מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

קושי בקבלת החלטות – איך לקבל החלטות?

קושי בקבלת החלטות

אם אתם חשים קושי בקבלת החלטות, אתם בוודאי יודעים עד כמה הדבר מכביד ופוגע. אבל, סביר להניח שאינכם יודעים איך לשנות זאת, או חוששים שאם תשנו את תהליך קבלת ההחלטות שלכם, ההחלטות שלכם לא יהיו טובות. לפניכם טיפים שיסייעו לכם לקבל החלטות ביתר קלות, ולבחון האם הזמן הרב שאתם משקיעים בבחירות באמת הופך את ההחלטות שלכם לטובות יותר.

קושי בקבלת החלטות – 10 טיפים מעולים

1. צמצמו את המבחר
דמיינו את הסיטואציה הבאה: אתם הולכים לסופר פארם או רשת דומה במטרה לרכוש בושם. שמעתם המלצה על בושם מסוים, אז אתם מריחים אותו. לחברה שאתם אוהבים יצא בושם חדש – אתם מריחים גם אותו. ולבושם הזה יש קופסא יפה, אז למה לא? אחרי שהרחתם מספר ריחות, אתם מגלים שקשה לכם להבדיל בין הריחות הבאים שאתם מנסים להריח, ושכבר אינכם בטוחים אם אתם רוצים את הבושם שמצא חן בעיניכם בהתחלה.

מחקרים שונים מראים שמעבר לגבול מסוים, אופציות נוספות אינן מאפשרות לנו להגיע לבחירה טובה, אלא ההיפך – הן מתסכלות ומבלבלות אותנו. ריבוי אופציות מגדיל את הסיכוי שצרכנים ירימו ידיים ויחליטו לוותר על קניית מוצר שהם התכוונו לרכוש. בעולם שלנו יש אופציות רבות במגוון תחומים. אם תנסו לבחון את כל האופציות, יש סיכוי לא רע שהמבחר יבלבל אתכם, לא תצליחו להבין מה ההבדל בין הדברים או איזו אופציה טובה יותר. לכן, החליטו מראש על מספר מסוים של אופציות שאתם בוחנים (למשל מספר חנויות, דייט אחד בשבוע) והימנעו מבחינת אופציות נוספות מעבר לכך.

2. לכו על המוכר והאהוב
רוב בני האדם אוהבים לחשוב שהם מגוונים ויעדיפו לבחור אופציות חדשות ומעניינות על פני המוכר והקבוע. אולם, המציאות שונה לגמרי. למשל, מחקר שבחן את הנושא מצא כי אנשים שאכלו כל שבוע ממתק שהם אוהבים היו מרוצים יותר בחלקם מאנשים שגיוונו. אם אתם מעדיפים רכב מסוג מסוים, התמקדו בחיפוש רכבים בסגנון דומה כשאתם מחפשים רכב חדש. אם אתם אוהבים רשת בגדים מסוימת, התחילו את החיפוש בה וכן הלאה.

3. שמרו על רוטינה
חיי היומיום טומנים בחובם החלטות רבות. אנשים ללא קושי בקבלת החלטות מבצעים החלטות אלו בלי לחשוב על כך יותר מדי. אם המצב שונה אצלכם ואתם מתקשים בקבלת החלטות יומיומיות, פתחו רוטינה שתהפוך חלק מההחלטות לאוטומטיות. לדוגמא, אם אתם עושים קניות בשוק בחרו דוכן קבוע שתרכזו בו את רוב הקניות, אם אתם אוהבים לקנות קפה בבוקר – קנו באותו המקום וכן הלאה. שימו לב שאתם לא הופכים למקובעים מדי, ושיש באפשרותכם לשנות את הרוטינה במידת הצורך, כך ששינוי לא יערער אתכם (למשל אם בית הקפה הקבוע שלכם נסגר). אם אתם חוששים להתקבע יתר על המידה, דאגו לגוון מפעם לפעם.

4. הכינו "אופציות בטוחות" לזמן התלבטות
אם אתם מתקשים בבחירת בגדים בבוקר, הקדישו זמן למציאת מספר שילובים שאתם אוהבים. אם אתם מתקשים לבחור מה ללבוש ביום מסוים, בחרו אחד משילובים אלו, ולבשו אותו גם אם אינכם מרגישים בו בנוח. הדבר נכון גם לגבי מה להכין לאכול, איזו תחנת רדיו לשמוע וכן הלאה.

5. מפו מה מוביל לעיכוב מיותר
יכול להיות שהיסודיות שלכם מובילה לכך שאכן תמצאו את העסקה הטובה ביותר פעמים רבות, אך יתכן שאם תשקללו את הזמן והמאמץ שאתם משקיעים, ימצא שכרכם בהפסד. אם זה המצב, בדקו מה בדברים שאתם עושים מסרבל את התהליך ואינו מוסיף מידע רב מדי. דוגמאות לכך הן בחינת הבדלי מחיר בין מוצרים זולים, ניסיון להשוות בכל הממדים ולא בממדים שחשובים לכם ביותר (למשל לבחון שמוסד לימודים טוב מכל הבחינות, ולא רק מבחינת איכות תוכנית הלימודים וחיי החברה, שהם הדברים שחשובים לכם ביותר).

6. התאמנו בקבלת החלטות זריזה
לאחר שהבנתם מה מעכב אתכם, בדקו כמה זמן לוקח לכם לעשות פעולה שאתם מרגישים שאורכת לכם זמן רב מדי בגלל קושי לקבל החלטות. פעולות שאתם עושים הרבה, כמו קניות בסופר, בחירת בגדים או בחירת מנה במסעדה הן דוגמאות טובות. אחרי שהבנתם כמה זמן לוקח לכם לעשות זאת, קבעו יעד ריאלי, למשל קיצור זמן הקניות ב-20 דקות. סביר להניח שזה יהיה קשה לכם בהתחלה, ותרגישו דחף לחזור ולבחון אופציות כפי שאתם עושים בדרך כלל, אולם ככל שתתאמנו בכך – יהיה לכם קל יותר.

7. הימנעו מלהתייעץ עם אנשים רבים
דעות מבוססות על הטעם האישי, תפיסות עולם וחוויות העבר שלנו. בהתאם, אם תתייעצו עם אנשים שונים בנושאים שאין להם תשובה אחת מוחלטת, תקבלו דעות שונות. למשל, אם תתייעצו אם לקחת עבודה חדשה שקיבלתם, אדם אחד יכול להגיד לכם שהשכר אינו מספיק גבוה וכדאי לכם להמשיך לחפש. אחר יגיד שזה נשמע מצוין, כיוון שאתם מתעניינים בתחום והמשרה תפתח לכם אופציות, וכשישאל על השכר יגיד שהוא לא כל כך נמוך, והדבר זניח ביחס לתועלת. אחר יגיד שיש בעיות בעבודה, אך המצב בשוק התעסוקה עגום, וכדאי לקחת כל משרה שהצלחת למצוא. מגוון הדעות והנימוקים יכול להיות הרסני עבור אדם עם קושי בקבלת החלטות, ויכול מאוד להיות שתמצא כי במקום לקבל מידע שיסייע לך להחליט, קיבלת מידע שמסייע לך להתלבט עוד יותר…

8. האם הייתם מרוצים אם לא היו אופציות נוספות?
אם אתם עונים על שאלה זו בחיוב, כנראה שהבחירה שלכם היא מספיק טובה. אם אתם עונים עליה בשלילה – המשיכו לחפש. ניקח לדוגמא קניית חבילת שוקולד. אם אתם עונים שכן, כנראה שהמחיר והאיכות הם לטעמכם בגדול. אם אתם עונים בשלילה, יכול להיות שהמחיר נראה לכם מופקע, אינכם אוהבים את החברה או הטעם הספציפי, ועדיף שתמשיכו לחפש.

9. מה יהיו ההשלכות אם לא תבחרו באופציה הטובה ביותר?
חלק מהקושי בקבלת החלטות נובע מרצון לבחור באופציה הכי טובה, ולא באופציה טובה דיה שנהיה מרוצים ממנה. לפני שאתם נכנסים להתלבטות, עצרו רגע וחשבו מה יהיו ההשלכות אם האופציה תהיה טובה, אך לא הכי טובה. האם הגלידה שאתם אוכלים תהיה פחות טעימה כיוון שאולי יש טעם מוצלח יותר? האם בת הזוג שלכם תהיה פחות מושכת בעיניכם כיוון שאולי תוכלו להיות עם אישה יפה יותר? אם אתם עונים בחיוב, עברו לסעיף הבא…

10. לסגור אופציות ולא להתחרט
חלק מהקושי בקבלת החלטות נובע מפחד להתחרט. פחד זה יכול להיות מוצדק, כיוון שאצל רבים מהמתקשים בקבלת החלטות, תהליך ההחלטה נמשך גם אחרי שהגיע לכאורה לסופו. כלומר, גם אחרי שבחרתי אופציה מסוימת, אני ממשיך לחפש מידע בנושא. דוגמא שרובנו מכירים היא בחינת חלונות ראווה אחרי שקניתי מוצר מסוים, אכזבה אם אנחנו רואים מוצר שנראה מוצלח יותר (למשל נעליים דומות לאלו שקנינו, אולם זולות יותר) ושמחה אם איננו, דבר שנותן גושפנקא לכך שקיבלנו החלטה טובה. בפועל, תהליך זה הוא מיותר ומזיק. פעמים רבות לא משתלם לנו לשנות את ההחלטה בשל הטורח שבדבר. כלומר, גם אם נראה נעליים זולות יותר לא נחזיר את הזוג שזה אתה קנינו לחנות ונבקש החזר. גם אם משתלם לעשות שינוי, יכול להיות שאחרי שנעשה אותו נגלה דבר חדש, טוב יותר. כך למשל, אנשים עם קושי בקבלת החלטות בזוגיות מגלים שתמיד יש בחוץ מישהי יותר יפה, יותר חכמה, יותר נחמדה וכן הלאה.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף