מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
072-3306499

מחלות עור

ד"ר דני דרבי

העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף האדם- מעטפת אשר מכסה את גופינו ויוצרת חיץ בינינו לבין העולם החיצון. לעור תפקידים רבים וחשובים, הקשורים להגנה, ויסות וחישה. ישנן מגוון רחב של מחלות עור, מהן סובלים אנשים רבים, ביניהן, אקנה, אקזמה, סבוריאה, פסוריאזיס, אטופיק דרמטיטיס, Hidradenitis Suppurativa ועוד. מחלות עור מהוות אינדיקציה לכך שקיימת בעיה או חוסר איזון בגוף. כך, הפרעות הורמונליות, דלקות, חוסרים תזונתיים, מחלות פנימיות שונות, עלולים לבוא לידי ביטוי על גבי העור כפצעים כואבים, אדמומיות, גירוד, יובש ועוד. בנוסף לכך, מתוך מחקרים רבים עולה כי קיים קשר בין המצב הנפשי לבין בעיות ומחלות עור.

הקשר בין מחלות עור לבין מצב נפשי הינו קשר הדדי ודו כיווני, שממחיש את יחסי הגומלין המורכבים הקיימים בין הגוף לבין הנפש.  מחד, נראה כי הסימפטומים של המחלות משפיעים על המצב הנפשי. בקרב אנשים הסובלים מבעיות עור, ישנה שכיחות גבוהה של מצוקה נפשית- דיכאון, חרדה, דימוי גוף נמוך ואף אובדנות. מאידך, מצבים וחוויות של מתח, כאב נפשי וטראומה, עלולים לעורר ולעיתים להחמיר סימפטומים של מחלות עור.

חשוב לציין כי המצב הנפשי עצמו אינו גורם המשפיע באופן ישיר. הנטייה למחלת עור איננה נגרמת בשל מצב נפשי, אך הנטייה להתפרצות או החמרה עלולה להיות מושפעת באופן משמעותי מגורמים נפשיים. למשל, מחלות עור אוטואימוניות כמו פסוריאזיס, עשויות להיות רדומות- כלומר, לא פעילות ולא סימפטומטיות במשך תקופות ממושכות. אחד מהגורמים המשפיעים ביותר על הסיכוי להתפרצות חוזרת של המחלה הוא משבר או קושי נפשי.

לעיתים ההשפעה של מצב נפשי על החמרה במצב העור קשורה לדפוסים ההתנהגותיים הנובעים מתוך המצב הנפשי. כך למשל, מצבים של דיכאון או חרדה, עלולים להוביל אדם להימנעות מיציאה מביתו, לעיתים אף ממיטתו. השהות הממושכת בתנאים סגורים, ללא אוורור וחשיפה לשמש, אינה מיטיבה עם העור.

למחלות עור ישנן השפעות רבות על האדם הסובל. ההשפעות הניכרות לעין הן ההשפעות הפיזיות, אך יחד איתן, הסובלים ממחלות עור מתמודדים גם עם "תופעות לוואי" נפשיות שפעמים רבות הופכות למוקד הסבל העיקרי הקשור למחלה. ההערכה היא כי כ30% עד 60% מהסובלים ממחלות עור חווים קשיים פסיכולוגיים משמעותיים. על אף שהשלכות אלו הינן חמורות,  הן "שקופות"- הסימפטומים הנפשיים לא מופיעים על גבי העור, ופעמים רבות קשה לדעת כי ישנו קשר בין הופעתם לבין מחלת העור. 

ההשפעה ההדדית בין מחלות עור למצב נפשי מייצרת מעגל כואב, בו מצבים של מצוקה נפשית משפיעים לרעה על המצב של מחלות עור. ההרעה במצב הופכת בעצמה למקור של סבל ומתח נפשי, מה שמביא להחרפה של מצב העור, וחוזר חלילה. על כן, הטיפול במחלות עור דורש התייחסות לאינטראקציה בין הנפש והעור.

טיפול CBT (קוגניטיבי התנהגותי) הממוקד בבעיות ומחלות עור, נותן מענה מותאם עבור מצבים אלו. בטיפול, האדם לומד על הקשר בין מצבו הנפשי לבין מצבו הבריאותי של גופו, באופן שמאפשר לו להבין את עצמו, ולפעול על מנת לשנות ולשפר את מצבו. למשל, לזהות אילו דפוסי מחשבה והתנהגות מקדמים אותו לעבר בריאות נפשית ופיזית, ואילו דווקא מובילים אותו למעגלים שליליים של סטרס, בושה, מועקה וחוסר תפקוד. במהלך הטיפול, ישנו שימוש בכלים שונים כמו "יומני מעקב" אחרי גירוד, וטכניקות של תשומת לב ושינוי הרגלים.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
ד"ר דני דרבי
פסיכולוג קליני מומחה ומדריך | מייסד ומנהל קליני של בית קוגנטיקה

דני דרבי, מייסד ומנהל קליני של מרכז קוגנטיקה, פסיכולוג קליני מומחהמדריך ודוקטור למיניות האדם. לאורך השנים התמחה בטיפול בטראומה נפשית והפרעות חרדה ופוסט טראומה. בשנת 2010, יחד עם פרופסור גיא דורון, זיהה תת סוג של OCD סביב מערכות יחסים (ROCD) מאז הוא עוסק במחקר ופיתוח טיפולים ל OCD בכלל ו ROCD בפרט. ד"ר דרבי הוא מייסד שותף של היחידה לחקר טורדנות כפייתית ביחסים ומייסד שותף של בית הספר לפסיכותרפיה מבוססת מחקר ומצוינות קלינית.

 

תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף