מרכז "קוגנטיקה" וסניף תל אביב של אגודת "צער בעלי חיים" יוצאים בשיתוף פעולה שנועד לסייע לאנשים עם פחד מכלבים או פחד מחתולים להתגבר על הפחד במהירות.
פוביה מכלבים או חתולים היא פחד או גועל עז מכלבים או חתולים, העלולה לגרום לפגיעה חמורה באיכות חייו של האדם. מפגש עם כלבים או חתולים הוא כל כך מרתיע עבור הסובלים מפוביה זו, שהם עושים ככל יכולתם על מנת להימנע ממצבים בהם יש אפילו סיכוי קלוש לכך. אם הם לא יכולים להימנע ממצבים אלו, הם מתמודדים עמם באמצעות "פטנטים" למיניהם שנועדו להגן עליהם כביכול.
פוביות אלה מופיעות לרוב לראשונה בילדות או בגיל ההתבגרות ונוטות להיות מצב כרוני שנמשך לאורך החיים. הפוביה יכולה להתחיל עקב היתקלות מפחידה עם כלב או חתול, צפייה מהצד בחוויה לא נעימה של אדם אחר המלווה בתגובה של בהלה, או הורה (או אדם משמעותי אחר) המשדר בהתנהגותו שכלבים או חתולים הם דבר מפחיד או מלוכלך. פעמים אחרות הפחד יכול להופיע ללא כל סיבה נראית לעין.
פחד מכלבים – סיפור אישי
התנהלות מעין זו אופיינית לסובלים מפוביה מכלבים או חתולים. רבים מהם מוותרים על דברים שהיו עושים אלמלא הפחד, כך שבמידה זו או אחרת חייהם מנותבים על ידו. ביקור אצל אנשים שאולי יש להם בעל חיים, הליכה בגנים ציבוריים או פארקים, הליכה ברחובות מסוימים – כל אלו ועוד הן דוגמאות להגבלת החיים בשל פחד מכלבים או חתולים. גם החלטות גדולות כמו בחירת מקום מגורים או עבודה יכולים להיקבע על ידי הפחד.
על טיפול בפחד מכלבים וחתולים
טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) הוא הטיפול היעיל ביותר בפוביות, ומעל 80% מהפונים לטיפול זה משיגים שיפור משמעותי. חלקם קוגניטיביים (מחשבתיים) עוסקים בבחינת ואתגור מחשבות הגורמות לאדם לפחד מכלבים או חתולים (למשל – אם הכלב קופץ עלי הוא עומד להתקיף, כלבים יכולים להריח פחד ונוטים להתקיף יותר אנשים שפוחדים מהם), אולם החלק המרכזי בטיפול הוא התנהגותי. בחלק זה האדם נחשף באופן הדרגתי לגורם המאיים עליו, כשהוא לומד להתמודד עם הפחד בצורה אחרת.
בעוד שביומיום כשהאדם הסובל מפוביה נתקל בכלבים או חתולים אין לו שליטה על המצב, בטיפול הוא קובע עם המטפל את מידת הקושי שהוא מוכן להתמודד איתו, דבר שמגביר את תחושת הביטחון. ההדרגתיות, נוכחות גורם מטפל המהווה דוגמא ותומך, ועצם כך שהוא בחר להיות שם מאפשרים לסובל מהפוביה לא לברוח או לנסות להגן על עצמו. חוויה זו מאפשרת לאדם להיווכח שהפחד דועך עם הזמן, ושלא קורה לו דבר כתוצאה מהמפגש.
כדי להתגבר על הפחד יש לפנות למטפל התנהגותי מנוסה. מטפל התנהגותי טוב יתאים את רמת הקושי של התרגיל ליכולת ההתמודדות הנוכחית של האדם, ויסייע לו להישאר במצב בלי לברוח או לבצע התנהגויות שיפחיתו את הפחד וימנעו ממנו להתרגל אליו. לשם כך המטפל צריך להיות רגיש לגבולות המטופל ולקשייו, לכבד אותם, אך גם לא לוותר ולסייע לו ברגישות למצוא את הדרך להמשיך להישאר במצב בכל זאת. כמובן שעל המטפל להיות נוכח במפגשים, הסיכוי של טיפול המתבסס על שיעורי בית בלבד להצליח נמוך באופן משמעותי.
חלק מהפונים לטיפול מדמיינים תסריטים זוועתיים עבורם, בהם הם מוכנסים לחדר מלא כלבים הקופצים עליהם ומתחככים בהם ואיש אינו עוזר להם. בפועל הדבר שונה מאוד. בעבר טכניקה הנקראת הצפה הייתה בשימוש ואפשרה לחלק מהאנשים להתגבר על הפחד, אך הטיפול גרם סבל רב. כמובן שמטרת הטיפול אינה לגרום לסבל, ולאחר שמחקרים רבים הוכיחו שחשיפה הדרגתית מועילה מאוד בטיפול בפוביות, נעשה מעבר לשיטה זו וכיום נדיר למצוא מטפלים שיבצעו הצפה ולא טיפול הדרגתי.
בטיפול בחשיפה הדרגתית נבנית היררכיה ברורה של גורמים מאיימים, המתייחסת לא רק לכלבים או חתולים, אלא גם לדברים המייצגים אותם (כמו תמונות, סרטים, בובות) או מקומות שהאדם חושש מהם ( למשל פארקים או טיולים בטבע). מטרת ההיררכיה היא לקבוע עד כמה כל גירוי מאיים על המטופל וללכת צעד אחרי צעד, מהדברים הקלים יחסית לקשים יותר, כשכל עליה ברמת הקושי נעשית רק אחרי שהמטופל מרגיש בטוח בשלב הקודם.
הטיפול יכול להתחיל בצפייה בתמונות של כלבים, להמשיך בצפייה בסרטים על כלבים, דמיון בו האדם מלטף כלב וכן הלאה, עד שהאדם יתחיל להיפגש עם כלבים בפועל. גם כאן, המפגש הדרגתי, ויש התייחסות לגורמים רבים, כמו הדרך בה הכלב מתנהג (אם ידידותי, מנומם, נובח ונוהם וכו'), גודלו, המרחק ממנו, אם הוא קשור או לא ועוד.
שיתוף פעולה בין "קוגנטיקה" לאגודת צער בעלי חיים בישראל – תל אביב
במכלאות אגודת צער בעלי חיים בישראל – תל אביב שוכנים כלבים וחתולים מסוגים וגדלים שונים. מדריכות האימוץ במכלאות מכירות את הכלבים כך שהן יכולות למצוא בעל חיים המתאים לשלב הנוכחי בטיפול. נוכחות המדריכות מפחיתה את החשש, והן יכולות לעזור לאדם ללמוד איך ליצור קשר עם הכלב, כך שאולי הוא יופתע בסוף לגלות שכלב זה דווקא די נחמד…
אגודת צער בעלי חיים בישראל – תל אביב מאמינה בחינוך הדור הצעיר והקהילה ליחס של הומאניות וידידות לבעלי חיים, ושמחה לתרום להכרתם והתיידדות עמם. אנשי האגודה מאמינים שהפחתת הפחד מבעלי חיים הוא צעד חשוב שעשוי לסייע במציאת בית חם לכלבים הממתינים לאימוץ. מובן שאין התחייבות מצד המטופל לאמץ חיה בסוף הטיפול, אולם רבים מגלים במהלך הטיפול עולם חדש ומופלא ומתאהבים באחד הכלבים או החתולים איתם עבדו. במקרים כאלו כמובן שהדבר יהיה משמח מאוד ויעודד, בתנאי שלאדם יכולת טיפול בבעל החיים.