של תקיפה מינית, ובהמשך הדרך המקצועית התחלתי לעסוק גם בטראומות אחרות כמו תאונת דרכים או אנשים שעברו טראומה בשדה הקרב.
את לימודי התואר השני שלי עשיתי באוניברסיטת הרטפורד שבקונטיקט, ארה"ב. במהלך לימודיי ובעקבות פטירתה של ידידת משפחה מאיידס התחלתי להתעניין בפסיכולוגיה רפואית. הבדידות אשר נגזרה על החולים באיידס באותה העת נגעה לליבי, ופניתי לעסוק בסיוע לאנשים החיים עם HIV. בשנים אלו עבדתי כפסיכולוג במרכז ה Living center שבהרטפורד, קונטיקט. בתקופה זו עבדתי תחת הדרכתו עם פרנק וילארדי ז"ל, פראנק היה מבין הראשונים שנדבקו בנגיף ה HIV, ואחד ממובילי המאבק בדעה הקדומה על החולים באיידס. פרנק היה אדם יוצא דופן שבעצם היותו לימד על אהבת החיים והאדם. במהלך שנים אלו נחשפתי לעבודתו של גורדון אולפורט, ובעיקר לעבודתו יוצאת הדופן על דעות קדומות ואפליה בקרב אנשים וקבוצות (the nature of prejudice) עבודה זו השפיע מאוד על עבודתי עם אנשים הסובלים מאפליה ודעה קדומה.
את לימודי הדוקטוראט עשיתי במכון לחקר מיניות האדם. המכון הובל על ידי דמויות מפתח כמו וורדל פומרוי, שהיה בין חוקרי המיניות המובילים של המאה הקודמת ובין מחברי דו"ח קינזי על מיניות האדם, ארווין הייברלי, צארלס מוזר ואחרים. במהלך לימודי הדוקטורט שלי פגשתי אנשים רבים ומגוונים. תכנית הלימודים בה למדתי הפגישה אותי ואת שאר התלמידים עם אנשים בעלי העדפות וטעמים מיניים שונים. החשיפה האישית לאנשים שונים לימדה אותי שלא כל דבר שונה הוא בהכרח סוטה. במהלך לימודים אלו למדתי להעריך ולכבד את היופי שבשוני בין בני אדם.
בשנת 2000 בעקבות תסכול רב ממצב המטופלים הסובלים מתסמונת פוסט טראומטית הגעתי אל פרופסור עדנה פואה. פרופסור פואה, ישראלית לשעבר, פיתחה את טכניקת החשיפה לטיפול בתסמונת פוסט טראומטית(PTSD) והפרעה טורדנית כפייתית (OCD) הטיפול שלה המכונה חשיפה ממושכת זיכה אותה בפרסים רבים על תרומתה לפסיכולוגיה. במהלך ההכשרה עם צוות המרכז של פואה למדתי לסייע לאנשים להניע את תהליכי ההחלמה שלהם ולמדתי לסמוך על היכולת של מטופלים להמשיך בחייהם לאחר טיפול קצר וממוקד.
בשנת 2002 שהיתי כקלינאי אורח במרכז להחלמה מטראומה, באוניברסיטת מיזורי, שבסינט לואיס. בתקופת שהותי במרכז, למדתי את גישת העיבוד הקוגניטיבי (CPT), לטיפול באנשים הסובלים מתסמונת פוסט טראומטית והפרעות נלוות, תחת הדרכתה של פרופסור פטרישה ריסיק. בשנה זו הצגתי בפני חברי המרכז את אפשרות שילוב הטיפול הסקסולוגי בנפגעות ונפגעי תקיפה מינית לתוך מסגרת הטיפול הקיימת. תקופה שהותי במרכז להחלמה מטראומה הייתה תקופה משמעותית מאוד בעיצוב התפיסה המקצועית שלי. ואני אסיר תודה על האפשרות שניתנה לי ללמוד וללמד שם.
את התמחותי הקלינית עשיתי במרכז הקהילתי לבריאות הנפש ע"ש פרנץ בריל (רמת חן). בשנים אלו עבדתי תחת הדרכתו של ד"ר דני חמיאל ולתקופה תחת הדרכתה של יסמין שפיגל ז"ל. ההתמחות ברמת חן הייתה ביחידה לטיפול קוגניטיבי התנהגותי, ביחידת הטראומה ובאשפוז היום של המרכז. במהלך ההתמחות התמקצעתי בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, תוך שאני רוכש כלים ומיומנויות לעבודה עם אוכלוסיות שונות.
לקראת תום התמחותי הצטרפתי למרכז לחקר טראומה נפשית ולסגל ההוראה במרכז לטיפול בטראומה נפשית והפרעות חרדה בקהילה של בית החולים הדסה עין כרם. המרכז הוקם ונוהל על ידי פרופסור אריה שלו, חוקר מבריק ומבכירי חוקרי הטראומה בעולם. במשך חמש שנים עבדתי במרכז במסגרת מחקר רחב היקף שנעשה על טיפול באנשים שעברו טראומה נפשית. בנוסף עסקתי בטיפול, הוראה והדרכה. בתום המחקר עבדתי כשנתיים נוספות כמרצה, מטפל ומדריך במסגרת המרכז. בינואר 2010 סיימתי 7 שנים של עבודה במרכז. שנים אלו היו שנים חשובות שחיזקו את תפיסתי הטיפולית, לפיה טיפול פסיכולוגי לא צריך לקחת שנים ויכול להיות קצר ולעניין.
על פי תפיסה זו בשנת 2006 הקמתי את מרכז "קוגנטיקה" – המרכז הישראלי לטיפול קוגניטיבי התנהגותי, מרכז קוגנטיקה עוסק בטיפול מבוסס מחקר במגוון בעיות פסיכולוגיות בניהן חרדה על סוגיה, ocd, ופוסט טראומה. אנו יודעים שלהפרעות חרדה יש טיפול יעיל וממוקד, אשר יכול לשפר את איכות חייהם של אלפי אנשים המתמודדים עם חרדה יום יום ופועלים להנגיש טיפולים אלו.
החל משנת 2009 הצטרפתי לוועד המנהל של איט"ה – האגודה לטיפול קוגניטיבי התנהגותי הפועלת לקידום הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי בישראל. בין השנים 2017-2019 כיהנתי יחד עם מר יעקוב סיני, כיו"ר משותף בעמותה.
בין שנת 2011 לשנת 2014 כיהנתי בוועדה המקצועית לפסיכולוגיה קלינית. הוועדה המקצועית אחראית על תהליכי ההכשרה וההתמחות של פסיכולוגים קלינית. במסגרת תפקידי בוועדה קידמתי נושאים הקשורים לפלורליזם בגישות טיפוליות על מנת שתהליכי ההכשרה יותאמו לתת מענה מתאים למגוון צרכים של מטופלים. כיום ישנן מגוון גישות שיכולות להציע פתרונות טובים למגוון בעיות ויש לשאול אילו טיפולים מתאמים לאילו בעיות. בנוסף במהלך תקופה זו הייתי אחראי על בחינות ההתמחות בפסיכולוגיה קלינית.
בשנת 2012 במסגרת פרויקט המשותף למרכז הבינתחומי בהרצליה ולאיט"ה התחלתי לעבוד כמרצה אורח באוניברסיטת אדיס אבבה באתיופיה. במסגרת פרויקט זה סייענו בהקמת תוכנית ההכשרה בפסיכולוגיה קלינית. תוכנית זו היא הראשונה מסוגה באתיופיה והלומדים בה יעצבו את עתידה של הפסיכולוגיה הקלינית והשרותים שיהיו זמינים לקהילה באתיופיה בשנים הבאות.
בשנה זו גם פרסמתי יחד עם פרופסור פטרישה ריסיק את הספר "אופקים חדשים – טיפול בתסמונות פוסט טראומטית בעזרת עיבוד קוגניטיבי" ספר זה מציג פרוטוקול טיפולי מורחב. הפרוטוקול פותח במקור לטיפול בנפגעות ונפגעי תקיפה מינית, הפרוטוקול נחקר בעשורים האחרונים על אוכלוסיות רבות הסובלת מתסמונת פוסט טראומטית והוא כיום אחד מטיפול הבחירה לתסמונת פוסט טראמטית במשרד הביטחון האמריקאי והגופים הקשורים אליו. את הספר הקדשתי לאבי שאול דרבי ועם השקת הספר הקמנו מלגה ע"ש אימי, גבריאלה דרבי ז"ל שתכליתה קידום של נשים אתיופיות בפסיכולוגיה המקצועית בישראל. ההכנסות מהספר מיועדות גם הן למלגה. בשנת 2018 סיימה סטודנטית בת העדה האתיופית את הלימודים במרכז הבינתחומי בהרצליה בסיוע המלגה. בקרוב תצא מהדורה חדשה לספר ובתקווה בקרוב גם נוכל לסייע לסטודנטית נוספת במימון מסלול הלימודים.
בשנת 2013 יחד עם עמיתי ד"ר אריאל אילון, פרופ' גיא דורון וד"ר טל פלג שגיא. פיתחנו תוכנית ממוחשבת לטיפול בשפיכה מוקדמת. פיתוח התוכנית נבע ממחשבה שזוהי בעיה שצעירים רבים, שאינם בעלי אמצעים סובלים ממנה וממעטים לפנות לטיפול.
בשנים האחרונות אני עוסק במחקר ופיתוח של טיפול לאנשים המתמודדים עם אובססיות ביחסים זוגיים (ROCD). בשנת 2012 יחד עם פרופסור גיא דורון מהמרכז הבינתחומי בהרצליה הקמנו את יחידת המחקר לטורדנות כפייתית במערכות יחסים ROCD-RU. טורדנות במערכות יחסים היא הפרעה שכיחה שנשכחה או לא זוהתה נכון במשך שנים רבות והיא פוגעת באיכות החיים של אלו הסובלים ממנה. במסגרת יחידת המחקר אנו מנסים לאפיין את הבעייה ולגבש אסטרטגיות טיפוליות שיסייעו לאלו המתמודדים עימה דרך לנהל את הבעיה במקום שהיא תנהל אותם ותפגע במערכות היחסים שלהם ובאיכות החיים שלהם. בשנים האחרונות פרסמנו מגוון מאמרים אקדמיים ופרקים בספרים מקצועיים בנושא זה.
בשנת 2015 התחלתי ללמד במסגרת תוכנית ללימודי טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT באלבניה, במסגרת זו אני מלמד על טיפול בטראומה נפשית, טיפול מיני וטיפול באובססיות במערכות יחסים ROCD. במהלך כהונתי כיו"ר איט"ה סייענו לעמותה האלבנית להתקבל כחברה בארגון ה EABCT.
בשנת 2018 הצטרפתי לוועדת ההיגוי של פרויקט ה IIAPT בהובלת פרופסור יונתן האפרט. פרויקט זה הוא פיילוט בניסיון להקים מערך של טיפול קוגניטיבי התנהגותי בקופות החולים ובמערכת הבריאות. והוא מבוסס על מודל שיושם בהצלחה בבריטניה.
בשנת 2019 התחלנו בפיתוח טיפול פסיכולוגי אינטרנטי לאנשים הסבלים מ ROCD, פיתוח הטיפול ילווה במחקר ומטרתו תהיה הנגשת הטיפול ל ROCD ברחבי העולם. בפרויקט זה שותפים פרפסור גיא דורון, ד"ר אריאל אילון, ד"ר לי טיבי, אשר שטראוס, רן ליטמן ומאיה שונבאך. בנוסף בשנה זו יחד עם פרופסור גיא דורון וגור אילני פיתחנו אפלקציה GGsx לשינוי תפיסות לגבי דימוי עצמי, מיניות ויחסי מין. האפליקציה עדיין בשלבי הרצה ובתקווה בקרוב תגובה במחקר. בנוסף פיתחנו אפליקציה דומה לאנשים הסבלים מתסמונת פוסט טראומטית וגם היא בקרוב תצא לדרך ותגובה במחקר.
בשנת 2020 יחד עם עדי כהן הקמנו את הקומה השישית – מרחב מפגש, למידה ותרבות לאנשי מקצועות הטיפול והרפואה. הקומה היא מרחב פיזי לאנשי מקצוע. ימי קורונה מעט הגבילו את פעילותינו אך בשלב זה התחלנו את פעילותינו במרחב הווירטואלי בפעילות של הרצאות ותערוכה וירטואלית שתעסוק בגעגועים בימי קורונה.
בנוסף, בשנה זו יחד עם ד"ר סרגיו מרצבסקי הקמנו את "אופקים חדשים" מסגרת של טיפול יום אינטנסיבי המהווה חלופת אשפוז יום. המסגרת פועלת 5 ימים בשבוע ומעניקה טיפול פסיכולוגי אינטנסיבי מ 9 בבוקר ועד 14.
פרסומים אקדמיים
- Derby, D. Oren, E. Peretz-Bernstien, R. (2019) 'Cognitive Processing Therapy' in Lahav, Y. and Salomon, Z. From reliving to remembering – Treatments for trauma. Israel, 83-118
- Doron, G., Derby, D., & Szepsenwol, O. (2017). “I can’t stop thinking about my child's flaws”: An investigation of parental preoccupation with their children's perceived flaws. Journal of obsessive-compulsive and related disorders, 14, 106-111.
- Doron, G., & Derby, D. (2017). Assessment ans treatment of relationship – related OCD symptoms (ROCD): a modular approach. Handbook of Obsessive-Compulsive e Disorder across the Lifespan. Hoboken, NJ: Wiley.
- Derby, D. S., Peleg-Sagy, T., & Doron, G. (2016). Schema Therapy in Sex Therapy: A Theoretical Conceptualization. Journal of sex & marital therapy, 42(7), 648-658.
- Doron, G., Derby, Szepsenwol. O., Nahaloni, E., & Moulding, R. (2016). Relationship obsessive compulsive disorder (ROCD): Interference, symptoms and maladaptive beliefs. Frontiers Psychiatry. doi: 10.3389/fpsyt.2016.00058.
- Doron, G., Mizrahi, M., Szepsenwol, O., & Derby, D. (2014). Right or
Flawed: Relationships Obsessions and Sexual Satisfaction. Journal of Sexual Medicine, 11, 2218-2224 - Doron, G., Derby, D., & Szepsenwol. O. (2014). Relationship obsessive
compulsive disorder (ROCD): A conceptual framework. Journal of ObsessiveCompulsive and Related Disorders, 3, 169-180 - Doron, G., Szepsenwol, O., Derby, D., & Nahaloni, E. (2012). Relationship related obsessive-compulsive phenomena: The case of relationship-centered and partner-focused obsessive compulsive symptoms. Psicoterapia Cognitiva e Comportamentale, 18(3)
- Doron, G., Derby, D., Szepsenwol. O., & Talmor. D. (2012). Flaws and All:
Exploring Partner-Focused Obsessive-Compulsive Symptoms. Journal of
Obsessive-Compulsive and Related Disorders, 1, 234-243. - Doron, G., Talmor, D., Szepsenwol, O., & Derby, S. D. (2012). Relationship centered obsessive compulsive symptoms, Psicoterapia cognitiva e
comportamentale,18, 79-90. - Doron, G., Derby, D., Szepsenwol. O., & Talmor. D. (2012). Tainted Love:
exploring relationship-centered obsessive compulsive symptoms in two nonclinical cohorts. Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders,1, 16-24. - Resick P.A., Derby D. (2012). New Horizons – Cognitive Processing therapy
for PTSD and Related Disorders (extended treatment manual). Galil Press (In Hebrew.) - Derby D. (2011). Sex therapy. In Marom, S., Gilboa-Schechtman, E., Mor N.,Mayers, J., Cognitive behavioral therapy for adults: An integrative approach. Probook, Israel (In Hebrew)
- Lewin I., Schlezinger D., Derby D., (1998) The Personality of R’ Nahman of Bratslav: Comparing Dream Content Analysis and Biography. Journal of Psychology and Judaism 22,1, 33-50.
שאלונים שפיתחתי יחד עם עמיתים
- ROCI – כלי להערכת סימפטומים של אובססיות ביחסים (ROCD ממוקדי-יחסים)
- PROCSI – כלי להערכת סימפטומים של אובססיות לגבי תכונה פנימית או חיצונית של בן או בת הזוג (ROCD ממוקדי-בן זוג).
- LBQ – כלי שמעריך אמונות לגבי אהבה
- RECATS – כלי שמעריך אמונות קטסטרופליות לגבי יחסים (להישאר במערכת לא נכונה, לצאת ממערכת יחסים נכונה, להישאר לבד)
- PRS – כלי שמעריך פחד מחרטה בזוגיות
- SECS – שאלון אשר בוחן השפעה של פסיכופתלוגיה ספציפית על תפקוד מיני
כלים שתרגמתי לעברית יחד עם עמיתים
- YSQ – שאלון הסכמות של יאנג
- YPI – שאלון הורות יאנג
- FAS – שאלון אקומדציה (איפשור) של בני משפחה
- Daimond – כלי מבוסס DSM להערכה של הפרעות