מה הקשר בין ביקורת עצמית לבין עיסויים? מחשבות כמו "אני כישלון", "אני לא אשתפר לעולם", "למה אני לא יכול להיות מצחיק כמו החבר שלי?" עוברות לכולנו בראש מדי פעם. אך מה קורה כשאדם שופט עצמו בחומרה באופן מתמיד? ביקורת עצמית גבוהה וקיצונית עלולה להפוך את האדם לפגיע יותר להפרעות פסיכולוגיות שונות, ביניהן חרדה, הפרעות אכילה והתמכרות לסמים ואלכהול. אנשים המתאפיינים בביקורת עצמית גבוהה נוטים לחשוב באופן שלילי, להימנע מרגשות חיוביים ואף להירתע מקשר ומקרבה עם אחרים\ות. אפילו הגוף שלהם מגיב אחרת לקשר עם אחרים! בזמן מפגש חברתי, גופנו מפריש הורמון טבעי בשם אוקסיטוצין,שתפקידו לעודד יצירת קרבה וקשר. למעשה, האוקסיטוצין מפחית את תחושת האיום ומגביר התנהגויות חברתיות כמו אמון ואמפתיה.
מחקר חדשני גילה כי עבור אנשים המתאפיינים בביקורת עצמית גבוהה, נטילת אוקסיטוצין לא מובילה לתחושת שייכות אלא דווקא לתחושת עצב וכן לכעס ולתסכול סביב הקושי ביצירת קשרים.
מתי כדאי לבצע התערבות טיפולית?
התערבות טיפולית מתאימה עשויה לשפר באופן משמעותי את רווחתם הנפשית של אנשים הנוטים לבקר את עצמם תדירות, אולם למרבה הצער העובדה שהם נרתעים מקשרים בינאישיים עלולה לגרום להם לחוות את ההתערבות הטיפולית הראשונית כשלילית ואף כמאיימת.
ביקורת עצמית ומגע
מה ניתן לעשות? לגעת! מחקרים רבים מראים כי למגע יש השפעה גופנית מרגיעה. מגע יכול להיות מגוון- החל מחיבוק או אחיזת ידיים וכלה בעיסויים למיניהם. תוצאות המחקר הראו כי עבור אנשים הנוטים לביקורת עצמית גבוהה, קבלת עיסוי בכפות הידיים הובילה לירידה משמעותית ברגשות השליליים, במידת ההימנעות ואף ברמת הקורטיזול, הורמון המופרש בעתמצבי לחץ. המגע הוביל גם לעלייה בתחושת הביטחון והרוגע. כלומר, עיסוי בכפות הידיים הצליח להשפיע לחיוב על המערכות הפסיכולוגיות והפיזיולוגיות הקשורות ליצירת קשר. החוקרים מציעים שטיפול שיש בו רכיבים של מגע יכול להוות קשר לעולם של אנשים עם ביקורת עצמית גבוהה. ניתן לשלב טיפול פסיכולוגי עם טיפול במגע, כמו למשל טיפול שיאצו או עיסוי ממי שהוכשר/ה לכך, במקביל לטיפול הפסיכולוגי.
לא פחות חשוב – ניתן לנסות ולהשתמש בתובנה זו יחד עם בן\ת הזוג או אנשים קרובים אחרים. ההבנה שמגע יכול לסייע בהפחתת ביקורת עצמית, ביצירת קשר ובקרבה תוכל לסייע למשל בעת קונפליקט או תחושת ריחוק, כאשר ניתן לנסות לגשר על הפערים קודם כל דרך מגע ורק אז להמשיך בשיחה המילולית. מניסיונינו, בעבודה עם זוגות אסטרטגיות הקשורות במגע יכולות לסייע מאוד מאחר והקשר בין מגע וקרבה נפשית הינו דו צדדי- כפי שתחושת הקרבה הרגשית גורמת לנו להיות מעוניינים יותר במגע גופני, כך, לרוב המגע הגופני יכול לגרום לנו לתחושת קרבה מוגברת כלפיי בן\ת הזוג. חשוב להדגיש שקשר זה קיים גם אצל אנשים החשים רתיעה או חשש ממגע ולכן מומלץ לא לוותר ולהתנסות בכך באופן הדרגתי ורגיש לצרכיהם של שני בני הזוג.
אפשר גם אחרת- פנו לעזרה
אם את\ה מרגיש\ה שהשיפוט העצמי מפריע לך בחיי היום יום, מונע ממך להשיג את עבודת חלומותיך או את הזוגיות שהיית רוצה שתהיה לך, דע\י שאפשר וכדאי לפנות לעזרה מתאימה ולהתמודד עם הקול הביקורתי שלך באופן יעיל יותר. במרכזנו מוצעים טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים, טיפולים פסיכולוגיים וטיפולי ממוקדי סכמה, טיפולים אלו יכולים לסייע בהורדת הביקורת העצמית. ניתן ואף רצוי לשלב טיפולים אלו עם טיפולי מגע כדוגמת שיאצו, רפלקסולוגיה ועוד.
ביבליוגרפיה
Maratos, F. A., Duarte, J., Barnes, C., McEwan, K., Sheffield, D., & Gilbert, P. (2017). The physiological and emotional effects of touch: Assessing a hand-massage intervention with high self-critics. Psychiatry Research.
Rockliff, H., Karl, A., McEwan, K., Gilbert, J., Matos, M., & Gilbert, P. (2011). Effects of intranasal oxytocin on 'compassion focused imagery'. Emotion, 11(6), 1388-1396.