מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
1-800-657-657

לשרוד את ד"ר גוגל בהריון

pregnant computer

בשעה טובה, גילית שאת בהריון! מיליון שאלות מציפות את הראש שלך: איך נראה העובר? מתי ללכת לרופאה? איזה בדיקות צריך לעבור? האם צריך להתאים את התזונה והפעילות הגופנית לטרימסטר הנוכחי? למה כואבת לי הבטן – זה נורמאלי או סימן מבשר רעות? באופן טבעי, את ניגשת לאינטרנט  ומתחילה לחפש תשובות. לאחר חצי שעה של קריאה בפורומים ובאתרים שונים,  את מתחילה לחוש בלבול רב וכאב מעיק בבטן (שעל פי האתר האחרון שמצאת מבשר ללא ספק סיכון גבוה להפלה טבעית).

מה עכשיו?

קודם כל להירגע. הריון הוא נושא מרגש ומרתק שמביא באופן טבעי לדיון עירני ולביטוי מגוון דעות, שבוודאי תתוודעי אליהן מכיוונים שונים בחודשים הבאים (באינטרנט, מחברות, בספרי הריון). חשוב לדעת לסנן את מקורות המידע, ולהסתמך רק על המהימנים שבהם. עצה זאת נכונה בייחוד בתקופתנו המייצרת ללא הרף דרכים ומקורות חדשים לצרוך מידע.

המקור הראשי למידע זמין בשימוש נרחב הוא כמובן האינטרנט. לצד יתרונות רבים, הרשת טומנת בחובה גם חסרונות. ראשית, קיימות דעות לא מקצועיות רבות, ואם לא נתהה על מקורן אנו עלולים לקחת ברצינות גם מידע שנכתב כהלצה על ידי ילדה בת 10, או משקף את דעותיו האישיות של אדם שאין לו ניסיון בנושא. שנית, גם כשמדובר בכתבות שנראות לגיטימיות באתר שנראה רציני – אין זה בהכרח כך. עיצוב יפה יכול לגרום לאתר להיראות רציני ואובייקטיבי, אך איננו יודעים מי הכותב או הכותבים ומה האינטרסים שלהם. שלישית, תכנים רבים באינטרנט נכתבים באופן יזום כתגובה לאירוע (מחלה, התנסות לא טובה במוסד רפואי כלשהו). כך שישנה הטיה לכיוון הצגת מקרים בעייתיים ומורכבים.

תמצאי יותר נשים המדווחות על תוצאות לא תקינות של בדיקות, בעיה בהתפתחות העובר או קושי להתמודד עם בדיקה, מנשים המדווחות על הריון תקין ופשוט. הדבר אינו נובע נובע מסיבה פשוטה: כשהכל תקין – אין סיבה לפנות לפורומים. כתוצאה, קריאה באתרים ופורומים של הריון עלולה ליצור רושם לפיו מרבית ההריונות צפויים לכלול תוצאות לא תקינות או להסתיים בהתערבות חירום רפואית, מה שאינו משקף את המציאות.

עודף של מידע זמין

גם בתחום ספרי ההריון והלידה קיים מגוון מבלבל, וטווח רחב של איכויות. ניתן למצוא ספרים המרכזים מידע מנקודת מבטן של אימהות מנוסות, מנקודת מבטו של האב, ואפילו מנקודת מבטו של העובר המתפתח. ישנם ספרים שמציגים את ההיבט הרפואי-התפתחותי של ההריון, ההיבט הרגשי, וההיבט הדתי של תקופה זאת. מומלץ לדפדף בחנות בספר, ולנסות ולהימנע מספרים נחרצים מידי, המציגים רק גישה אחת, או גורמים לעלייה בלחץ בזמן הקריאה. ספרים כגון: "מה לצפות כשאת מצפה לתינוק" (היידי מרקוף ושרון מזל) שתורגם מאנגלית מציגים גישה מתונה ומרגיעה להריון, ותמונה יחסית מאוזנת לגבי האלטרנטיבות בנושאים השנויים במחלוקת כגון לידה טבעית מול אפידורל, וניתוחים קיסריים.

חשוב לציין את ההתמודדות עם שלל הבדיקות במהלך ההריון. גם אם את מצליחה להימנע מ"ד"ר גוגל" ונעזרת בספר מקצועי ותומך, בדיקות רפואיות עלולות להציף בחרדה מהתמודדות עם המושגים החדשים. על פי דו"ח משרד הבריאות, ישראל היא המדינה המובילה בעולם במספר הבדיקות במהלך ההריון. המשמעות של כך, היא שישראלית בהריון כמעט תמיד נמצאת לפני או אחרי בדיקה כלשהי, הממוקדת בסינון ואיתור מומים או קשיים בהתפתחות העובר. חלק מהבדיקות אופציונאליות, ולגביהן תשמעי שלל דעות מבלבלות מנשים אחרות (בדיקת מי שפיר – כן או לא). גם בדיקות החובה מבלבלות ומציגות לעיתים סבירויות סטטיסטיות לבעיה אפשרית (כגון חלבון עוברי). במקרים כאלה, חיוני להתייעץ עם רופא/ת הנשים שלך על מנת לקבל מידע מקצועי ומועיל המתייחס רק לנסיבות ההריון שלך.

לבסוף, אי אפשר שלא להתייחס למידע שיזרום אליך מחברות, בנות משפחה, ומכרים (למעשה גם זרים מוחלטים ירגישו נוח להציע עצות). בדומה למידע המגיע מהאינטרנט, מידע שעולה בשיחות בינאישיות לרוב ישקף ניסיון אישי, שעשוי להיות ייחודי או לא נפוץ. בנוסף, סיפורים אלו לפעמים מסופרים ממרחק של זמן ב"תיבול" נדיב, ללא התחשבות מיוחדת בהשפעה האפשרית של הסיפור העסיסי על השומעת. במקרים כאלה, כדאי להעביר באופן ברור למספר כי הסיפור גורם לחרדה, ואף אפשר לבקש באופן ישיר להפסיק את הסיפור, או לשמוע סיפור חיובי יותר בנושא ההריון.

לסיכום, תקופת ההריון תציב אותך מול שפע של מידע, חלקו מועיל וחלקו מיותר ומלחיץ. מידע שאינו מגיע ממקור מקצועי, אלא מבוסס על אנקדוטות אישיות (מהאינטרנט או של השכנה) לרוב יציג את הרגעים הפחות זוהרים של ההריון ולא יכלול את אותם רגעים שגרתיים ונעימים. חשוב לזכור, שריבוי מקורות המידע אינו שולל מידיך את הבחירה למי להקשיב, עד כמה להקשיב, ומתי פשוט לסמוך על תחושותיך האישיות.

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף