קשיי פוריות הם מושג המכיל בחובו מספר רב של מצבים, הפרעות ובעיות, אשר מובילות לכך שזוג או יחיד מתמודדים עם קשיים ואף פגיעה ביכולתם להיכנס להריון, וכן לשאת את ההיריון עד הלידה.
אחד ההיבטים הקשים והמורכבים ביותר בהתמודדות עם קשיים פוריות, היא תחושת האבל והאובדן. פעמים רבות, קשיי פוריות הן נתון שהאדם מגלה בשלב בו הוא או היא מעוניינים להביא ילד לעולם. ההבנה כי קיימים קשיים בפוריות או סימן שאלה בנוגע לאפשרות להביא ילדים באופן בו תכננו, עלולה להביא עימה תחושה של שבר עמוק בתמונת העתיד, תחושה של אובדן ואבל על ההריון, הילד והחוויה שלא תהיה כפי שדמיינו. תחושות אלו מביאות לכך שבתהליך של התמודדות עם קשיי פוריות, גברים ונשים מועדים לחוות דיכאון, ירידה בערך העצמי וקושי בתפקוד.
התהליך של טיפולי פוריות בפני עצמו מהווה אתגר נפשי ופיזי מורכב במיוחד. מחד, אנשים תולים תקווה רבה באפשרות של הטיפולים לעזור ולאפשר להם להביא ילד לעולם. מאידך, הטיפולים כרוכים בהתמודדות (לעיתים יומיומית) עם נטילת הורמונים, בדיקות ופרוצדורות רפואיות שונות. הטיפולים עצמם עלולים לגרום למצוקה נפשית, הן בשל השינויים ההורמונליים, רמות חרדה גבוהות, עלויות כלכליות, הפגיעה ביכולת התפקוד, לצד לחץ להיכנס להריון, חוסר וודאות הכרוכה בטיפולים, אשר הצלחתם או אי הצלחתם אינה מובטחת. טיפולי הפוריות כרוכים בהתמודדות עם רכבת הרים רגשית, מעגל חוזר של תקווה להריון, חוסר וודאות לגבי המתרחש, ופעמים רבות, אכזבה עמוקה וכואבת כאשר מתגלה כי גם החודש, ההיריון לא נקלט. הטיפולים עלולים להימשך זמן רב, אפילו שנים, ורבים מתקשים להחזיק את התקווה והמוטיבציה לאורך זמן ארוך כל כך, להצליח להרים את עצמם מחדש לאחר כל תשובה שלילית, הפלה או הליך רפואי שנכשל, המשאירים אותם בתחושת אכזבה, חוסר אונים ואובדן. כך, טיפולי הפוריות בעצמם עלולים להוביל לעליה חדה ברמות החרדה והעומס הנפשי עמו מתמודדים, בנוסף לכאב והמצוקה הכרוכים בקושי להיכנס להריון.
התמודדות עם קשיי פוריות לאורך זמן, עלולה להוביל לא רק לפגיעה באיכות החיים והרווחה של האדם בינו לבין לעצמו, אלא פעמים רבות גם עם סביבתו. במידה ומדובר בזוג המנסה להיכנס להריון, ההתמודדות היומיומית עם החרדה, הדיכאון, הכאב והתסכול עלולה להוביל לפגיעה בזוגיות ולקושי לשמור על מערכת יחסים מאוזנת, בה לשניהם יש מקום להיתמך וכן להיות תומכים. כמו כן, אנשים רבים אינם משתפים את סביבתם בהתמודדות שלהם, ומסתובבים בתחושות של כישלון, אכזבה, בושה ואשמה. כך, הם נותרים לבדם, ללא תמיכה. כמו כן, הנטייה להסתיר את ההתמודדות עם קשיי פוריות, מובילה לכך שאנשים רבים אינם מודעים לכך שבעיה זו נפוצה מאד, וכאשר הם מתוודעים לכך שהם סובלים מקשיים בפוריות, הם חשים חריגים מאד, מה שמגביר את הבושה והנטייה להסתרה.
בהתמודדות זו, ישנה חשיבות גדולה בקבלה של תמיכה, עזרה, הכוונה וטיפול נפשי. אחד הטיפולים המוצעים למתמודדים עם קשיי פוריות, הוא טיפול CBT. טיפול זה, מעבר להיותו מרחב בטוח, תומך ומאפשר לפרוק ולעבד את ההתמודדות הנפשית והפיזית המורכב הכרוכה בקשיי וטיפולי פוריות, מאפשר לאדם לפתח אסטרטגיות של התמודדות עם רמות המתח הגבוהות, ללמוד טכניקות של הרגעה, הרפיה ונשימה, ובכך להחזיר את תחושת השליטה, הוודאות והקבלה של עצמם ושל המצב המאתגר. בטיפול, המטופל לומד לזהות אילו מחשבות שלו משקפות את המציאות, מתי הוא נוטה לחשוב באופן אשר גורם לו לראות את המציאות בצורה שלילית וכואבת יותר, וכיצד זה משפיע על האופן בו הוא מתנהג- כלפי עצמו וכלפי הסביבה. נלמדות טכניקות שונות לאימוץ של דפוסי חשיבה והתנהגות מיטיבים, אשר עשויים לסייע לאדם לתפוס את מצבו בצורה אובייקטיבית ומקדמת. מטרת הטיפול אינה "למחוק" את הקשיים, אלא ללמד את האדם כיצד להתבונן על המציאות מנקודת מבט אשר מאפשר לו למצוא את הכוחות, את השליטה ואת יכולת ההשפעה שלו, וכן לקבל את המגבלות, חוסר הוודאות, האונים והכאב ולתת גם להם מקום
דני דרבי, מייסד ומנהל קליני של מרכז קוגנטיקה, פסיכולוג קליני מומחהמדריך ודוקטור למיניות האדם. לאורך השנים התמחה בטיפול בטראומה נפשית והפרעות חרדה ופוסט טראומה. בשנת 2010, יחד עם פרופסור גיא דורון, זיהה תת סוג של OCD סביב מערכות יחסים (ROCD) מאז הוא עוסק במחקר ופיתוח טיפולים ל OCD בכלל ו ROCD בפרט. ד"ר דרבי הוא מייסד שותף של היחידה לחקר טורדנות כפייתית ביחסים ומייסד שותף של בית הספר לפסיכותרפיה מבוססת מחקר ומצוינות קלינית.