מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
072-3306499

מבחן אישיות – למי זה מתאים?

מבחן אישיות
רבים מכירים מסרטים או מערכונים את מבחן כתמי הדיו (רורשך) בו פסיכולוג מציג למאובחן כתמי דיו והוא צריך להגיד מה הוא רואה, ואת המבחן בו המאובחן מתבקש לצייר עץ, איש או ציורים אחרים. אומנם רבים יודעים שמדובר במבחנים פסיכולוגים, אבל לא מה הם בודקים ולמי הם יכולים לעזור.

אבחון פסיכולוגי הוא תהליך מקיף הכולל ראיון מעמיק עם פסיכולוג קליני ורצף של מספר מבחנים שהפסיכולוג מעביר למאובחן וכוללים את מבחן כתמי הדיו שהוזכר, מבחן אינטליגנציה ומבחנים נוספים אחרים. המבחנים והראיון נועדו לבדוק כישורים שונים של האדם, לחקור את המקור של קשים שונים שהוא מתמודד עמם ולהכיר לעומק חלקים שונים באישיות שלו. האבחון יכול לסייע להבנה עמוקה של רוב האנשים, אך כיוון שהוא אורך זמן רב (הן מבחינת השעות המוקדשות למבחנים ולפענוח התוצאות וכתיבת הדוח, והן מבחינת פרק הזמן מתחילת האבחון ועד לקבלת הממצאים, הלוקח מספר שבועות עד חודשים), לא נעשה בו שימוש רב.

מתי כדאי לעשות אבחון פסיכולוגי מקיף?
1. שימוש אחד של אבחון פסיכולוגי הוא לבחון האם קיים סיכון למצבים מסוימים (למשל להתפרצויות אלימות, אובדנות) או אם האדם מפתח הפרעה כלשהי (למשל סכיזופרניה), חווה הדרדרות מנטאלית, סובל מפגיעה נוירולוגית או ממצב אחר המצריך בירור מקיף על מנת להגיע לטיפול מתאים.

2. טיפול פסיכולוגי. אבחון יכול להיות משמעותי מאוד בתחילת טיפול פסיכולוגי, כשהוא מאפשר למטפל לבנות עוד לפני תחילת הטיפול מעין מפה מקיפה המסייעת לו להבין את עולמו הפנימי של המטופל. לעיתים המטופל לא יודע להגדיר מה בדיוק מטריד אותו, וגם כשכן, פעמים רבות הוא לא ידע בוודאות מה מקור הקושי. האבחון מאפשר להתרכז בקשיים ובמקורות האפשריים שלהם וחוסך זמן של גישוש בערפל בתחילת הטיפול.

האבחון מסייע גם לזהות מראש נקודות שיכולות להוביל לכישלון של הטיפול או סיבוך שלו, למשל נטייה חזקה לריצוי שתוביל לכך שהמטופל יסכים עם כל מה שהמטפל יגיד, גם אם עמוק בפנים הוא אינו סבור כך. מצד שני אבחון פסיכולוגי מאפשר לזהות גם כוחות ונקודות חוזק שהמטופל אינו בהכרח מכיר אותן או בהן ולסייע לו להשתמש בהן בטיפול ובחייו בכלל. באופן דומה, מבחנים פסיכולוגים יכולים לסייע גם במהלך טיפול, כשהמטופל והמטפל מרגישים שהטיפול תקוע, לא מצליחים להבין למה, וצריכים לקבל מידע נוסף שיבהיר את התמונה.

3. הבנה עצמית, קבלת החלטות, התמודדות עם קונפליקטים וקשיים. גם אם אינכם נמצאים בטיפול, יתכן ותפיקו מאבחון אם אתם מתמודדים עם קשיים או קונפליקטים, נמצאים לפני נקודת הכרעה חשובה בחייכם, סובלים ממצוקה מעורפלת, מרגישים מנותקים מעצמכם וכן הלאה. אבחון פסיכולוגי יכול לתת לכם אינפורמציה חשובה שתסייע לכם להבין את עצמכם ואת המצב טוב יותר, להבין מה הנקודות שמכשילות אתכם, מאיפה נובעים הקשיים שלכם ואיך אפשר להתמודד עמם.

לאחר האבחון נערכת פגישת פידבק בה הפסיכולוג הקליני מסביר למאובחן את התמונה העולה מהמבחנים. תוכן הפגישה שונה בהתאם למטרת האבחון. אם האבחון הוא בתחילת טיפול למשל הוא מסייע למטפל ולמטופל להגדיר יחד את מטרות הטיפול והדרך בה יעבדו לשם כך. אם האבחון נועד לסייע לאדם להבין את עצמו טוב יותר בהקשרים שונים הפסיכולוג יציג למאובחן את מסקנותיו, תוך מיקוד מיוחד בדילמות שהמאובחן ציין כקריטיות עבורו, ובנקודות שלא העלה אך נמצאו קריטיות באבחון (למשל פער גדול בין תפיסת האדם את יכולותיו החברתיות לבין ההבנה הממשית שלו של נורמות חברתיות, פער שיכול להסביר מדוע הוא מתקשה ליצור חברויות).

אבחון ופגישת פידבק ללא טיפול יכולים לסייע לאדם להבין איזה חלקים אצלו מכשילים אותו, האם הוא יכול לעבוד עליהם בכוחות עצמו או שכדאי לו לפנות לטיפול ומה המקומות בהם ירגיש בנוח ויצליח להביא את עצמו.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף