מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
072-3306499

ציפרלקס (אסציטלופרם)

ד"ר דני דרבי

מבוא

ציפרלקס הפך בשנים האחרונות לשם נרדף לטיפול בדיכאון וחרדה וכמעט כל אחד שמע את שמה של התרופה. אבל בעצם מה ציפרלקס עושה? למי היא מתאימה? ומתי להשתמש בה?

ציפרלקס או escitalopram, היא תרופה ממשפחת ה-SSRIs – משפחת התרופות המומלצת ביותר לטיפול בדיכאון, הפרעות חרדה ו-OCD. זו תרופה חדשה יחסית, שאושרה לטיפול בדיכאון בשנת 2002, וכבר שנה לאחר מכן גם לטיפול בהפרעת חרדה כללית. התרופה משמשת באופן נרחב גם לטיפול ב-OCD ובשאר הפרעות החרדה, באישור משרד הבריאות. יחד עם סרטרליין (לוסטרל, שבעלת אישור FDA לטיפול ב-OCD) היא אחת מה-SSRI's היעילות ביותר.

ציפרלקס היא תרופה ממשפחת ה SSRI's- אלו תרופות המשפיעות על סרוטונין – חומר המקשר בין תאי העצב במוחנו. ה-SSRIs אינן נותנות לתאי העצב להכניס את הסרוטונין חזרה אל התאים, כך מעכבת את פירוקו ורמתו במוח עולה. העליה מביאה להטבה ב-OCD, הפרעות חרדה, דיכאון ועוד. ציפרלקס (אסציטלופרם) היא התרופה ממשפחת ה-SSRI שחוסמת בצורה החזקה ביותר את החזרת הסרוטונין לתאים.

ציפרלקס מסייעת כטיפול ראשוני באחוזים גבוהים, עם הצלחה של כ-66% בדיכאון והפרעות חרדה, וכ-50% ב-OCD.

ציפרלקס (אסציטלופרם) וציפרמיל (ציטלופרם) – מה ההבדל?

אסציטלופרם היא תרופה אשר מקורה ב-SSRI אחר – ציטלופרם. ציטלופרם מכיל בתוכו 2 חומרים הנקראים R-ציטלופרם ו- S-ציטלופרם. חומרים אלה זהים בהרכבם ומהווים תמונות מראה האחד של השני. באסציטלופרם קיימת רק צורת ה- S-ציטלופרם, ומכאן שמו. צורת ה-S היא שגורמת לעליית רמת הסרוטונין במוח. צורת ה-R אינה מסייעת לה ויש אף עדויות מחקריות שהיא מעכבת את פעילותה. ידע זה מתכתב עם העובדה שבדיכאון, אסציטלופרם יעיל מעט יותר מציטלופרם.

מינון:

אחד מיתרונותיה של אסציטלופרם הוא שניתן ליטול אותה בפעם אחת ביום.

הטיפול בחרדות ודיכאון בעזרת ציפרלקס: מתחילים ב-10 מ"ג ביום, ובמידת הצורך ניתן לעלות עד 20. הטיפול משפיע לרוב תוך כ-4 שבועות. במטופלים עם הפרעת חרדה הטיפול עלול לגרום תחילה להתגברות החרדה, אך לאחר 1-2 שבועות תופעת לוואי זו חולפת ומתחיל שיפור בחרדה. הטיפול אורך לרוב לפחות חצי שנה. במידה ואין שיפור לאחר 6-8 שבועות ניתן לשקול לשנות את הטיפול עם הרופא המטפל.

OCD: ישנן מספר גישות טיפוליות ב OCD. במרכז קוגנטיקה אנו עובדים עם גישה עדכנית. לרוב הטיפול מתחיל במינון גבוהה יותר מזה המקובל בהפרעות חרדה ודיכאון, מינון שבשנים האחרונות התברר כיעיל ומותאם יותר ב-OCD. לכן לרוב תחילת הטיפול במקרים של OCD תהיה במינון של כ – 20 מ"ג ביום ואפילו 30, ועליה בהתאם לצורך עד למינון של 60 מ"ג. חלק מהמטופלים הסובלים מ OCD ייהנו מהטבה כבר ב-20 מ"ג, אך הרוב ירוויחו מעליה מהירה אשר מובילה להפחתה מהירה אף יותר של הסימפטומים ושמירה לטווח ארוך יותר על מצב זה. למרות היתרונות שיש לטיפול במינון מותאם ל OCD, ישנם לעיתים גם חסרונות, והעליה המהירה במינון עלולה להוביל למעט יותר תופעות לוואי. הטיפול משפיע תוך 6-8 שבועות, ולאחר הפחתת הסימפטומים יש להתמיד בו לפחות 12 חודשים. לאחר מכן ניתן לשקול הורדה הדרגתית במינון עד להפסקת טיפול תרופתי. במקרה והטיפול אינו משפיע תוך 10-12 שבועות יש לשקול לשנותו.

