מעוניינים להתחיל בשינוי?
השאירו פרטים ונחזור אליכם, או חייגו אלינו
072-3306499

טיפול פסיכולוגי – 10 טיפים לבחירת פסיכולוג\ית

טיפול פסיכולוגי

בשנים האחרונות שומעים יותר ויותר על אנשים שבוחרים בתהליך של טיפול פסיכולוגי. מה שבעבר אנשים נהגו להסתיר הפך פופולרי בקרב רבים וישנה פתיחות וקבלה של העובדה שרובנו ככולנו מתמודדים עם אי אילו קשיים. בעוד שבמקרים מסוימים ניתן להיעזר בחבר קרוב או בן משפחה לתמיכה, ישנם מקרים בהם סיוע חיצוני של איש מקצוע שהוכשר אדם מוסמך בדיוק בזה- במתן עזרה במקרי קושי- היא האפשרות המועדפת.

אז איך תדעו האם כדאי לכם טיפול פסיכולוגי או לא?

האם ניסית לאורך תקופה ארוכה להתמודד בכוחות עצמך? האם מצאת את עצמך מתייעצ\ת עם דמויות תומכות שוב ושוב? האם בכל זאת הבעיה אינה חולפת ולפעמים אף מחמירה? אם כן, הדבר יכול לרמז כי כדאי לקבל הכוונה וסיוע מגורם חיצוני מוסמך כגון פסיכולוג\ית. כמו כן, אם את\ה מרגיש\ה תקיעות בחיים או קושי לבצע שינוי נדרש ורצוי, התייעצות עם הפסיכולוג\ית יכולה לתת כלים יעילים אשר יסייעו בהתמודדות ובהגברת המוכנות לשינוי. טיפולים פסיכולוגיים רבים המוצעים כיום יכולים להתאים למגוון בעיות ומצבים, החל מחרדות, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD), דיכאון, התמודדות עם טראומה, משברי חיים וכן קשיים בזוגיות, הסתגלות לשינויים וקשיים רגשיים שונים.

החלטת לפנות לפסיכולוג\ית?

אנשים רבים פונים לטיפול פסיכולוגי מבלי לדעת שיש סוגי טיפול שונים, אשר כל אחד מהם מתאים לאוכלוסייה אחרת ולבעיות אחרות. עוד לפני שלב שיחת הטלפון הראשונה לפסיכולוג\ית, יש לבחור כדאי לשקול למי לפנות באופן מושכל. זהו שלב משמעותי הדורש אומץ שכן שלב זה מלווה בהכרה בכך שישנו קושי פסיכולוגי ויש אף פעולה אמיצה לקראת שינוי. נשמע טוב ומבטיח, אבל…איך תדע\י למי להתקשר? בכדי לסייע לך בתהליך קבלת ההחלטה, הכנו מספר טיפים שיעזרו לבחור טיפול פסיכולוגי מותאם.

1. גיל הפונה

טיפול פסיכולוגי בילדים וטיפול פסיכולוגי במבוגרים שונים למדי. בהתאם, הטיפול בכל קבוצה מצריך הכשרה שונה. אם נדרש טיפול לילד או נער, מומלץ לחפש פסיכולוג\ית ילדים, ולעומת זאת אם את\ה מחפש\ת טיפול לאדם מעל גיל 18, כדאי לחפש פסיכולוג\ית מומחה\ית למבוגרים. חשוב לציין כי פסיכולוגים לילדים לרוב מציינים שזו ההתמחות שלהם, כך שאם קבוצת הגיל לא מצוינת כנראה שמדובר בפסיכולוג\ית למבוגרים. יוצאים מכלל זה הם פסיכולוגים המתמחים בטיפול בהפרעה ספציפית. במקרים אלו, הפוקוס של הפסיכולוג\ית הוא על הבעיה ולא על הגיל, כך שהוא עשוי להיות מומחה בטיפול בבני כל הגילאים הסובלים מאותה הבעיה (למשל, טיפול פסיכולוגיבהפרעה אובססיבית קומפולסיבית).

2. סוג טיפול: פרטני, זוגי,משפחתי ועוד

טיפול באדם אחד, טיפול פסיכלוגי בזוג וטיפול משפחתי מצריכים גם הם מומחיות שונה. פסיכולוג מצוין לטיפול פרטני לא בהכרח יוכל לסייע היטב לזוג או למשפחה שיגיעו לטיפול אצלו. גם במקרה זה, פסיכולוג\ית המתמחה בטיפול זוגי או משפחתי בדרך כלל מצהיר\ה על כך, ואילו פסיכולוג\ית המטפל\ת באופן פרטני לא י\תציין זאת בהכרח, כך שאם יש צורך במטפל\ת זוגי\ת או משפחתי\ת, קחו זאת בחשבון.

3. בעיה ספציפית לעומת בעיה רחבה וכללית

בעבר כל הפסיכולוגים טיפלו בכל סוגי הבעיות, אך כיום יש פסיכולוגים המתמחים והעוסקים בבעיה מסוימת באופן נרחב, כך שהם צברו ידע וניסיון רב בטיפול בה. במידה ואת\ה סובל\ת מבעיה מסוימת כגון חרדות, דכאון, פוסט טראומה, התקפי חרדה, טריכוטילמניה, היפוכונדריה או הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD), רצוי שתחפש\י טיפול ייעודי לבעיה זו.

4. מאפיינים אישיים בטיפול פסיכולוגי

טיפול פסיכולוגי קליני הוא עניין של חיבור אישי עם המטפל\ת, בין היתר. יש אנשים שמרגישים בנוח עם מטפל\ת צעיר\ה יחסית, ואילו אחרים מחפשים מטפל\ת מבוגר\ת המהווה מעין "דמות אב" או "דמות אם" עבורם. בנוסף, ישנם אנשים שמוכנים להיפתח ולהיחשף רק בפני בן אותו המין, ואחרים דווקא בפני בן המין השני. אנשים לא תמיד מודעים להעדפותיהם, כך שלפני שתפנה\י לחפש טיפול פסיכולוגי, כדאי לך לשאול את עצמך אם יש לך העדפות מעין אלו, ובמידה וכן – למקד את החיפושים במציאת פסיכולוג\ית שעונה על קריטריונים אלו.

5. המלצות לגבי פסיכולוג\ית

בהנחה שאתם מרגישים בנוח לשתף אחרים סביבכם בחיפוש אחר טיפול פסיכולוגי מתאים, מומלץ לשאול אנשים שעברו טיפול אם הם ממליצים על הפסיכולוג\ית שלהם. ניתן גם לבקש המלצות מאנשים שאתם מכירים העוסקים בתחום, ואף לבקש המלצה על פסיכולוג\ית בפורומים השונים העוסקים בבריאות הנפש. כשאת\ה מחפש\ת המלצות, קח\י בחשבון שחלק מהפסיכולוגים אינם מטפלים באדם קרוב למטופל\ת שלהם, מסיבות אתיות של שמירה על סודיות ופרטיות. זכרו גם שכפי שצוין לעיל, בבחירת פסיכולוג\ית יש חשיבות להעדפות אישיות, לכן יתכן שמה שמתאים לאדם אחד לא יתאים לאדם אחר.

6. בירור מידע לגבי פסיכולוג\ית מסוימ\ת ושיטת הטיפול בה הוא עובד

האם את\ה נוהג\ת לערוך בירור לפני שאת\ה מזמינ\ה חשמלאי או אינסטלאטור לביתך? אם כן, אין סיבה שתיגש\י לטיפול שאינך יודע\ת עליו דבר מבלי לעשות בירור מקדים דומה. כיום יש מידע רב באינטרנט לגבי סוגים שונים של טיפול פסיכולוגי, לאיזה סוג של בעיות כל טיפול מתאים וכיו"ב. בנוסף, פסיכולוגים רבים מפרסמים מאמרים, כתבות או מידע המסביר את הגישה שלהם לטיפול באתרים שונים ברשת. קריאת מידע על או מטעם אותו\ה פסיכולוג\ית יכולה לסייע לך להחליט האם הגישה הטיפולית והסגנון שלו\ה לטעמך.

7. שפה ורקע תרבותי בבחירת טיפול פסיכולוגי

טיפול פסיכולוגי מבוסס על דו שיח עם המטפל\ת, כך שאם המטפל\ת שאת\ה שוקל\ת לא מדבר בשפת האם שלך, כדאי לבדוק אפשרויות נוספות ומתאימות יותר. גם בקרב ילידי הארץ הדוברים עברית קיימות קבוצות רבות בעלות מאפיינים תרבותיים שונים. אנשים רבים מרגישים בנוח עם מטפל\ת השייכ\ת לקבוצה התרבותית שלהם. כך למשל, אדם חילוני יעדיף פעמים רבות לעבוד עם פסיכולוג\ית חילוני\ת, אדם חרדי יחפש פסיכולוג\ית חרדי\ת וכן הלאה. כמובן שיש גם את המקרים ההפוכים של אנשים שמעדיפים לקבל טיפול מפסיכולוג\ית מרקע שונה דווקא- זו גם אפשרות, רק צריך לחשוב על העניין מראש בעת לקיחת ההחלטה.

8. גישה טיפולית- טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), טיפול דינאמי וגישות נוספות

כיום יש מגוון רחב של גישות לטיפול פסיכולוגי. חלק מהגישות שמות דגש על תהליכים לא מודעים או על הקשר בין המטפל\ת למטופל\ת, בעוד שגישות אחרות הן יותר ממוקדות מטרה, פרקטיות ועוסקות בהקניית כישורים, פתרון בעיות והצבת יעדים. לפני שתבחר\י פסיכולוג\ית, כדאי לערוך בדיקה קצרה של האופציות הקיימות על מנת למצוא את הגישה המתאימה ביותר למטרות שלך, לאופי שלך וכמובן לבעיה עימה את\ה מתמודד\ת. לדוגמה, אם את\ה סובל\ת מבעיה ספציפית וממוקדת, יתכן שטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) היא הגישה שתוכל לסייע לכם, בעוד שאם מדובר ברצון לעבוד על ולשנות דפוסי חיים רחבים יותר, סביר שסכמה תרפיה או טיפול דינאמי יסייעו לך יותר.

9. שיקולים פרקטיים

לעתים קרובות שומעים על פסיכולוג\ית מצוינ\ת ומרגישים שרק הוא\היא י\תוכל לעזור לכם…… אולם השעות היחידות בהן הוא\היא יכול\ה לקבל אותך הן באמצע יום העבודה ואת\ה לא יכול\ה להרשות לעצמך להפסיד שעות עבודה רבות באופן קבוע. באותו אופן, ייתכן שהפסיכולוג\ית שבחרת מקבל\ת בקליניקה הרחוקה שעה נסיעה מביתך, או כל בעיה פרקטית אחרת. אין ברירה, צריך גם לבדוק פרטים טכניים כמו היכן הפסיכולוג\ית עובד\ת, מה הן השעות בהן תוכלו להיפגש עמו\ה ומה המחיר לכל פגישה. שימ\י לב כי ישנם פסיכולוגים המציעים טיפול מרחוק (בסקייפ), מה שיכול לסייע בפתרון בעיית המרחק.

10. כימיה בינאישית

כמו בכל דבר אחר בחיים, דברים יכולים להישמע מצוין על הנייר אבל המציאות עשויה להיות שונה לחלוטין. יכול להיות שהתחברת לגישה של הפסיכולוג\ית, שקיבלת עליו\ה המלצות מצוינות וכן הלאה, אבל עם תחילת הטיפול תרגיש\י שזה פשוט "לא זה". קודם כל, רצוי שתדבר\י על כך עם הפסיכולוג\ית, כיוון שבהחלט יכול להיות שהדבר נובע בדיוק מהמקומות שבאת לעבוד עליהם. כך למשל, אם אתה מתקשה לפתח ולשמר קשרים רגשיים עמוקים, יתכן מאוד שאותו דפוס יפעל גם מול הפסיכולוג\ית. עבודה משותפת על הנושא יכולים לעזור להגיע לפריצת דרך חשובה. מצד שני, –אי אפשר להתחבר לכל האנשים וחשוב שתרגישו בנוח עם מי שאתם עומדים לעבוד אתו על נושאים אישיים. אם בכל זאת אחרי מספר מפגשים אתם רואים שהחיבור ביניכם לא עובד מכל סיבה שהיא (קצב עבודה לא מתאים למשל), אפשר וכדאי לשקול להחליף מטפל\ת- ולא לוותר לחלוטין על האפשרות לקבל טיפול מותאם ויעיל.

לסיכום, אם את\ה מתמודד\ת עם קשיים כגון חרדות, דכדוך, חוסר שקט, בעיות ביחסים בינאישיים ועוד, עזרה מקרוביכם לא תמיד מספיקה. דעו כי אין צורך להמשיך לסבול וניתן לשפר את איכות החיים שלך! בשנים האחרונות הצטבר מידע רב לגבי כיצד לסייע לאנשים המתמודדים עם בעיות שונות. שיטות הטיפול השתכללו באופן משמעותי, מה שמאפשר מתן מענה יעיל לכל אדם ולכל בעיה.

הנושאים שסקרנו בכתבה זו יוכלו לסייע לך בבחירה נכונה של הפסיכולוג\ית והטיפול המתאימים ביותר לצורך שלך. בהצלחה ו…קדימה, להתקשר!

אנו רואים ערך רב בהנגשת הידע שלנו למטופלים ולמטפלים ומזמינים אתכם להצטרף לקהילה הצומחת של בית קוגנטיקה
באיזה סוג מידע תרצו להתעדכן?
תוכן העניינים
הרשמה לניוזלטר מטופלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף
הרשמה לניוזלטר מטפלים
מלאו את הטופס ותקבלו מאיתנו עדכונים באופן שוטף