תופעות לוואי

לתרופה זו אין תופעות לוואי רבות והיא נחשבת לנוחה לשימוש. תופעות הלוואי הקיימות נחשבות לקלות יחסית, והנפוצות הן קשיי שינה, בעיות בתפקוד המיני (בעיקר בגברים), בחילה, הזעת יתר ועייפות. גם תופעות לוואי אלה, במידה והן מופיעות, נוטות לחלוף עם הזמן.

לציפרלקס כמעט ואין אינטראקציות עם תרופות אחרות, מה שמאפשר נטילה במגוון מצבים רפואיים מורכבים.

ציפרלקס נחשבת לבטוחה יחסית בהריון והנקה, אך יש להיוועץ עם רופא בטרם שימוש. בנוסף, נדיר שמינון יתר מוביל למצב מסכן חיים.

מתי נבחר בציפרלקס / אסציטלופרם?

מדובר באחד מה-SSRIs הטובים ביותר – עם יעילות גבוהה ויחסית מעט תופעות לוואי. לכן זו תמיד בחירה "נכונה". זו תרופה טובה ובטוחה לשימוש, המטפלת היטב בהפרעות חרדה, OCD ודיכאון. במידה ואתם מעוניינים בטיפול זה מומלץ להיוועץ עם רופא מומחה בתחום טרם השימוש בתרופה.

ביבליוגרפיה

  1. Stein DJ, Wreford Andersen E, Tonnoir B, Fineberg N. Escitalopram in obsessive–compulsive disorder: a randomized, placebo-controlled, paroxetine-referenced, fixed-dose, 24-week study. Current medical research and opinion. 2007 Apr 1;23(4):701-11.
  2. Rabinowitz I, Baruch Y, Barak Y. High-dose escitalopram for the treatment of obsessive–compulsive disorder. International clinical psychopharmacology. 2008 Jan 1;23(1):49-53.
  3. Mowla A, Modarresi F, Dastgheib SA. Comparing escitaloipram with sertraline for obsessive and compulsive symptoms in patients with obsessive compulsive disorder: A comparative double blind clinical trial. Asian Journal of Psychiatry. 2018 Dec 1;38:92-5.
  4. Galleb AT, Shendi JM, Kanber CB. Comparison of the Efficacy of the Escitalopram and Citalopram in the Treatment of Major Depressive Disorder. Indian Journal of Forensic Medicine & Toxicology. 2019;13(4):522-8.
  5. Landy K, Estevez R. Escitalopram. InStatPearls [Internet] 2020 May 6. StatPearls Publishing.
  6. FDA Lexapro (Escitalopram) Label
  7. ציפרלקס (אסציטלופרם) עלון לצרכן, משרד הבריאות
  8. Garnock-Jones KP, McCormack PL. Escitalopram. CNS drugs. 2010 Sep 1;24(9):769-96.
  9. Cipriani A, Furukawa TA, Salanti G, Geddes JR, Higgins JP, Churchill R, Watanabe N, Nakagawa A, Omori IM, McGuire H, Tansella M. Comparative efficacy and acceptability of 12 new-generation antidepressants: a multiple-treatments meta-analysis. The lancet. 2009 Feb 28;373(9665):746-58.
אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
ד"ר דני דרבי
פסיכולוג קליני מומחה ומדריך | מייסד ומנהל קליני של בית קוגנטיקה

דני דרבי, מייסד ומנהל קליני של מרכז קוגנטיקה, פסיכולוג קליני מומחהמדריך ודוקטור למיניות האדם. לאורך השנים התמחה בטיפול בטראומה נפשית והפרעות חרדה ופוסט טראומה. בשנת 2010, יחד עם פרופסור גיא דורון, זיהה תת סוג של OCD סביב מערכות יחסים (ROCD) מאז הוא עוסק במחקר ופיתוח טיפולים ל OCD בכלל ו ROCD בפרט. ד"ר דרבי הוא מייסד שותף של היחידה לחקר טורדנות כפייתית ביחסים ומייסד שותף של בית הספר לפסיכותרפיה מבוססת מחקר ומצוינות קלינית.

 

תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף